Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr14 Νοε 2018

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων: 3η Κυριακή του Νοέμβρη 2018 «Οι δρόμοι έχουν ιστορίες»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδηλώσεις από την ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας ΡΟΔΟΥ


  •   Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 10:00, θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
  •   Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:30, στον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου – Μεσαιωνική Πόλη. Συναυλία ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ. Συμμετέχουν  THAROS WIND ENSEMBLE: Κορυφαίοι μουσικοί της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και η Πειραματική Χορωδία Δήμου Ρόδου.

Συνδιοργάνωση: Δ.Ο.Π.Α.Ρ- ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
Ο χώρος παραχωρείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού  Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου   


Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων
Ο ρόλος της Παγκόσμιας Ημέρας και η διάδοσή της τα τελευταία 25 χρόνια
Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης καθιερώθηκε ως απάντηση στην βαθιά ανάγκη για δημόσια αναγνώριση της απώλειας και του πόνου που βιώνουν τα θύματα των τροχαίων, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να μοιραστούν τα συναισθήματά τους με άλλα θύματα σε όλο τον κόσμο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης υπάρχει επίσης ώστε να δημιουργηθεί μία παγκόσμια κουλτούρα οδικής ασφάλειας.
Τιμώντας τη μνήμη των συγγενών και φίλων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά στους δρόμους όλου του κόσμου, θεμελιώνουμε το δικαίωμα να απαιτούμε υπευθυνότητα από όλους τους χρήστες των δρόμων και από τις κυβερνήσεις, εκτός από τα προγράμματα πρόληψης και τις πρωτοβουλίες, μία σοβαρή αντίδραση μετά το ατύχημα, δηλαδή ιατρική φροντίδα και δικαιοσύνη.

Κάθε 6 λεπτά κάποιος πεθαίνει στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Περιοχής της Π.Ο.Υ. – 230 άνθρωποι κάθε μέρα, 83.000 άνθρωποι κάθε χρόνο. Τα τροχαία αποτελούν την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ηλικίες 5-14 ετών και την δεύτερη συχνότερη για τις ηλικίες 15-29. Κάθε θάνατος βέβαια αποτελεί απλά την κορυφή του παγόβουνου, καθώς εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά, συχνά με επιπτώσεις στην υγεία τους για όλη τους τη ζωή.

Αυτή την χρονιά έχουμε την 25η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης  για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων, τμάται την τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη κάθε χρονιά. Παρέχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία προβληματισμού για αυτούς που χάθηκαν ή επηρεάστηκαν ανεπανόρθωτα από τραυματισμούς σε τροχαία, καθώς και για την προώθηση του ανθρώπινου παράγοντα στην οδική ασφάλεια. Την ημέρα αυτή θυμόμαστε επίσης πολύ περισσότερους από αυτούς που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν – το τροχαίο πλήττει οικογένειες, φίλους και ολόκληρες κοινότητες.
Το θέμα για την Ημέρα Μνήμης του 2018 είναι «οι δρόμοι έχουν ιστορίες», υπογραμμίζοντας ότι οι δρόμοι είναι κάτι περισσότερο από φυσικές συνδέσεις από το σημείο Α έως το σημείο Β – είναι και τελικοί χώροι ανάπαυσης για τόσες πολλές ζωές. Οι οδικές υποδομές, τόσο σημαντικές για την εθνική ανάπτυξη και την οικονομική τόνωση, μπορούν να συμβάλουν στο πρόβλημα της οδικής ασφάλειας ή στη λύση του.
Οι χώρες, οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί οδικής ασφάλειας, οι κοινότητες, οι οικογένειες και τα άτομα σε ολόκληρη την περιοχή θα μνημονεύουν αυτήν την ημέρα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: με κατανυκτικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, με δάκρυα και υποσχέσεις ότι αυτές οι τραγωδίες δεν θα έρθουν ποτέ σε άλλο αγαπημένο πρόσωπο και δράσεις. Μερικές θα είναι δημόσιες, πολλές περισσότερες θα είναι ιδιωτικές.
Μια Διεθνής Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια, θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου 2018 υπό την αιγίδα της κυβέρνησης της Μάλτας και της Π.Ο.Υ, θα χρησιμοποιήσει τη διεθνή εμπειρία για τον προσδιορισμό των εθνικών στόχων στους οποίους πρέπει να δοθούν προτεραιότητες για να σωθούν ζωές στους δρόμους. Αυτή είναι μία από τις πολλές δραστηριότητες που οργανώνονται στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Αναγνωρίζοντας την προτεραιότητά της στον τομέα της δημόσιας υγείας και της διεθνούς ανάπτυξης, η οδική ασφάλεια αποτελεί βασικό στόχο στο πλαίσιο των Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SDG), με μείωση κατά 50% των θανάτων από τροχαία μέχρι το 2020.
Σας ευχαριστούμε που δημοσιοποιείτε την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και βοηθάτε με αυτόν τον τρόπο ώστε να την γνωρίσουν όλοι!Δεν υπάρχουν σχόλια: