Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















20 Μαΐ 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Τυπικά έληξε η 3η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας , αφιερωμένη στα παιδιά στις 10 Μαΐου 2015

Τυπικά έληξε  η 3η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας  4-10 Μαΐου με μια  σειρά δρώμενων  με την  κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Δημαρχείου.
4 Μαΐου: Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου με μαθητές του 4ου ΓΛ Ρόδου με θέμα την ασφαλή μετακίνησή  τους στο σχολείο
5 Μαΐου: Εγκαίνια Έκθεσης, ζωγραφική, αφίσα, σκίτσο,  παιχνίδι, φωτογραφίας δρόμων έξω από τα σχολεία της Ρόδου, φωτογραφίας οδικής συμπεριφοράς οδηγών,ψηφιακής τέχνης  από μαθητές όλων των βαθμίδων,  στο ΝΕΣΤΟΡΙΔΕΙΟ ΜΕΛΑΘΡΟΝ. Θα παραμείνει έως 29 Μαΐου. Ώρες επίσκεψης:  9:00-13:30 Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή.
6 Μαΐου: Ενημέρωση στο Γ.Λ.Κρεμαστής και Δ.Σ.Κρεμαστής  για την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, έγραψαν μηνύματα  στο SaveKidsLives
9 Μαΐου: Χριστοφόρεια 2015. Άγιος Χριστόφορος Προστάτης της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, Προστάτης των οδηγών. Τελέστη Αρτοκλασία παρόντα μέλη του Δ.Σ. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κκ Κύριλλος και οι συλλειτουργώντες Ιερείς  υπέγραψαν για τα παιδιά όλου του κόσμου
Από τη μεριά μας προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε όλους εσάς με μια σειρά δρώμενων για τα παιδιά που δεν πρέπει να χαθούν στους δρόμους, γιατί τα τροχαία δεν είναι ατυχήματα, δεν είναι η κακιά η ώρα, γιατί πρέπει και μπορούμε να τα σταματήσουμε, ειδικά για τα τροχαία με θύματα παιδιά.





10 Μαΐου: Κεντρικό Μήνυμα των εκδηλώσεων:
«Ένα παιδί είναι ένα παιδί. Δεν είναι κινούμενος στόχος.. δεν είναι παιχνίδι ..και ένα παιδί να σωθεί υπάρχει ελπίδα» και αυτό απέδωσαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο οι παρουσιάστριες της εκδήλωσης Αναστασία Κορινθίου, Βιβή Κατσιόλη, εμφανιζόμενες με ένδυση δικυκλιστή, με τα κράνη τους, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου με τα τραγούδια που έγραψαν και συνέθεσαν, οι μικρές μπαλαρίνες της Σχολής «Μαρίς Γκίκα», οι αυριανοί ηθοποιοί διαβάζοντας την διακήρυξη των παιδιών του Χοροθεατρικού Δωδεκανησιακού Συλλόγου «ΝΑΥΣΙΚΑ», ο Χρήστος Ανθούλας με τους Highway Groove που παρουσίασαν το τραγούδι της ΕΥΘΥΤΑ που έγραψε η Αναστασία Κορινθίου. Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ τους ευχαριστεί όλους.
Στόχος μας μέσα από τα δρώμενα ήταν και παραμένει  να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες παιδικές ζωές και να ενισχυθεί η ασφαλής μετακίνηση των παιδιών.
Οφείλουμε να συντονίσουμε τις φωνές μας και τις δράσεις μας με τους ευαισθητοποιημένους φορείς  σε ολόκληρο τον πλανήτη, ξεκινώντας  από την πόλη μας… στην πόλη που ζούμε και κυκλοφορούμε… από τον πιο ευαίσθητο κρίκο τα παιδιά με όλες τις παραμέτρους που αφορούν την οδική ασφάλεια των παιδιών μας.

Τα μηνύματα και η ευαισθησία των παιδιών για το θέμα του περιορισμού των τροχαίων δυστυχημάτων είναι δεδομένη και καταγράφτηκε με σαφήνεια στα εκατοντάδες SaveKidsLives που αναρτήθηκαν στο Εθνικό Θέατρο, μετά από ενημέρωση της εκπαιδευτικής ομάδας της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ στα σχολεία.
Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, το οφείλουμε στα παιδιά μας.  Τα στοιχεία του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 2010 αποδεικνύουν  ότι τα  τροχαία δυστυχήματα  με θύματα παιδιά αποτέλεσαν την πρώτη αιτία  θανάτου, ιδίως των ηλικιών 5 έως 17. Οι τροχαίες συγκρούσεις αποτελούν ένα ταχέως ανερχόμενο αίτιο θανάτου και αναπηρίας των παιδιών. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ανίσχυρα στην κυκλοφορία, βιώνουν καθημερινά την απειλή θανάτου και την τρομοκρατία των μηχανοκίνητων μέσων.
Στη χώρα μας, ιδίως οι  ηλικίες  5 έως 14, τα τροχαία δυστυχήματα  είναι πρώτη αιτία θανάτου
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, θα συνεχίσει να προβάλει βασικά ζητήματα οδικής ασφάλειας, μήπως και  κατανοήσουμε την σοβαρότητα των τροχαίων, μήπως εμείς οι μεγάλοι κατανοήσουμε την  εγκληματική μας αμέλεια, παραβιάζοντας τον Κ.Ο.Κ, πως μετακινούμε τα παιδιά μας με τα οχήματά μας… χρησιμοποιώντας τα ως αερόσακους, χωρίς ζώνη, χωρίς το ειδικό κάθισμα, μιλώντας στο κινητό, οδηγώντας με ταχύτητα, έχοντας καταναλώσει αλκοόλ, παραβιάζοντας τις πινακίδες,  εκθέτοντας τα παιδιά σε κίνδυνο με ανά δευτερόλεπτο,  πως συμπεριφερόμαστε εμείς ως οδηγοί γιατί δεν καταλάβαμε η δεν θέλουμε να καταλάβουμε ότι για τα παιδιά μας είμαστε τα πρότυπα… και μας αντιγράφουν.
Εμείς οι μεγάλοι- οι έχοντες  τον κύριο λόγο- η πολιτεία που θεσμοθετεί-  αναρωτηθήκαμε για τις ευθύνες  που μας αναλογούν…. για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών μας και πως επιτρέπομαι να χάνονται  παιδιά …τόσο πρόωρα στους δρόμους-επιτέλους ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας και ας βρούμε δρόμους που θα μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια τα παιδιά μας… ας αλλάξουμε επιτέλους  συμπεριφορές που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά μας
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, θα συνεχίσει τις δράσεις για την οδική ασφάλεια των παιδιών ολόκληρο το 2015, στην μνήμη όλων των παιδιών που χάθηκαν πρόωρα στους δρόμους και για τα παιδιά που δεν πρέπει να χαθούν από την δική μας αμέλεια και την έλλειψη οδικής παιδείας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί όλους εσάς που ήσασταν κοντά μας, η δύναμη για να συνεχίσουμε, η δύναμη για να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους συμπολίτες μας και να συμμετέχουν στην πρόληψη και στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων.
► Ευχαριστεί  τους συνδιοργανωτές Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου.
► Ευχαριστεί τον πρόεδρο και τα μέλη του  Δ.Σ του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης και τον κ. Γράψα για την επιμέλεια της έκθεσης.
► Ευχαριστεί,  τους εργαζόμενους στις  τεχνικές υπηρεσίες, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου, τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Καθημερινότητας, τους φορείς με την παρουσία τους, τους προσκόπους Δωδεκανήσου, τις Μαμάδες στη Ρόδο, όλους όσους στήριξαν για την υλοποίηση της εκδήλωσης, τους εθελοντές μας-μέλη, η ψυχή της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ,  τους φοιτητές-εθελοντές μας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τους αυριανούς συνειδητοποιημένους δασκάλους, που έχουν αναλάβει με συγκλονιστική υπευθυνότητα το πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» στα σχολεία της Δωδεκανήσου το οποίο υλοποιούμε με την στήριξη  της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.
►  Ευχαριστεί, τους χορηγούς επικοινωνίας: Τα τοπικά  ΜΜΕ και  portal της Ρόδου
► Ευχαριστεί, τους χορηγούς:  Ίδρυμα Υποτροφιών ΡΟΔΟΥ Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου, ΒΑΚΑΡ Α.Ε, ΜΕΤΑΧΟΤΥΠΙΚΗ ΡΟΔΟΥ, UNIVERSITY PRESS, COLORADO, AΡΙΩΝ PALACE, FILLIPOS CATERING, BLUE STAR FERRIES.
► Ευχαριστεί τη Δέσποινα Τσουρούτη, γραφίστρια για το δημιουργικό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας
► Ευχαριστεί, τα μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας PhotOrion, Γιώργο Άγριο, Βούλα Κασσιανή, Μαρία Γρηγορά και Δέσποινα Καπνουδάκη που κάλυψαν φωτογραφικά την εκδήλωση της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ
► Ευχαριστεί, τον Στυλιανό Ρωμαίο, τον Ανδρέα Κακλιό  που κάλυψαν  φωτογραφικά την εκδήλωση της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ
Σας ευχαριστεί όλους από καρδιάς, αξίζει να συνεχίσουμε γιατί η Οδική Ασφάλεια είναι ΕΥΘΥΝΗ όλων μας..

FOTO ΕΔΩ: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.10153840332557571&type=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: