Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr14 Νοε 2012

18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: 3Η Κυριακή: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων

18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: 3Η Κυριακή: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων
"Είναι ώρα να μάθουμε από το παρελθόν "
"Φώς Μνήμης… Φώς Ελπίδας…"
Φωτογραφία

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμμετέχει φέτος  στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «Light of Hope», μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (FEVR), που προσπαθεί να φωτίσει το ζήτημα μπροστά στα Κοινοβούλια των Ευρωπαϊκών χωρών. Αντίστοιχη εκδήλωση οργανώνει στην Αθήνα, στις 4 το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος ο Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα»  για τέταρτη χρονιά, του οποίου η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ είναι Ιδρυτικό Μέλος, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων.

Όπως κάθε χρόνο για 8η συνεχόμενη χρονιά,  έτσι και φέτος  η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ σας προσκαλεί  στις εκδηλώσεις μνήμης και αγάπης για αυτούς που τόσο άδικα, τόσο βίαια , τόσο τραγικά έφυγαν από κοντά μας.
Τιμούμε όλους όσοι εργάζονται για να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες μιας τροχαίας σύγκρουσης (πληρώματα πυροσβεστικής, ασθενοφόρων, τροχαίας, γιατρών, νοσηλευτών.)
Εμείς θα είμαστε εκεί, όπως κάθε χρόνο, θα ανάψουμε τα κεριά μας, όπως κάθε μέρα,      
θα τους θυμηθούμε, όπως κάθε στιγμή,   αλλά…  η ημέρα μνήμης των θυμάτων τροχαίων δεν γίνεται, δεν θεσμοθετήθηκε, για να θυμούνται τα θύματα, οι δικοί τους άνθρωποι.  
Οι άνθρωποι αυτοί, δυστυχώς, δεν ξεχνούν,  δεν μπορούν να ξεχάσουν…..
Για μας, κάθε μέρα, κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, είναι στιγμή μνήμης, μνήμης και πόνου, μνήμης και οργής, μνήμης και πίκρας από την έλλειψη δικαιοσύνης… από την έλλειψη σχεδιασμού από την Πολιτεία για τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων….
Η μέρα μνήμης είναι για να θυμηθούμε όλοι, να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας…..                                                        
 Να προστατέψουμε όλοι τα παιδιά μας, τα παιδιά όλου του κόσμου,  να αγκαλιάσουμε τον πόνο,                                                                               
 να αναζητήσουμε την δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, να ζητήσουμε συγνώμη…..                                                                                    
Να δείξουμε ότι δεν ξεχνάμε την αδικία, τον πόνο, την αγάπη…..   
Να γίνει αυτή η μέρα,    μια μέρα εκδήλωσης έμπρακτης συγνώμης, από όλους μας…..
Από το 2005 η Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων, έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και τον ΟΗΕ και από το 2011 και από την Ελληνική Κυβέρνηση!
 Και από τότε; Τίποτα!!!
Τίποτε, ούτε σ αυτή την ίδια τη θεσμοθετημένη Ημέρα Μνήμης!
 Αυτό τουλάχιστον που μπορούμε άμεσα να αλλάξουμε όλοι εμείς.........................                                                                                             
Ας είμαστε όλοι εκεί!
Με τις μνήμες των ανθρώπων, των φίλων που χάσαμε με προσευχές για να παραμένουν πάντα ορατά τα πρόσωπα τους αλλά να αποδείξουμε το μέγεθος του προβλήματος.
Να αποδείξουμε ότι νοιαζόμαστε,                                                                  
Να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο, Πιο ασφαλές,  Πιο δίκαιο,   Πιο όμορφο, Χωρίς πόνο.
Με τη Σιωπή μας… Με την προσευχή μας…. με το ΦΩΣ της ΕΠΛΙΔΑΣ. Ας είμαστε Όλοι….

Εκδηλώσεις: 
14, 15 & 16 Νοεμβρίου: Εθελοντική Αιμοδοσία  «Προσφέρω αίμα στη μνήμη αγαπημένων και φίλων μου από τροχαία δυστυχήματα»  στο  Γ. Ν. Ρόδου  από τις 8:30 πμ έως 13:30μμ


15,16,17 Νοεμβρίου: Δρώμενο από τη Θεατρική Ομάδα "ΠΡΑΧΙΣ" στην πλατεία Κύπρου, διανομή εντύπου από τους Αγγέλους.....μικρούς και μεγάλους............
15, 16 και 17 Νοεμβρίου 2012 στην πλατεία Κύπρου
Δρώμενο από τη Θεατρική Ομάδα " ΠΡΑΧΙΣ" μαζί με τους Αγγέλους....... μοίρασμα εντύπου

15 Νοεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Ρόδου Πέμπτη και ώρα  8:00 μμ: Προβολή της εκπομπής Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη « Νεανικά Τροχαία  Ατυχήματα»
Mε αφορμή την προβολή, συγκεντρώνουμε σύριγγες 5ml & 10ml, γάντια μιας χρήσης για το Τμήμα Επειγόντων  και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Aύριο στο Δημοτικό Θέατρο στι 8:μμ σας περιμένουμε..................

18 Νοεμβρίου Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Κυριακή και ώρα 7:00 μμ Επιμνημόσυνη Δέηση Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κκ Κυρίλλου.
Κατανυκτική Συναυλία: « Ύμνοι και Ψαλμοί από όλο τον κόσμο» Θα είμαστε εκεί  με τις μνήμες των ανθρώπων που χάσαμε με προσευχές για να παραμένουν πάντα ορατά τα πρόσωπα τους. Με τη Σιωπή μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: