Ετικέτες
Δημοτικοί σύμβουλοι του Λονδίνου υποστηρίζουν πως ο δήμαρχος κατηγορεί τους ποδηλάτες για τα τροχαία.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Bohris Johnson κατηγορείται για “έλλειψη ευαισθησίας” και “αποποίηση ευθύνης” μετά τις δηλώσεις του πως ο θάνατος πέντε ποδηλατών μέσα σε εννέα μόλις μέρες στο Λονδίνο επιβεβαιώνει την ανάγκη να τηρούν οι ποδηλάτες τον ΚΟΚ.
Επίσης ο Johnson φαίνεται ν’ αρνείται τις εκκλήσεις για ανάγκη μιας επείγουσας, ανεξάρτητης μελέτης κι έρευνας για την ποδηλατική ασφάλεια στην πρωτεύουσα, υποστηρίζοντας  την άποψη πως αν οι ποδηλάτες δεν τηρούν τον ΚΟΚ “ όσο κι αν επενδύσουμε σε οδικές υποδομές δε θα καταφέρουμε να σώσουμε ούτε μια ανθρώπινη ζωή”.
Οι δηλώσεις αυτές του δημάρχου έγιναν λίγες ώρες μετά το θάνατο ενός 30χρονου άντρα που χτυπήθηκε  από λεωφορείο στο ανατολικό Λονδίνου, αυξάνοντας σε 13 τους νεκρούς ποδηλάτες στο Λονδίνο μέσα στο 2013.
Την Πέμπτη η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα άλλων δυο ποδηλατών που έχασαν τη ζωή τους πρόσφατα στο Λονδίνο. Η 24χρονη Venera Minakhmetova που χτυπήθηκε από φορτηγό και ο 43χρονος Roger William De Klerk που χτυπήθηκε από λεωφορείο.
Η αδερφή της  Venera Minakhmetova, Dinara, έγραψε σ’ ένα ποδηλατικό φόρουμ πως αναζητούνται μάρτυρες για να περιγράψουν τι και πως ακριβώς συνέβη και πως ελπίζει η αδελφή της να είναι η τελευταία νεκρή ποδηλάτισσα.
Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη την Πέμπτη το πρωί ο δημαρχος Bohris Johnson είπε πως ενώ δεν τίθεται κάποιο θέμα “κατηγορίας ή υπόδειξης” οι ποδηλάτες υποχρεούνται να τηρούν τον ΚΟΚ.
Και συνέχισε λέγοντας “ κάποιες από τις υποθέσεις που είδαμε τις τελευταίες μέρες σου ματώνουν την καρδιά καθώς βλέπεις πως κάποιοι άνθρωποι έκαναν κάποιες επιλογές με τις οποίες έθεσαν τον εαυτό τους σε κίνδυνο….Δεν μπορείς να κατηγορήσεις το θύμα σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Όμως αυτό που μπορείς με σιγουριά να πεις είναι πως όταν οι άνθρωποι κάνουν επικίνδυνες επιλογές στο δρόμο- όπως παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, ή ποδηλατούν επικίνδυνα μέσα στην κίνηση χωρίς οι άλλοι οδηγοί να μπορούν να προβλέψουν την κατεύθυνσή τους- είναι αδύνατο για τους συγκοινωνιολόγους να κάνουν προβλέψεις για τέτοιες συμπεριφορές.”
Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν οργή και αντιδράσεις καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το πόρισμα για τις συνθήκες που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία με τους ποδηλάτες τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα o δημοτικός σύμβουλος των “πράσινων” Darren Johnson κατηγόρησε το δήμαρχο για προσπάθεια μετάθεσης της προσωπικής του ευθύνης για τους πρόσφατους θανάτους, αλλά και γιατί προσπαθεί να μετακυλίσει την ευθύνη στους ίδιους τους ποδηλάτες. Είπε: “4 στους 5 θανάτους τον τελευταίο καιρό εμπλέκουν είτε την μπλε μπογιά του, είτε τα κόκκινα λεωφορεία του”, υπονοώντας τη δημιουργία ποδηλατόδρομων με απλό βάψιμο του δρόμου σε μπλε χρώμα.
Και συνέχισε λέγοντας “είναι προσβολή τόσο στους νεκρούς όσο και στους τραυματίες ότι ο δήμαρχος συνεχίζει να κατηγορεί τα θύματα, αντί ν’ αποδέχεται το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και ν’ ασχολείται με τη διόρθωση θεμάτων στα οποία έχει την απόλυτη ευθύνη.”
Γενικά υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός γύρω από τη συνύπαρξη λεωφορείων, φορτηγών και βαρέων οχημάτων, καθώς σ’ όλες τις περιπτώσεις στο Λονδίνο – εκτός από μια-  τα θανατηφόρα τροχαία ποδηλατών οφείλονται σε παράσυρση από τέτοια οχήματα. Είναι γεγονός πως το μέγεθος αυτών των οχημάτων σε συνδυασμό με το ύψος θέσης οδήγησης στερεί από τον οδηγό την πλήρη εικόνα του δρόμου γύρω του – τα λεγόμενα “τυφλά σημεία”.
Οι πρόσφατοι θάνατοι ποδηλατών συντάραξαν τη Λονδρέζικη ποδηλατική κοινότητα, η οποία και κάλεσε σε διαμαρτυρία σ’ ένα από τα επικίνδυνα σημεία που έχουν γίνει προσφάτως τροχαία με θύματα ποδηλάτες. Πάνω από 1.000 ποδηλάτες συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη των συμποδηλατών τους, δίνοντας την υπόσχεση να μην τους ξεχάσουν, αλλά και για να διεκδικήσουν ασφαλέστερες οδικές συνθήκες για όλους. London calling
Εδώ μπορείτε να υπογράψετε την έκκληση των Λονδρέζων ποδηλατών προς το δήμαρχό τους για ασφαλείς δρόμους:
 
Πηγή: www.soste.gr