Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr1 Δεκ 2017

Αλκοόλ και Οδήγηση: Σαν την Ελλάδα δεν έχει…

Η Καταρίνα Άντρεσεν, μια νεαρή από την Νορβηγία, κατά τα ΜΜΕ η πλουσιότερη γυναίκα– κληρονόμος  της χώρας που συνελήφθη να οδηγεί με συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα 0,64 gr/L καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή, της αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης για 13 μήνες (θα πρέπει να δώσει εξετάσεις για να την ξαναπάρει) ενώ της επεβλήθη πρόστιμο  26.000 ευρώ. (Τα πρόστιμα στη Νορβηγία ξεκινάνε από πολύ υψηλη βάση για όλους και αυξάνονται θεαματικά ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη). Η οδηγός δεν προκάλεσε κάποια σύγκρουση απλά στον έλεγχο αλκοτεστ βρέθηκε να έχει ξεπεράσει τα όρια. Στη Νορβηγία η επιτρεπόμενη συγκέντρωση αλκοολ στο αίμα είναι 0.2gr/L. (ΕΔΩ)
Εχουμε αναφερθεί (ΕΔΩ) στα ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται σε παραβατες του ΚΟΚ ιδιαίτερα σε σχεση με την παραβίαση του ορίου ταχύτητας και της Συγκέντρωσης Αλκοολ στο Αίμα στις χώρες που ακολουθουν το μοντέλο της επιβολής προστιμων αναλογικά με το εισόδημα.
Ας σημειώσουμε ότι αυτές οι χώρες πέραν των υψηλών προστίμων συμβαίνει ταυτόχρονα να έχουν πολύ χαμηλότερα όρια ταχύτητος και επιτρεπτής συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα απ ότι η Ελλάδα.
 Το σύνολο των ποινών που επεβλήθη στην Νορβηγίδα κληρονόμο δεν θα της είχε επιβληθεί στην Ελλάδα ακόμα και αν είχε σκοτώσει άνθρωπο οδηγώντας.
Αλλά ποιες επιπτώσεις έχει στην Ελλάδα ένας οδηγός που συλλαμβανεται να οδηγει με 0,64 gr/L αλκοόλ στο αίμα; Κατ αρχάς στη χώρα μας το νόμιμο όριο αλκοόλ για του οδηγούς είναι 0.5 gr/L (δυομιση φορες πανω απ αυτό της Νορβηγίας…). Συμφωνα με τον ΚΟΚ όσοι οδηγούν με συγκέντρωση πάνω από 0.5 έως 0.8 gr/L τιμωρούνται με πρόστιμο 200 ευρώ που αν πληρωθεί εντος 10 ημερών θα μειωθεί κατά 50%, δηλαδή στα 100 ευρω. Καμία άλλη επίπτωση δεν υπάρχει, ούτε αφαίρεση της άδειας, ούτε δικαστική δίωξη.
Πόσο άτυχη θα νιώθει η νεαρή κληρονόμος. Χάθηκε να είχε γονείς Έλληνες…
Ελπίζουμε να δούμε καμια φορα γραπτές τις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει στον ΚΟΚ το υπουργείο Μεταφορών  που ξεσήκωσαν τοσο θόρυβο πριν καλα καλα διατυπωθούν. Θα έχουν καμια σχέση με τα ισχύοντα στη Νορβηγία ή την Φινλανδία; Τόσο ως προς το υψος και την κλιμάκωση τον προστίμων όσο και την συνολικότερη δέσμη μέτρων και ποινών για την χρήση  αλκοόλ από τους οδηγούς.
Περιμένουμε….Στο μεταξύ χώρες όπως η Ιρλανδία, πέραν των προστίμων, προτείνουν την πλήρη απαγόρευση οδήγησης για όσους (πλούσιους και φτωχούς)  συλληφθούν να οδηγούν μεθυσμένοι. (ΕΔΩ)
ΑΣΧΕΤΟ: Το 2016 η Νορβηγία είχε 26 θανάτους απο τροχαία ανα εκατομμύριο κατοίκων και η Ελλάδα 75. 
www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: