Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr26 Νοε 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 3η Κυριακή του Νοέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης. Τιμήσαμε την 25η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης


Η ΕΥΘΥΤΑ, όπως πάντα από το 2006  τίμησε και φέτος τη ημέρα αυτή διοργανώνοντας μια πολύ ουσιαστική και πολύ όμορφη εκδήλωση κατά κοινή ομολογία των παρευρισκομένων στον κατάμεστο προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στην παλιά πόλη της Ρόδου.

 «Τραγουδήσαμε για τη ζωή» Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης καθιερώθηκε ως απάντηση στην βαθιά ανάγκη για δημόσια αναγνώριση της απώλειας και του πόνου που βιώνουν τα θύματα των τροχαίων.  Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης, υπάρχει επίσης για  να δημιουργήσει  μια   παγκόσμια κουλτούρα οδικής κυκλοφορίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης, παρέχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία -προβληματισμού για όλους μας, για αυτούς που χάθηκαν ή επηρεάστηκαν ανεπανόρθωτα από τραυματισμούς σε τροχαία, καθώς και για την προώθηση του ανθρώπινου παράγοντα στην οδική ασφάλεια. Τιμώντας τη μνήμη τους, θεμελιώνουμε το δικαίωμα να απαιτούμε υπευθυνότητα από όλους τους χρήστες των δρόμων και από τις κυβερνήσεις. Απαιτούμε,  εκτός από τα προγράμματα πρόληψης όπου υποστηρίζονται και τις πρωτοβουλίες  όπου υλοποιούνται- μία σοβαρή αντίδραση μετά το τροχαίο συμβάν στην ιατρική φροντίδα και στην απόδοση δικαιοσύνης.
Κανένας θάνατος και σοβαρός τραυματισμός στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός . Τα τροχαία δεν είναι ατυχήματα-μπορούμε να τα μειώσουμε, αλλάζοντας οδηγική συμπεριφορά τηρώντας τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας..μπορούμε να τα εκμηδενίσουμε αν καταλάβουμε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και ξεχωριστή για τον καθένα χρήστη του οδικού δικτύου..  Χώρες που θέλησαν το κατάφεραν – εμείς γιατί;
Για τη ζωή, αξίζει να  σχεδιάσουμε εμείς εδώ,  βάζοντας στόχο VISION ZERO, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση και επανασχεδιασμός  της οδικής ασφάλειας.
Εμείς τραγουδήσαμε  για τη Ζωή, υμνήσαμε  τη ζωή, με  το παγκόσμιο μήνυμα μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.
Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία. «Για χαρούμενο τέλος, ας βελτιώσουμε όλοι μας την οδική ασφάλεια», ας βελτιώσουμε  την παιδεία οδικής ασφάλειας για να χαιρόμαστε τη ζωή- οδηγώντας υπεύθυνα. Έτσι θα δημιουργήσουμε  πολιτισμό, διαλέγοντας τι επιλέγουμε να θυμόμαστε ή να ξεχάσουμε. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούμε πολιτισμό για να γίνουν οι δρόμοι ασφαλείς για όλους μας,. να πετύχουμε την μείωση των απωλειών στους δρόμους   για τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό και η οδική ασφάλεια, μπαίνει πλέον στις παραμέτρους της λεγόμενης «αειφορίας» με στόχο τη μείωση των τροχαίων κατά 50% μέχρι το 2020
Η ΕΥΘΥΤΑ ευχαριστεί όλους εσάς  που ήσασταν κοντά μας και όλους  εσάς που συμβάλλατε  στην εκδήλωση μας για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης 2018…ας μη ξεχνάμε ότι η ΕΥΘΥΤΑ είναι ένα κομμάτι της Ροδιακής κοινωνίας.
Ευχαριστούμε, το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Ρόδου, τον Πρόεδρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Αθανάσιο Θεοδωρόπουλο,
 τους κορυφαίους μουσικούς του PHAROS WIND ENSEMBLE  της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Πειραματική χορωδία του Δήμου Ρόδου, το κ Λεωνίδα Σακελλαρίδη, 
την κ Μαρία Μιχαηλίδου Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, το κ Γιώργο Ποντικάκη, το κ. Κώστα Στυλιανού, το κ Φωτεινό Αττιτή-ΤΡΟΠΑΙΟΝ, τη γραφίστρια κ. Δέσποινα Τσουρούτη, το φωτογράφο κ. Γιάννη Μαρκαντώνη, το κ Παναγιώτη Κατσιδώνη-video, το ανθοπωλείο κ. Βάσως Θέμελη,  το Συνεταιρισμό Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ Ρόδου, τις Δημιουργίες Χαράς, τη ΣΥΦΑΚ-Ρόδου, τα Μ.Μ.Ε και social media και  όλους τους εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου η ελπίδα και η χαρά της ΕΥΘΥΤΑΔημοσίευση 
https://www.rodiaki.gr/article/403500/h-ekdhlwsh-ths-eythyta-gia-thn-pagkosmia-hmera-mnhmhs-thymatwn-troxaiwn-atyxhmatwn?Δεν υπάρχουν σχόλια: