Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















21 Μαρ 2018

Η οδική ασφάλεια δεν είναι παρελκόμενο.

Προς αξιότιμους κ.κ.
 Πρόεδρο της Βουλής
 Πρόεδρο της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας
 Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Αξιότιμοι κύριοι σας διαβιβάζουμε ενημερωτικό δελτίο του πανελλαδικου συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα και της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου σε σχέση με το κατατεθέν για να συζητηθει στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σχεδίου νομου του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών με τίτλο “Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις”.
Κατά την άποψη μας η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα σε σχέση με τα αναφερόμενα στην οδική ασφάλεια άρθρα ενω είναι απορίας αξιον πως προχωρά μια συζήτηση χωρις το σχέδιο νόμου να εχει τεθεί προηγούμενα σε δημόσια διαβούλευση.
με εκτίμηση
Γ. Κουβιδης, πρόεδρος SOS Τροχαία Εγκλήματα,


Ε. Καρύδη, πρόεδρος ΕΥΘΥΤΑ  ΡΟΔΟΥ, μέλος Δ.Σ. FEVR


Απο το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών κατατέθηκε στην Βουλή την Πέμπτη 8 Μαρτίου σχέδιο νόμου με τίτλο “Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις” το οποίο περιλαμβάνει ενενηντατέσσερα (94) άρθρα. Το σχέδιο θα συζητηθεί την Τρίτη 13 Μαρτίου στην “Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου”.
Στο σχέδιο περιλαμβάνονται δυο βασικά μέρη: α) ενα μέρος που αφορούν στο θέμα της λειτουργίας των ταξί και ρυθμίσεις που αφορούν ιδιωτικές εταιρείες που επιχειρούν να εισέλθουν στο χώρο μεταφοράς επιβατών και β) ένα μέρος που αφορά σε τροποποίηση του πλαισίου ποινών για ορισμένες μονο παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
Σαν σύλλογοι οικογενειών θυμάτων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των θυμάτων αλλά και για τον δραστικό περιοριμό των τροχαίων θα θέλαμε να θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα:
α) Πώς είναι δυνατόν να προωθείται στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση ένα σχέδιο νόμου το οποίο δεν τέθηκε πρώτα σε δημόσια διαβούλευση; Το πλήθος των ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων φορέων δεν έχει κατα το υπουργείο τίποτα να συνεισφέρει στη συζήτηση για το τόσο κρισιμο θέμα της οδικής ασφάλειας;
β) Πώς είναι δυνατόν να προωθούνται στη Βουλή για ψήφιση νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας την στιγμή που στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών μετά από μακρόχρονη μη λειτουργεία του, αυτές τις ημέρες είναι υπό συγκρότηση το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (ΕΣΟΑ). Πρώτα θα ψηφιστεί ο νόμος και μετα θα ζητηθεί η γνώμη του;
γ) Τι σχέση έχει η “Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου” με την οδική ασφάλεια; Γιατί ένα σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει σημαντικές για το θέμα της οδικής ασφάλειας αποφάσεις παραπέμπεται να συζητηθεί σ αυτήν την επιτροπή;
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με πλήθος ερωτημάτων που αφορούν τόσο στην διαδικασία αλλά και στην ουσία των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Αλλά να μιλάει κανείς όταν ο άλλος δεν έχει καμία διάθεση να τον ακούσει δεν έχει σημασία.
Ζητάμε: να διαχωριστούν τα δυο κεντρικά θέματα του νομοσχεδίου και να συζητηθεί στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μόνο το τμήμα που αφορά στα ταξί και τις επιχειρηματικές μορφές που μπορει να έχει αυτός ο κλάδος.
Οι προτεινόμενες αλλαγές στον Κ.Ο.Κ. να αποτελέσουν μέρος άλλου σχεδίου νόμου που θα αποτελεί μια συνολική μεταρρύθμιση του Κ.Ο.Κ. και όχι μερικές εμβαλωματικές ρυθμίσεις.
Το σχέδιο νόμου αυτό να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να συζητηθεί στην «Ειδική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας» και στην «Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων» της Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση συνέχιση της διαδικασίας που ξεκίνησε θα σημάνει για μας καταγγελία της στα σχετιζόμενα όργανα της Ε.Ε.
Αυτό αφορά όχι μόνο τη διαδικασία αλλα και θέματα ουσίας όπως η απαράδεκτη οριζόντια μείωση των προστίμων κατά 40%, η παραμονή του άρθρου 43 του Κ.Ο.Κ άρθρου που μετατρέπει την εγκατάλειψη θύματος τροχαίου σε πλημμέλημα αναλλοίωτου, και η εξαίρεση όλων των παραβάσεων του ορίου ταχύτητας (συχνότερης παράβασης στην Ελλάδα και συχνότερου αιτίου πρόκλησης τροχαίων συγκρούσεων) από την κατηγορία των υψηλής επικικδυνότητας παραβάσεων.
                                                                                                                               12 Μαρτίου 2018

Γιώργος Κουβίδης, πρόεδρος πανελλαδικού συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα
Ελένη Καρύδη, πρόεδρος ΕΥΘΥΤΑ – Ρόδου, μέλος Δ.Σ. Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (FEVR)

Δεν υπάρχουν σχόλια: