Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















6 Ιουλ 2016

Συνάντηση «SOS Τροχαία Εγκλήματα» με την Υφυπουργό Μεταφορών Μ. Χρυσοβελώνη

Σήμερα Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του συλλόγου μας με την Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη στην οποία έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα της Οδικής Ασφάλειας.
Εκ μέρους του SOS Τροχαία Εγκλήματα στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του συλλόγου  Γ. Κουβίδης, ο αντιπρόεδρος Φ. Καρυδάκης, ο γραμματέας Αλ. Κρητικός και η κα Μ. Καλεσοπούλου.
Συζητήθηκαν αναλυτικά οι προτάσεις που ο σύλλογος μας είχε υποβάλει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Δεκέμβριο του 2015 δεδομένου ότι για οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά τα τροχαία εγκλήματα απαιτείται η από κοινού προώθηση της από τα συναρμόδια υπουργεία (Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη). Με ανακούφιση διαπιστώσαμε ότι στα θέματα που ήδη είχαμε συμφωνήσει με το υπουργείο Δικαιοσύνης υπήρξε σύμφωνη γνώμη και της υφυπουργού Μεταφορών.
Τα θέματα αυτά είναι:
-Η μετατροπή της εγκατάλειψης θύματος (από πλημμέλημα που είναι σήμερα) σε κακούργημα.
-Η αναβάθμιση του αξιόποινου της παραβίασης ερυθρού σηματοδότη, της οδήγησης υπό την επίδραση αλκοόλ και τοξικών ουσιών, της παραβίασης του ορίου ταχύτητος και της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση όταν αυτά οδηγούν σε θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό. Η οδήγηση υπ αυτές της συνθήκες δεν μπορεί να θεωρείται «αμέλεια» και οι καταδίκες να περιορίζονται σε μερικούς μήνες φυλάκισης και μάλιστα πάντα με αναστολή ή εξαγορά.
-Η αφαίρεση της άδειας οδήγησης στους υπεύθυνους θανατηφόρων τροχαίων ή σοβαρών τραυματισμών και πρώτα απ όλους στους υπότροπους.
– Να θεσπιστούν παράλληλα και πρόσθετες ποινές κοινωνικής υπηρεσίας για τους υπεύθυνους τροχαίων εγκλημάτων, σε νοσοκομεία , κέντρα αναπηρίας κλπ
Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γιατί σήμερα άνοιξε ο δρόμος για την συγκρότηση διυπουργικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και ελπίζουμε αυτό να γίνει με τους ταχύτερους το δυνατόν ρυθμούς.
Κανένας θάνατος στο Δρόμο δεν είναι αποδεκτός!
Κάθε μέρα καθυστέρησης στη λήψη μέτρων σημαίνει κι άλλες χαμένες και κατεστραμένες Ζωές.
Περαιτέρω ο σύλλογος μας ενημέρωσε την κα Υφυπουργό για τις απόψεις του για την ανάγκη περιορισμού και επιτήρησης των ορίων ταχύτητος, ιδιαίτερα μέσα στις πόλεις με την δημιουργία εκτεταμένων ζωνών ήπιας κυκλοφορίας με όριο ταχύτητας τα 30 km/h καθώς και για άλλα ζητήματα ΄όπως η υπόσχεση για 22 πεζογέφυρες στην Αθήνα από προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου πριν έξι χρόνια οι οποίες τελικα συρρικνωθηκαν στις έξη αλλα δεν κατασκευάστηκε ακόμα καμία εκτος απ αυτή που κατασκευάστηκε με εθελοντική προσφορά από την οικογένεια του  Σόλωνα Καρυδάκη και φίλους στην Λ. Κηφισίας & Στ. Δέλτα.
Εκφράσαμε επίσης την αντίθεση μας στην φημολογούμενη μείωση του ορίου ηλικίας στα 17 έτη για την απόκτηση άδειας οδήγησης, επισημαίνοντας την απόλυτα αρνητική αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αποτιμά την άδεια οδήγησης στην εφηβεία (όπου εφαρμόστηκε) ως το πιο αρνητικό μέτρο για την οδική ασφάλεια.
Αθή να 7 Ιουλίου 2016
Το Δ.Σ. του πανελλαδικού συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα  


Δείτε το σύνολο των προτάσεων μας για την Δικαιοσύνη: ΕΔΩ who 2013                          ΠΗΓΗ: WHO Global status report on road safety 2013

Πηγή: www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: