Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















27 Δεκ 2013

Τέμπη: η ωραιότητα της ταχύτητας.

Ξέχασε την κορυφαία τεχνολογία                                                                            
Ξέχασε τις προδιαγραφές                                                                                        
 Ξέχασε ακόμα και τον προορισμό σου                                                                                                            Απλά οδήγησε                                                                                    
(από την τελευταία διαφήμιση της Alpha Romeo)alpha tempi
Αυτή είναι η Alpha Romeo της οποίας ο οδηγός επιχείρησε να προσπεράσει λεωφορείο που κινούνταν με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με την νταλίκα που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Πού; Μα στα Τέμπη…Δευτέρα βράδυ 25 Νοέμβρη… Έχοντας μέσα στο αυτοκίνητο όλη του την οικογένεια…Όντας κάτοικος (και άρα γνώστης) της περιοχής….
Στα Τέμπη όπου για να θυμηθούμε μόνο τα μεγάλα:
Στις  4 Οκτωβρίου 1999, στις 4:30 τα ξημερώματα, το τουριστικό λεωφορείο, που μετέφερε 77 οπαδούς του ΠΑΟΚ επιστρέφοντας απο την Αθήνα,  συγκρούστηκε με διερχόμενο φορτηγάκι στην προσπάθειά του να προσπεράσει και ανατράπηκε πέφτοντας σε χαντάκι. Αυτή η σύγκρουση σήμανε το θάνατο για έξι νέους και τον τραυματισμό αρκετών από τους επιβάτες του λεωφορείου, καθώς και τον θάνατο για τον οδηγό του δευτέρου οχήματος.
Στις 13 Απριλίου 2003, μία νταλίκα φορτωμένη με πλάκες νοβοπάν μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, μετατοπίστηκε το φορτίο,  συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά και έκοψε  οριζοντίως  την  αριστερή πλευρά του λεωφορείου με μαθητές.   21  μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, βρήκαν τραγικό θάνατο   επιστρέφοντας από τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα.
Ένας νεκρός και 14 τραυματίες είναι ο απολογισμός του νέου σοβαρού τροχαίου δυστυχήματος στο οποίο ενεπλάκησαν τρία οχήματα: το ΙΧ ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ και μια νταλίκα με βουλγαρικές πινακίδες.
Στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας διακομίσθηκαν συνολικά 15 άτομα, εκ των οποίων ο 45χρονος οδηγός του IX που κατέληξε, τέσσερις βαριά τραυματίες και δέκα με ελαφρά τραύματα. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και η 6χρονη κόρη του οδηγού του ΙΧ η 17χρονη ετεροθαλής αδελφή της, όπως και η μητέρα της.
Σοβαρότερη μεταξύ των τραυματιών είναι η κατάσταση των επιβατών του λεωφορείου, μιας 23χρονης από την Κυπαρισσία, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μιας 39χρονης, η οποία είναι πολυτραυματίας και νοσηλεύεται στη θωρακοχειρουργική κλινική και μιας 34χρονης, που παρακολουθείται για εσωτερική αιμορραγία. Τραυματισμένος νοσηλεύεται και ο Βούλγαρος οδηγός της νταλίκας, η κατάσταση του οποίου είναι ελεγχόμενη.
17 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ  και οχήματα της Πυροσβεστικής μετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης  ενώ εκτός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, αν και δεν εφημέρευε δέχθηκε αρκετούς από τους τραυματίες.
Το πολεμικό τοπίο που δημιουργήθηκε στα Τέμπη μας φέρνει αναπόφευκτα στο μυαλό τα λόγια του φουτουριστή λάτρη του αυτοκινήτου και συνδιαμορφωτή του ιταλικού φασισμού Φ.Τ. Μαρινέττι γραμμένα στις αρχές του 1900:
Επιβεβαιώνουμε ότι η μεγαλοπρέπεια του κόσμου έχει εμπλουτιστεί με μια νέα ωραιότητα: την ωραιότητα της ταχύτητας…Θέλουμε να υμνήσουμε τον άντρα που κρατάει το τιμόνι, που εκσφενδονίζει το δόρυ του πνεύματος σε όλον τον πλανήτη, σ’ όλο το μήκος της τροχιάς του… την χειρονομία των αγγελιαφόρων της ελευθερίας που σπέρνουν τον όλεθρο…
Αυτή η λατρεία της ταχύτητας συνδιασμένη με τον μύθο του ασφαλούς αυτοκινήτου και την ακαταμάχητη βεβαιότητα του υπεροδηγού που το “πιλοτάρει” έχει στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και στη χώρα μας. Φυσικά και ο ηθικός αυτουργός αυτών των εγκλημάτων είναι το ίδιο το κράτος που επι τόσες δεκαετίες όχι μόνο δεν κατορθώνει να ολοκληρώσει ένα δρόμο άλλα γνωρίζοντας τι συμβαίνει στο συγκεκριμένο σημείο ούτε καν το αστυνομεύει. Ενα κράτος που εξαντλεί το ρόλο του αποκλειστικά σαν εισπρακτικός μηχανισμός (εδώ μέσω και για την “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου”).
Και αν μας ενοχλεί η ψυχρότητα του εκπροσώπου του κου Χατζηδάκη που στην τηλεοπτική εκπομπή εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου όπου μεταδόθηκε “ζωντανά” η είδηση δεν βρήκε να πει μια λέξη για τα (τόσα μέχρι σήμερα) θύματα  αλλά αρκέστηκε να μας  ενημερώσει  ότι “αν όλα πάνε καλά“(!) τα τούνελ στα Τέμπη θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2015, μας ενοχλεί εξίσου η θερμότητα των Ελλήνων οδηγών που για να σταματήσουν να σκοτώνουν και να σκοτώνονται πρέπει σε ολόκληρη τη χώρα οι δρόμοι να έχουν διαχωριστικό στηθαίο και να υπάρχει τροχονόμος και περιπολικό κάθε 100 μέτρα.
Είναι απίστευτο το γεγονός πως όταν προσπαθείς να ενημερωθείς μέσω οποιασδήποτε μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο για ένα από τα πιο όμορφα και ζωντανά μέρη της Ελλάδας τα Τέμπη ο συντριπτικός όγκος των ενημερωτικών άρθρων που σου προσφέρονται περιλαμβάνουν τις λέξεις θάνατος και τροχαίο…
Πηγή: www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: