Τρεις ημέρες πριν την έναρξη της παγκόσμιας εβδομάδας για την οδική ασφάλεια (4-10 Μαίου 2015) –   επικεντρωμένης στο θέμα “Παιδί και Οδική Ασφάλεια”, ο γενικος γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι όρισε του Jean Todt, Προέδρου της FIA – (Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου) και επικεφαλής της διοργάνωση των αγώνων Formula 1 ως ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια.
Η επιλογή αυτή ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών παγκόσμια (Ενδεκτικά: ΕΔΩ).alonso-spa
Στις 8 Μαίου 101 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται για το ζητημα της Οδικής Ασφάλειας σε περισσότερες απο 50 χώρες του κόσμου εξέδωσαν μια κοινή ακάτω κοινη δήλωση διαμαρτυρίας που σημειώνει ανάμεσα στα άλλα:
«Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της FIA, σκοπός της είναι να «αντιπροσωπεύει τα δικαιώματα των οργανώσεων των μηχανοκινήτων  και των χρηστών του αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο μέσω εκστρατειών και δραστηριοτήτων που υπερασπίζουν τα συμφέροντά τους.» Σήμερα περισσότεροι από το 50% του συνόλου των θανάτων στην κυκλοφορία περιλαμβάνει πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες της δημόσιας συγκοινωνίας  – πληθυσμιακές ομάδες που δεν διαθέτουν  καμία ισχυρή ομάδα πίεσης όπως η FIA που να δραστηροποιείται υπέρ τους , και των οποίων τα συμφέροντα είναι σαφώς σε αντίθεση με τους καταστατικούς σκοπούς της FIA.
Και, ενώ η Φόρμουλα 1 σίγουρα αποτελεί μια συναρπαστική απόλαυση για εκατομμύρια, αυτή ευδοκιμεί εμπορικά προωθώντας τη γοητεία της ταχύτητας και του κινδύνου σε ένα κατά κύριο λόγο νεανικό, αρσενικό ακροατήριο που συμβαίνει επίσης να είναι το δημογραφικα πιο συχνά εμπλεκόμενο σε τροχαίες συγκρούσεις.» Ολόκληρη η δήλωση εδώ: Ανοικτή Επιστολή
Να σημειώσουμε πως την δηλωση υπογραφουν τέσσερις οργανωσεις απο την Ελλάδα: η Ενωση για τα Δικαιώματα των Πεζων, ο πανελλαδικός συλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, η ΕΥΘΥΤΑ- Ρόδου και η You Are What U Do – Κώστας Κουβίδης.
Φυσικα απο τους υπογράφοντες απουσιάζουν οι εθισμένες στην χρηματοδότηση ή και αμεσα δημιουργημένες απο την αυτοκινητοβιομηχανια και τις κατασκευαστικές, οργανώσεις που στο προσωπο του κου Todt αναγνωρίζουν τον κατάλληλο άνθρωπο που θα ενισχύσει την δική τους ασφάλεια. Στο επόμενο διάστημα είναι προφανες πως πολλα πραγματα θα ξεκαθαρίσουν στο τοπίο των δραστηριοποιούμενων στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας και οι οργανώσεις που αναπτύσουν κριτικο λόγο και δράσεις σε σχέση με την κυριαρχία του ΙΧ και της “ευγενους ιδέας της Ταχύτητας” θα επιχειρηθεί να τεθούν στο περιθώριο και να σταματήσει αυτο το φαινομενο που επεκτείνεται απο χώρα σε χώρα με την δημιουργία ανεξαρτητων σχημάτων είτε απο οικογένειες θυμάτων είτε απο τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου που ζητάνε μια ριζική ανατροπή της καταστασης και της ιεραρχιας που εχει εγκαθιδρυθει στο δίκτυο της κυκλοφορίας.
Αν νομίζει ο κος γγ του ΟΗΕ οτι τα λεφτά της  FIA και της Formula 1  είναι ασφαλές κριτήριο επιλογής “ειδικού απεσταλμένου για την Οδική Ασφάλεια” το επόμενο ασφαλές βήμα είναι να στείλει κυανόκρανους για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία.
Εκπροσωπων οργανωσεων θυματων τροχαίων, απο την Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ην. Βασίλειο, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο που διαμαρτυρονται για αυτην την επιλογή
Εκπροσωποι οργανωσεων θυματων τροχαίων μελων της FEVR, απο την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, το  Ην. Βασίλειο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο  διαμαρτύρονται για αυτήν την επιλογή
Είναι εκπληκτικό ότι ο “ειδικος απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια” στη διάρκεια της Εβδομάδας Οδικης Ασφάλειας για το Παιδί επισκέφθηκε το Σάββατο 9 Μαίου το Μονακό για να παρακολουθήσει τον αγώνα της Formula E  και το βράδυ της ίδιας μέρα ταξίδεψε στην Ισπανία προκειμένου  την Κυριακή να παρακολουθήσει το Ισπανικό Grand Prix. (ΕΔΩ)