Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr3 Σεπ 2012

Ο Δήμος Ρόδου στηρίζει το Euro Velo

Μετά από πρόταση της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ο Δήμος Ρόδου στηρίζει το πρόγραμμα  της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ΕCF) για την ανάπτυξη ενός δικτύου υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδρομών που θα συνδέει όλη την Ευρώπη.

http://vimeo.com/48326138
https://www.facebook.com/#!/media/set/?set=oa.10151381708447571&type=1
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου 2012 στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου μας, παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ Σάββας Διακοσταματίου οι ποδηλάτες από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο της Ελλάδας, ο κ Φαρφαράς Γιώργος-Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών-Εurovelo, από το Εθνικό Συντονιστκό Κέντρο Euro Velo της Τουρκίας, της Γερμανίας, η Πρόεδρος Ελένη Καρύδη και μέλη του Δ.Σ της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.


Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Αντιδήμαρχος κ. Διακοσταμματίου Σάββας ζήτησε να αποσταλλούν όλα τα στοιχεία προκειμένου να ενταχτεί η Ρόδος, στηρίζοντας την ένταξη της Ρόδου, μεταφέροντας και την επιθυμία του Δημάρχου και παράλληλα ζήτησε να καταγραφούν οι δυνατότητες για την επέκταση της διαδρομής που αφορά την Μεσογειακή Οδό Eurovelo 8 η oποία ξεκινά από την Ανδαλουσία, τα παράλια της Γαλλίας ,το Μονακό, διασχίζει την Ιταλία μέσω Σλοβενίας, Κρατίας, Μαυροβουνίου, Αλβανίας και καταλήγει μέσω Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Κορίνθου στην Αθήνα προς Κρήτη, Ρόδο μέχρι τα παράλια της Τουρκίας.Οι Τούρκοι ποδηλάτες κατενθουσιασμένοι από την διαδρομή, καθώς και ο Γερμανός ποδηλάτης ανέπτυξαν την άποψή τους με ένθερμο τρόπο.


Ο Αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου, πρόσφερε δώρα στους ποδηλάτες την ιστορία της Ρόδου στις τρείς γλώσσες και γκραβούρες.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πρόσφερε μπλουζάκια με τα σκίτσα του Μ. Κουντούρη, έντυπο υλικό στην αγγλική γλώσσα για την οδική αφάλεια και 5 πάπυρους με το moto της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Αφάλεια 2011-2020


Συμφωνήσαμε όλοι να εργαστούμε για όλα αυτά που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ποδηλάτου, στην ασφαλή μετακίνηση των ποδηλατιστών και μέσα από την ιστορία του ποδηλάτου να στηρίξουμε κάθε τι που αφορά τον πολιτισμό όλων των χωρών στο πρόγραμμα Eurovelo.
Ευχαριστούμε την 'Ενωση Ξενοδόχων και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Κ. Αντώνη Καμπουράκη για την φιλοξενία των ποδιλατιστών στο ξενοδοχείο RODOS PALACE.

Σημείωση:Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο - Εurovelo Ελλάδας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF), προκειμένου να αναπτύξει ένα δίκτυο υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδρομών και υπηρεσιών Θεματικού τουρισμού στη χώρα μας, σε συνεργασία με Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς συναρμόδιους φορείς υλοποιεί την δράση αξιολόγησης καταγραφής και προβολής «Cyclists Welcome Hellas»

Ειδικότερα το «Cyclists Welcome Hellas» θα αξιολογεί, θα καταγράφει και θα ενημερώνει για ποιοτικές υπηρεσίες ανάπτυξης βιώσιμου πράσινου θεματικού ποδηλατικού τουρισμού,
για ποδηλατικές ασφαλείς διαδρομές με θεματικό ενδιαφέρον, καθώς και για το σύνολο των συνοδευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα σε επίπεδο :

  • Διαμονής
  • Εστίασης (τοπική και περιφερειακή γαστρονομία)
  • Τοπικά προϊόντα προέλευσης και τοπικές αγορές
  • Ξεναγήσεις -ειδικές διαδρομές με ποδήλατο στις πόλεις και την ύπαιθρο- πολιτιστικού και άλλου θεματικού ενδιαφέροντος
  • Υποστηρικτικές υπηρεσίες ασφάλειας και φύλαξης ποδηλάτου, πρόσβαση σε βασικά εργαλεία επισκευής ποδηλάτου κ.α.

Η αξιολόγηση των ποιοτικών υπηρεσιών Ποδηλατικού Τουρισμού βασίζεται στα “Ευρωπαϊκά Ποιοτικά Πρότυπα - Κριτήρια Πιστοποίησης”,
όπως αυτά διαμορφώθηκαν και ορίζονται στο «Ευρωπαϊκό Σύστημα Αξιολόγησης» του «EuroVelo- European Cycle Friendly Service - European Certification system»
της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας «European Cyclist Federation», για την Ευρώπη και τον Κόσμο.

Τα κριτήρια αξιολόγησης δημιουργήθηκαν με βάση την έρευνα της ECF στα σχετικά ευρωπαϊκά συστήματα πιστοποίησης που λειτουργούν στην Ευρώπη από μέλη της ECF
http://www.eurovelo.org/wp-content/uploads/2011/08/European-Cycle-Friendly-Service-Network-Concept-Study1.pdf

Τα Ευρωπαϊκά Ποιοτικά Πρότυπα Αξιολόγησης και Πιστοποίησης «European Cycle Certification» για την Ευρώπη και τον Κόσμο ανά χώρα είναι :

1. Γερμανία - ADFC
2Αυστρία – Weinviertel Tourismus GmbH
3. Τσεχία – Nadace Partnerství
4. Σλοβακία– Nadacia Ekopolis
5. Πολωνία – Fundacija Partnerstwo
6. Κροατία – NGO Bicikl
7. Ελβετία – Swiss Mobil
8. Ολλανδία- Stichting Landelijk Fietsplatform
9. Δανία – AktivDanmark
10. Γαλλία – France Velo Tourisme
11. Ιταλία – FIAB
12. Ηνωμένο Βασίλειο – CTC
13. Ουγγαρία -Hungary Happy Bike

Δεν υπάρχουν σχόλια: