Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr18 Φεβ 2013

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ στην Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής

Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2012  η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, βρέθηκε στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, καταθέτοντας στα μέλη της επιτροπής μέρος από το υλικό που προσφέρει στην Ρόδο, ενημερώνοντας για τις δράσεις της τα εννέα χρόνια λειτουργίας της Εταιρείας Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α).

Επισημαίνοντας σειρά θεμάτων,  όπως  η έλλειψη επένδυσης στην οδική ασφάλεια, την απραξία ορισμένων υπουργείων, τα μέτρα άμεσης απόδοσης, την προετοιμασία των νέων οδηγών, τα ακριβά ασφάλιστρα,  την αντισυνταγματικότητα του Επικουρικού Κεφαλαίου, τα τέλη κυκλοφορίας που αμφισβητείται, αν μπαίνουν σε ειδικό κωδικό, όπως πρέπει, τις διαφημιστικές πινακίδες στο οδικό δίκτυο, την κατάσταση των πεζοδρομίων,  το  κακό οδικό εθνικό δίκτυο της Ρόδου-Λίνδου εξαιρετικής επικινδυνότητας με συχνά θανατηφόρα δυστυχήματα, τη σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής από το Νηπιαγωγείο μέχρι τα 17 με 20 ώρες το χρόνο, την καταγραφή των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΑΤ, την άμεση βοήθεια των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων, τον στόχο να αποκτήσουν ο οδηγός και ο πεζός κυκλοφοριακή συνείδηση, την ουσιαστική παρέμβαση του Κράτους και την ισχυρή πολιτική βούληση.  Μεταξύ άλλων η ΕΥΘΥΤΑ ανέλυσε όλες τις δράσεις της οικονομικές και εθελοντικές που παράσχει στην Ροδιακή Κοινωνία και ποιες είναι εκείνες οι προϋποθέσεις για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας

Από την πλευρά των μελών της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας επιδείχθηκε απόλυτος σεβασμός και αποδοχή του έργου της Ελένης Καρύδη και της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ και έγιναν οι προτάσεις για πλήρη στήριξη στις δράσεις της, καθώς και διαρκής επαφής με την Ρόδο προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Επιπλέον μεταξύ άλλων η Βουλευτής Λιάνα Κανέλλη τόνισε πως τα χρήματα που λαμβάνει η επιτροπή να κατατίθενται από την άνοιξη στον σκοπό στήριξης  δράσεων ΜΚΟ που αποδεδειγμένα καταβάλλουν προσπάθειες για την μείωση των τροχαίων όπως η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, την μετάβαση μελών της επιτροπής με δικά τους έξοδα σε περιφέρεις, δήμους  με στόχο να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων  για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και να γίνουν απανωτές ερωτήσεις στον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με τα σημεία καρμανιόλες στον οδικό δίκτυο Ρόδου. Συμφώνησαν και άλλα μέλη της Επιτροπής.
Επίσης ζητήθηκε από μέλος της Επιτροπής να συνεργαστούμε γιατί στην περιοχή του έχουν άγνοια στο πως δραστηριοποιούνται για την οδική ασφάλεια. Δεσμευτήκαμε ότι θα συνεργαστούμε για πολλαπλές και ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Ευχαριστούμε τους βουλευτές,  κ. Υψηλάντη Βασίλη και Δημήτρη Γάκη για την παρουσία τους στην Επιτροπή και την δέσμευσή τους ότι από κοινού θα εργαστούμε για να αξιοποιήσουμε την παρουσία μας στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας με ένα και μοναδικό στόχο να σταματήσουν να χάνονται ανθρώπινες ΖΩΕΣ στην άσφαλτο της περιοχής μας.
Σας επισυνάπτουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας για το σημαντικό θέμα της οδικής ασφάλειας τις οποίες καταθέσαμε στα μέλη της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν οι φορείς και οι συμπολίτες μας.
Περισσότερα διαβάζετε παρακάτω σε  άρθρο δημοσιευμένο στο  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.antapokrites&id=22174 και στο www.flust.gr

Σημείωση: Την Τετάρτη 20/02/2013 η Ελένη Καρύδη  θα είναι προσκεκλημένη στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη ALPHA,  live στις 2:15 μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: