Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr29 Νοε 2012

• Ημέρα Μνήμης – Αγία Παρασκευή: Ποδηλατοπορεία Μαθητών Δημοτικών

Μια από τις πιο ελπιδοφόρες δράσεις την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων πραγματοποιήθηκε στην Αγία Παρασκευή. Τέσσερις σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων της περιοχής οργάνωσαν ποδηλατοπορεία στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες παιδιά. Παραθέτουμε παρακάτω ένα μικρο ενημερωτικό κείμενο που έγραψε ο εκπρόσωπος ενός από τους συλλόγους που συμμετείχαν κος Δ. Κολώνιας.  Παραθέτουμε επίσης την αλληλογραφία ανάμεσα στους συλλόγους Γονέων και την Τροχαία Αγίας Παρασκευής από την οποία ζήτησαν να συνδράμει για την ασφαλή ολοκλήρωση της πορείας. Ούτε λίγο ούτε πολύ η Τροχαία ζήτησε χρηματική αποζημίωση για να διαθέσει οχήματα και προσωπικό, για μια δραστηριότητα Παιδιών που έθετε σαν στόχο την Οδική Ασφάλεια και για μια Ημέρα που επίσημα το ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει από πέρισυ…  Δυστυχώς ακόμα μια φορά συναντήσαμε την λογική και τον παραλογισμό, την ελπίδα και την απελπισία να  συν-υπάρχουν στην ίδια χώρα, στην ίδια γειτονιά. Η εκδήλωση φυσικά πραγματοποιήθηκε χωρίς την συνδρομή της Τροχαίας. Μετά από επικοινωνία με τον σύλλογο μας και απεύθυνση σε ποδηλατικές ομάδες βρέθηκαν άμεσα άνθρωποι πρόθυμοι και ικανοί να βοηθήσουν -χωρίς χρονοχρέωση- ώστε να γίνει με ασφάλεια η πορεία.                                                                                                        SOS Tροχαία Εγκλήματα
Ο Οδυσσέας για τον οποίο υπάρχει αναφορά στο κείμενο, μαθητής πρώτης Γυμνασίου, απόφοιτος Δημοτικού της Αγίας Παρασκευής, ποδηλάτης, χάθηκε τον Αύγουστο χτυπημένος από αυτοκίνητο στα Γλυκά Νερά.

2η   Ποδηλατοβόλτα στις γειτονιές της Αγίας Παρασκευής
Με  μεγάλη συμμετοχή  μικρών και μεγάλων φίλων πραγματοποιήθηκε η 2η ποδηλατοπορεία που συνδιοργάνωσαν μαζί  το σχολείο μας, ( 4ο-10ο Δημοτικό)  με το  5ο-11ο, 7ο και 9ο Δημοτικά Σχολεία στους δρόμους  της Αγ. Παρασκευής  το πρωί της Κυριακής 18ης  Νοέμβρη.  Αυτή τη φορά ήταν αφιερωμένη στη Μνήμη των Θυμάτων από Τροχαία Δυστυχήματα  –άλλωστε πρόσφατα «χάσαμε»  ένα δικό μας παιδί, τον Οδυσσέα που περνούσε τον δρόμο μέ το ποδήλατο του – και στην Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Γύρω στα 300 άτομα διαφόρων ηλικιών απλώθηκαν στην πόλη με τα ποδήλατα τους διεκδικώντας περισσότερη ασφάλεια στις μετακινήσεις, δημιουργία ποδηλατοδρόμων και λιγότερη «υποστήριξη»  στο Ι.Χ.
Μέσα στο γενικότερο κλίμα απογοήτευσης η συνάντηση των ανθρώπων που αγαπούν το ποδήλατο ήταν μια μικρή όαση και από παντού εκφράζονταν η θέληση να ξαναγίνει το συντομότερο.
Να σημειώσουμε εδώ την εξαιρετική και ουσιαστική συνδρομή των Φίλων του Ποδηλάτου από το Ν. Ηράκλειο  που μας βοήθησαν πάρα πολύ στην ομαλή διεξαγωγή της ποδηλατοπορείας.
Το μόνο μελανό σημείο στην όλη αυτή προσπάθεια ήταν η στάση της Τροχαίας Αγ. Παρασκευής που με μια πράξη που την εκθέτει – και που δεν θα αφήσουμε αναπάντηση –απαίτησε χρηματικό ποσό, σύμφωνα με το νόμο που μας απέστειλε, του Μάρτη 2012, για να συνδράμει στην κάλυψη της ποδηλατοπορείας, γεγονός που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους και που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο.
Εκ  μέρους του  Δ.Σ.  4ου-10ου Δημοτικού
Δ. ΚΟΛΩΝΙΑΣ

Διαβάστε τις απαντήσεις της Τροχαίας Αγίας Παρασκευής στην αίτηση που υπέβαλαν στις 12/11/2012 οι σύλλογοι Γονέων  ΕΔΩ .
Μετά την άρνηση των γονιών πληρώσουν η Τροχαία τους ενημέρωσε πως “δέν συνηγορεί στην πραγματοποίηση” της εκδήλωσης.
Δείτε τον τιμοκατόλογο που τους απέστειλε επικαλούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση από 15/3/2012 “περί παροχής υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας προς τρίτους με καταβολή ανταλλάγματος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: