Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















28 Φεβ 2013

H κυρία Ελένη Καρύδη στην Ελένη. Συγκίνησε το πανελλήνιο η Ελένη  Καρύδη

Ρεπορτάζ:
Λίζα Γ. Τσοπανάκη
lizatsopanaki@rodiaki.gr




Η ιστορία της προέδρου της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου κ. Ελένης Καρύδη ξετυλίχθηκε στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη χθες το μεσημέρι στον τηλεοπτικό σταθμό «ʼλφα», καταφέρνοντας να συγκινήσει το πανελλήνιο μιλώντας για το ατύχημα που κόστισε τη ζωή του μοναχογιού της, αλλά και για την Εταιρία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, που δύο χρόνια μετά την τραγική απώλεια δημιούργησε, την εκστρατεία που κάνει για να ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς και να αλλάξει τη συμπεριφορά τους.

Με τον τίτλο «η μητέρα που μετά την απώλεια του γιού της σε τροχαίο αφιέρωσε τη ζωή της στην υποστήριξη θυμάτων από τροχαία ατυχήματα» ξεκίνησε η συνέντευξη που διήρκησε περίπου 18 λεπτά, με την Ελένη Μενεγάκη να προλογίζει την κ. Καρύδη ως μια γυναίκα που μετά από ένα τραγικό συμβάν «αποφάσισε να κάνει κάτι για να βοηθήσει άλλους ανθρώπους που μπορεί να είχαν βιώσει παρόμοιες ιστορίες και να θέλανε στήριξη. Ψυχολογική στήριξη».

Μεταφέροντας από το προσωπικό της βίωμα τι σημαίνει τροχαίο δυστύχημα και πως είναι να χάνεις εξαιτίας ενός ασυνείδητου οδηγού το παιδί σου, η ίδια μέσα από ένα ολιγόλεπτο βίντεο-αφιέρωμα μίλησε για την απώλεια του Δημήτρη της. Σε σχετική ερώτηση της κ. Μενεγάκη για το πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που έχασε το παιδί της η ίδια απάντησε «έντεκα χρόνια, 20 Ιανουαρίου συνέβη αυτό το τραγικό γεγονός και μετά από δύο χρόνια ξεκίνησε η λειτουργία της εταιρείας υποστήριξης θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων στη Ρόδο.

Ξεκίνησα εκεί γιατί εκεί γέννησα τον γιό μου εκεί μεγάλωσε ο γιός μου έζησε όλες τις χαρές και ανεβαίνοντας στην Αθήνα να σπουδάσει συνέβη αυτό, και στις 20 Ιανουαρίου του 2002 κατέληξε».

Στο βίντεο γίνεται μια αναφορά στο μεγαλείο της μητέρας που κάνει τον πόνο της δύναμη, που «η ανάγκη της προσφοράς γίνεται όραμα κα μια ανυπέρβλητη επιθυμία να μην ζήσει καμία μάνα, κανένας άνθρωπος τον δικό της Γολγοθά. Μάχεται για την οδική ασφάλεια» όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η κ. Ασπασία Κάρλου.

«Πέρασα ένα δράμα», ακούγεται να λέει στο βίντεο η κ. Καρύδη, «γιατί είναι ότι πιο τραγικό μπορεί να συμβεί στους γονείς. Ο πόνος δεν περιορίζεται σε ένα χρονικό διάστημα της απώλειας του παιδιού. Την απώλεια με αυτό τον τραγικό τρόπο την κουβαλάς καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Ζεις την απώλεια του παιδιού σου».

«Αντλώ δύναμη μέσα από τον Δημήτρη για ότι κάνω, για ότι σκέφτομαι και το έχω πει και θα το λέω όσο μπορώ. Ότι η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου είναι το παιδί μου, είναι ο Δημήτρης μου. Πολλές φορές σκεφτόμαστε λίγο εγωιστικά.

Πως: εγώ έχασα το παιδί μου, γιατί να ενδιαφερθώ για κάποιον άλλο, δεν πρέπει να τα βλέπουμε έτσι όμως» αναφέρει στο βίντεο- ρεπορτάζ ενώ λίγο μετά γίνεται η αναφορά και στο ρόλο της ΕΥΘΥΤΑ που σκοπό έχει να προσφέρει ψυχολογική οικονομική και ιατρική υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς τροχαίων ενώ κάνει εκστρατείες ενημέρωσης σε θέματα για την οδική ασφάλεια.

«Όταν κάποια στιγμή στην περιοχή μου δεν έχουμε κανέναν νεκρό από τροχαίο δυστύχημα εγώ θα είμαι, όχι ευτυχισμένη, τρισευτυχισμένη! Θα είναι σαν να έχει έρθει ο Δημήτρης και να κάθεται δίπλα μου» αναφέρει εμφανώς συγκινημένη η κ. Καρύδη.
Μάλιστα, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, σε ηλικία 17 ετών, ο Δημήτρης της είχε σχεδόν προφητικά πει: «μαμά δεν εξαρτάται η ζωή από την διάρκειά της αλλά από την προσφορά της».

Αμέσως μετά το βίντεο η Ελένη Μενεγάκη ρωτάει την κ. Καρύδη αν συνήλθε ποτέ από τον χαμό του Δημήτρη και η κ. Καρύδη με πόνο ψυχής απάντησε «όχι, γιατί ο Δημήτρης είναι συνέχεια κοντά μου. Ο πόνος υφίσταται απλά ο Δημήτρης μου δίνει όλη αυτή τη δύναμη για να φτάσω εκεί που θέλω να φτάσω εγώ προσωπικά, να μην πονέσει καμία μητέρα, αυτός είναι ο στόχος και δεν υπάρχει περίπτωση να μην πονάω.

Και το ότι είμαι εδώ είναι η αφορμή για να ευαισθητοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερο τους τηλεθεατές σας που σας βλέπουν χρόνια, που σας αγαπούν. Γιατί η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να μειώσουμε τα τροχαία δυστυχήματα και θα σας παρακαλούσα ως μητέρα που έχει πονέσει και θα πονάει μπορείτε να υιοθετήσετε ένα μήνυμα για την οδική ασφάλεια.

Παραδείγματος χάριν «όλοι μαζί διασκεδάζουμε, ο ένας δεν πίνει, ο οδηγός της παρέας» και να το μεταφέρετε με τον δικό σας τρόπο όπως εσείς γνωρίζετε πολύ καλά, στους τηλεθεατές σας, να υιοθετήσετε ένα μήνυμα για την ταχύτητα, για το πώς μεταφέρονται τα παιδιά μας στο οποιοδήποτε όχημα, να μεταφέρουμε μηνύματα οδικής ασφάλειας γιατί κ. Μενεγάκη εγώ πιστεύω ότι όλοι μας μπορούμε να βάλουμε τα όριά μας σε ότι σχέση με το πώς κυκλοφορούμε στο δρόμο.

Να αλλάξουμε συμπεριφορές και νομίζω ότι εσείς έχετε το χάρισμα να μεταφέρετε καθημερινά μηνύματα στους τηλεθεατές σας. Θα είναι μια προσφορά για όλα αυτά τα παιδιά που έχουν χαθεί τόσο βίαια στην άσφαλτο. Εγώ ως μητέρα και μεταφέροντας και τη σκέψη και τον πόνο χιλιάδων μητέρων, φέτος θρηνήσαμε με τα στοιχεία που δίνει η στατιστική υπηρεσία 1200 νεκρούς, σκεφτείτε λοιπόν πόσες μητέρες πονούν γιατί έχασαν τα παιδιά τους και πόσες μητέρες βιώνουν την αναπηρία γιατί και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα άρα όλοι μαζί μπορούμε να δουλέψουμε. Δεν πρέπει να μεταφέρουμε ότι εγώ είμαι καλός, να καταλάβουμε και να το εμπεδώσουμε ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει θύματα τροχαίων δυστυχημάτων είτε από τη δική μας τη συμπεριφορά είτε από τη συμπεριφορά ενός άλλου οδηγού».

Η ίδια αναφέρθηκε και στην ψυχολογική υποστήριξη των γονιών των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων κάνοντας αναφορά στη συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο μιας μητέρας που πρόσφατα έχασε τη μονάκριβή της κόρη, «είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο κομμάτι γιατί η εταιρεία μας, η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου όπως την γνωρίζουν στη Ρόδο αντιγράφει πρακτικές από αντίστοιχες οργανώσεις και φορείς της Ευρώπης και γενικά του πλανήτη γιατί είμαστε μέλος ευρωπαϊκών και παγκόσμιων συλλόγων, μεταφέρουμε πρακτικές που μπορούμε να τις υλοποιήσουμε στην περιοχή μας και κοντά στη δική μας κουλτούρα. Και κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Η Ελένη Μενεγάκη αναφέρθηκε εμφανώς συγκινημένη και στην απώλεια του δικού της φίλου και συνεργάτη, Γιώργου Λουκανίδη που χάθηκε πριν πολλά χρόνια σε τροχαίο δυστύχημα και είχε τότε συγκλονίσει το πανελλήνιο. «Μεγάλο σοκ και για όλη του την οικογένεια και για τους φίλους τους και για όσους ήταν κοντά του. Δεν ξέρω ποιος από όλη την οικογένεια έχει περισσότερο ανάγκη τη στήριξη και ποιος είναι αυτός που πρέπει να δώσει την περισσότερη δύναμη από τους υπόλοιπους.

Έχετε και εσείς άλλα παιδιά, δεν μπορείτε να μείνετε στην άκρη και να θρηνήσετε» σημείωσε η Ελένη Μενεγάκη και η κ. Καρύδη της απάντησε «και δεν πρέπει. Θα σας πω. Όλα τα μέλη της οικογένειας πονούν, έχουν διαλυθεί οικογένειες που ο ένας επιρρίπτει την ευθύνη στον άλλο. Αυτό που θα πρέπει να κάνει η οικογένεια είναι να είναι πάρα πολύ συγκροτημένη και όλα τα μέλη της οικογένειας χρειάζονται στήριξη και δεν μπορείς να προχωράς σκεφτόμενος μόνο τον πόνο, ενεργείς παραγωγικά για να βοηθήσεις όλα τα μέλη».

Λίγο πριν τελειώσει η συνέντευξη, η κ. Καρύδη χάρισε στην Ελένη Μενεγάκη έναν φάκελο από τις δράσεις της ΕΥΘΥΤΑ για το 2012, αλκοτέστ μιας χρήσης αλλά και φακέλους για το τι πρέπει να μάθουν οι γονείς για να μην είναι τα παιδιά τους όταν μεγαλώσουν, επιθετικά στην οδήγηση. «Στόχος μας κανένας νεκρός από τροχούς» ήταν το τελευταίο μήνυμα που θέλησε να περάσει η κ. Καρύδη που ζήτησε επανειλημμένα από την Ελένη Μενεγάκη να υιοθετήσει ένα από τα μηνύματα της ΕΥΘΥΤΑ μιας και μπορεί να επηρεάσει μεγάλο αριθμό του κοινού που την παρακολουθεί.
Αναγνώστηκε 1286 φορές 



Δεν υπάρχουν σχόλια: