Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr14 Νοε 2012

Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων. Κυριακή 18/11/2012: Θα είμαστε μαζί!


ΑΘΗΝΑ
Την Κυριακή 18 Νοέμβρη, στις 4 το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος ο σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» οργανώνει, για τέταρτη χρονιά στην Αθήνα, εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων. Φέτος συμμετέχουμε στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Light of Hope», μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (FEVR), που προσπαθεί να φωτίσει το ζήτημα μπροστά στα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών.
Ας είμαστε όλοι εκεί. Μαζί!
Με μια φωτογραφία αυτών πού χάσαμε. Με ένα λουλούδι. Με ένα κερί.
Η ημέρα αυτή είναι δική τους. Σε μια πολιτεια και μια κοινωνία που προτιμά να κρύβει  κάτω απ  το χαλί το πρόβλημα σαράντα χιλιάδων θανατων από το 1990 μέχρι σήμερα από τροχαία εγκλήματα  η παρουσία μας στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης είναι το στοιχειώδες που έχουμε να κάνουμε.
Αν και η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε επίσημα την Ημέρα Μνήμης τον Δεκέμβρη του 2011 ( ΕΔΩ ) αυτό δεν είχε καμιά θετική συνέπεια στην πολιτική που ακολουθείται για την Οδική Ασφάλεια. Σειρά μέτρων που επιδεινώνουν την κατάσταση πάρθηκε από τότε μέχρι σήμερα με αποκορύφωμα την πρόσφατη απόφαση του κοινοβουλίου που ουσιαστικά καταργεί τις αποζημειώσεις που όφειλε να δώσει στα Θύματα τροχαίων και τις οικογένειες τους το Επικουρικό κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών. Είναι αυτή η λογική, αυτή η πολιτική που έχει οδηγήσει την χώρα μας στην χειρότερη θέση σε αριθμό θανάτων και τραυματισμών από τροχαία εγκλήματα στην Ευρώπη.
Η εκδήλωση στην Αθήνα θα ξεκινήσει στις 4μμ και θα κρατήσει αρκετές ώρες. Για τρίτη συνεχή χρονιά θα είναι μαζί μας και οι Ποδηλάτες που οργανώνουν Ποδηλατοπορεία «Μνήμης και Διεκδίκησης» που θα ξεκινήσει στις 3.30 από το πεδίο του Άρεως και θα καταλήξει στο Σύνταγμα. Μαζί μας θα είναι επίσης και άλλες κινήσεις ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου όπως η ΠΕΖΗ, οι Μαμάδες  στο Δρόμο και οργανώσεις που υποστηρίζουν μια διαφορετική αντίληψη και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στην οδική κυκλοφορία όπως ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ, οι Φίλοι της Φύσης και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.
Περισσότερα για τις εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο μπορείτε να δείτε στο www.worlddayofremembrance.org

ΡΟΔΟΣ www.efthita.gr
Οργανωτής  «ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου», μέλος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR), μέλος του SOSTE.
14, 15 & 16 Νοεμβρίου: Εθελοντική Αιμοδοσία «Προσφέρω αίμα στη μνήμη αγαπημένων και φίλων μου» στο Γ. Ν. Ρόδου από τις 8:30 πμ έως 13:30 μμ
15,16,17 Νοεμβρίου: Δρώμενο στην πλατεία Κύπρου, διανομή εντύπου
15 Νοεμβρίου, Πέμπτη και ώρα 8:00 μμ, Δημοτικό Θέατρο Ρόδου: Προβολή της εκπομπής Πρωταγωνιστές του Στ. Θεοδωράκη « Νεανικά Τροχαία Ατυχήματα» . Συγκεντρώνουμε σύριγγες 5ml & 10ml, γάντια μιας χρήσης για το Τμήμα των Επειγόντων και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του  Νοσοκομείου Ρόδου.
18 Νοεμβρίου, Κυριακή και ώρα 7:00 μμ, Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Επιμνημόσυνη Δέηση Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κκ Κυρίλλου.
Κατανυκτική Συναυλία «Προσευχές- Ψαλμοί από όλο τον Κόσμο».
-Τιμούμε όλους όσοι εργάζονται για να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες μιας τροχαίας σύγκρουσης (πληρώματα πυροσβεστικής, ασθενοφόρων, τροχαίας, γιατρών, νοσηλευτών κ.λ.π). Αναλυτικά:  ΕΔΩ
ΧΑΝΙΑ
Οργανωτές: η Περιφέρεια Κρήτης- ΠΕ Χανίων, ο Δήμος Πλατανιά και ο Σύλλογος Αρωγής Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Άγιος Χριστόφορος».
Κυριακή 18 Νοεμβρίου.                                                                               8 πμ: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου στο Πάρκο «Χρήστος Πολέντας».                                                                     10:30πμ και 10:45πμ: Πορεία  Μνήμης  Παλαιών Αυτοκινήτων και Ποδηλατοδρομίας   και πορεία μνήμης μαθητών Δημοτικού.                              19:30 μμ: στο Πνευματικό  Κέντρο Χανίων καλλιτεχνικό πρόγραμμα από γνωστούς καλλιτέχνες  στη μνήμη των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Πάρκο Ειρήνης & Φιλίας όπου θα γίνει τοποθέτηση και άναμμα κεριών στη μνήμη των θυμάτων.
Δευτέρα 19 Νοεμβρίου.                                                                               8:30πμ μεταφορά μαθητών από Σχολεία του Δήμου Πλατανιά στο Πάρκο Τροχαίων Δυστυχημάτων «Χρήστος Πολέντας»-  Αρχιερατική Παράκληση. Στη συνέχεια οι μαθητές  θα μεταφερθούν στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης , στο Κολυμπάρι, για να παρακολουθήσουν προβολή οπτικο-ακουστικού υλικού που αφορά τροχαία δυστυχήματα. Θα μιλήσουν ο Νευροχειρουργός  κ. Α. Κρασουδάκης,και ο Υπεύθυνος του ΚΕΘΕΥΟ Χανίων, κ. Μ. Λεράκη και Αξιωματικός της Τροχαίας. Αναλυτικά: ΕΔΩ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Πρόσκληση από το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης
Επιμνημόσυνη Δέηση και Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Νικολάου θα τελέσει η Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως την Κυριακή 18/11/2012 από 7 έως 10πμ για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων.
Κάθε 3η Κυριακή του Νοεμβρίου όλο και περισσότεροι και σε περισσότερα μέρη θα συναντιόμαστε.
Γιατί δεν θέλουμε να ξεχάσουμε.
Γιατί δεν θέλουμε να συνηθίσουμε.
Γιατί τα τροχαία δεν είναι ατυχήματα.
Να είμαστε όλοι εκεί με μια φωτογραφία των ανθρώπων που χάσαμε και μετά το πέρας της δέησης θα πορευτούμε ειρηνικά στο κέντρο της πόλης μπροστά στο Δημαρχείο για να υψώσουμε τη Σιωπή μας όσο πιό δυνατά όσο πιό ψηλά!                                                                                                                                            Γιατί Γιατί όσοι χάθηκαν δεν είναι στατιστικοί αριθμοί αλλά πρόσωπα!   Πρόσκληση από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης στο χώρο Εκκλησιαστικού Μουσείου Ι.Μητροπόλεως για εθελοντική αιμοδοσία μέχρι 13:00                 Για να γίνει η Λύπη ΕΛΠΙΔΑ!                                                             Μαζί μας ο “SOS Τροχαία Εγκλήματα” Πανελλαδικός Σύλλογος, η Ένωση Αστυνομικών Αλεξανδρούπολης και το Τμήμα Τροχαίας, η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Έβρου, ο Όμιλος Φίλων Αυτοκινήτου Αλεξανδρούπολης.
ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ!
ΜΑΥΡΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΕΣ Μνήμης, Ελπίδας και Διεκδίκησης.

Στην μια πόλη μετά την άλλη -πάνω από δέκα μέχρι τώρα- οι τοπικές ποδηλατικές ομάδες οργανώνουν κινητοποιήσεις για την Ημέρα Μνήμης.
Δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός θυμάτων από το χώρο της ποδηλασίας που υπήρχε φέτος.
Είναι η απειλή που ο καθένας αισθάνεται στο δρόμο.
Είναι η πεποίθηση πως όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε το χώρο της κυκλοφορίας, το χώρο της Ζωής.
ΑΘΗΝΑ: ώρα 15:30μμ, Πεδίο του Άρεως, Ποδηλατ-ισσ-ες.                    
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ώρα 11:30πμ, Λευκός Πύργος, Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης                                                                                                                   
ΛΑΡΙΣΑ: ώρα 11.30πμ, Κεντρική Πλατεία,   Ποδηλάτες Λάρισας
ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ώρα 9.30πμ, Κεντρική Πλατεία, Γύρος Παμβώτιδας, ΟΦΠΙ
ΚΕΡΚΥΡΑ: ώρα 11:30πμ , Πεντοφάναρο, Ορθοπεταλειά Κέρκυρας
ΚΟΜΟΤΗΝΗ: ώρα 11:30πμ, Σπαθί,  
ΚΑΛΑΜΑΤΑ:  ώρα 11:30πμ,Πάρκο ΟΣΕ – Βαγόνι: Ποδηλάτες Καλαμάτας              
ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ώρα  12.00πμ, Λιοντάρια, Critical Mass                                                         
ΧΑΝΙΑ: ώρα 10.30πμ, Βουκολιές, πάρκο Χρήστος Πολέντας                                                              
ΑΜΑΛΙΑΔΑ: ώρα 10:30 πλατεία Ανεμόμυλου     
ΔΡΑΜΑ: ώρα 11:00, πλατεία Ελευθερίας
ΦΛΩΡΙΝΑ: ώρα 11:00
Αγία Παρασκευή: Ποδηλατοπορεία μαθητών Δημοτικών Σχολείων  
Αναλυτική – διαρκής ενημέρωση: ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: