Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr12 Νοε 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Dr Etienne Krug

Δελτίο τύπου από τον Π.Ο.Υγείας Διευθυντή Τμήματος της Βίας και Πρόληψης Ατυχημάτων και των Αναπηριών Dr Etienne Krug


Σήμερα αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα Οδικής Κυκλοφορίας ,εμείς στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για άλλη μια φορά οι σκέψεις μας είναι στα εκατομμύρια που έχουν χάσει τους αγαπημένους τους στους δρόμους παγκόσμια για το χρόνο αυτό.
Καθημερινά τα Μ.Μ.Ε μας φέρνουν τις ειδήσεις των τραγικών γεγονότων- επιβάτες ενός λεωφορείου που σκοτώθηκαν στην Κόστα Ρίκα ή την Ινδία, μοτοσικλετιστές που σκοτώθηκαν στη Γαλλία ή στην Μαλαισία, πεζοί που σκοτώθηκαν στην Αίγυπτο ή στην Τανζανία. Πίσω από κάθε ατύχημα- σύγκρουση είναι oι πικραμένες οικογένειες και φίλοι , των οποίων οι ζωές αλλάζουν για πάντα.
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ο Π.Ο.Υγείας προσέγγισε πολλούς από σας που έχουν μετατρέψει τις προσωπικές τραγωδίες, σε προσωπική αποστολή , βεβαιώνοντας ότι τα θύματα θα έχουν καλλίτερη υποστήριξη και ότι θα βελτιωθεί η οδική ασφάλεια. Εκτιμούμε την εργασία που κάνετε.
Από την Παγκόσμια Μνήμη στη Παγκόσμια Δράση-το θέμα της φετεινής Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης, ταιριάζει με την περίπτωση αυτή αφού ήταν μια χρονιά από πολλά γεγονότα για την Οδική Ασφάλεια.
Το Μάιο είχαμε την τιμή να συναντηθούμε προσωπικά με τους αντιπροσώπους περισσοτέρων από 70 Οργανώσεων στις Βρυξέλλες στη Πρώτη Παγκόσμια συνεδρίαση των Μ.Κ.Ο που υποστηρίζουν τα οδικά θύματα και την οδική ασφάλεια. Είμαστε υποχρεωμένοι από το βάθος της αφοσίωσής τους και από τις νόμιμες απαιτήσεις τους για δράση. Το ψήφισμα για τις Κυβερνήσεις που ετοιμάστηκε πρέπει να υπηρετήσει ως ένα εργαλείο υπεράσπισης.
Είμαστε επίσης ευτυχείς που δημοσιεύσαμε τον Ιούνιο τη Παγκόσμια έκθεση θέσης σχετικά με την οδική ασφάλεια, η οποία επιτρέπει στις χώρες να συγκρίνουν τις προσπάθειες οδικής ασφάλειας με εκείνες των γειτόνων τους. Η έκθεση υπενθύμισε σε μας ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για να προστατέψουν εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι. Επίσης επιβεβαίωσε ότι λίγες χώρες έχουν περιεκτικούς νόμους οδικής ασφάλειας που επιβάλλονται καλά. Σας ενθαρρύνω όλους να αξιοποιήσετε αυτή την έκθεση στην προσπάθεια υπεράσπισής σας.
Σε μερικές ημέρες, περισσότεροι από 1000 άνθρωποι- υπουργοί των μεταφορών, της υγείας των εσωτερικών, ανώτεροι υπάλληλοι από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες Διεθνείς αντιπροσωπείες , αντιπρόσωποι των Μ.Κ.Ο, του ιδιωτικού τομέα και των ιδρυμάτων –θα συναντηθούν στη Μόσχα για την Πρώτη Παγκόσμια Υπουργική διάσκεψη σχετικά με την οδική ασφάλεια. Αυτό είναι μια μοναδική ευκαιρία να αυξηθεί η διαφάνεια και η δέσμευση. Ελπίζουμε ότι αυτή η διάσκεψη θα οδηγήσει σε μια πρόσκληση για μια αναγκαία δεκαετία δράσης για την οδική ασφάλεια. Ελπίζουμε επίσης οι φωνές των θυμάτων και των οικογενειών τους θα ακουστούν δυνατά και καθαρά.
Σας ευχόμαστε μια πετυχημένη Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: