Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr21 Ιαν 2010

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ του δικηγόρου Αθ. Τσιώκου-Πλακούτα.10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΣΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑ


Προχώρησε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με δύο αμετάκλιτες αποφάσεις ,168 και 169 του 2010 που υποχρεώνουν το Ελληνικό Δημόσιο και τον Δήμο Παπάγου να του καταβάλουν αποζημίωση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ειδικότερα, με αποφάσεις του, απέρριψε τις αιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Παπάγου που ζητούσαν να αναιρεθούν δύο αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με τις οποίες έχει επιδικαστεί στον δικηγόρο το ποσό των 117.388,11 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη, λόγω του θανάτου του παιδιού του, από υπαιτιότητά τους.
Ο άτυχος νέος βρήκε τον θάνατο στις 12 Φεβρουαρίου 2000 στη συμβολή των οδών Πίνδου και Κοκκινοπούλου, όταν προσέκρουσε με το αυτοκίνητό του σε διαφημιστική πινακίδα τοποθετημένη από διαφημιστική εταιρεία σε απόσταση 1,2 μέτρων από το ρείθρο του πεζοδρομίου. Η μίσθωση του χώρου είχε γίνει από τον Δήμο Παπάγου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το 1993.
Όπως όμως επισημαίνει η Ολομέλεια του ΣτΕ, τόσο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και το ΥΠΕΧΩΔΕ υποχρεούνται να αφαιρούν τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες, καθώς η τοποθέτησή τους είναι αντίθετη προς τις διεθνείς συμβάσεις της Βιέννης (8.11.1968) για την οδική κυκλοφορία και την οδική σήμανση και στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ/1999).
Οι διεθνείς συμβάσεις μάλιστα, οι οποίες έχουν επικυρωθεί από τη χώρα μας, υποχρεώνουν τα κράτη «να απαγορεύουν την τοποθέτηση στον ευρύτερο χώρο των οδών πάσης επιγραφής ή εγκαταστάσεως, που θα ηδύνατο να προκαλέσει σύγχυση με τις (δημόσιες) πινακίδες κυκλοφορίας και να προκαλεί θάμβωση στους χρήστες των οδών ή να τους αποσπά την προσοχή».
Το τραγικό δυστύχημα πάντως έδωσε το έναυσμα στον κ. Τσιώκο-Πλαπούτα να αρχίσει έναν αγώνα για την οδική ασφάλεια και κατά των διαφημιστικών πινακίδων και άλλων παροδίων φονικών εμποδίων,ο οποίος συνεχίζεται γιατί εξακολουθεί να μαίνεται η γενοκτονία της ασφάλτου χάριν των γνωστών διαπλεκομένωνν αισχροκερδών συμφερόντων με εκατόμβες θυμάτων.
Σημείωση του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΩΚΟΥ-ΠΛΑΠΟΥΤΑ: Σκοπός του τιτάνιου αγώνα που διεξάγουμε εμείς οι “δολοφονημένοι του οδικού δικτύου μαζί με τα δολοφονημένα παιδιά μας”, είναι να τεθεί αμέσως τέρμα στη γενοκτονία της ασφάλτου.Επί περίπου τριάντα χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί στα λόγια ότι θα θέσουν τέρμα στη γενοκτονία αυτή.Και η παρούσα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί οτι θα το πράξει.Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει δεσμευθεί με επανειλημμένες δηλώσεις του.Και όλοι οι Υπουργοί!Το ίδιο και η Ολομέλεια της Βουλής (10-10-2008), και η μόνιμη διακομματική επιτροπή οδικής ασφάλειας (16-12-2008 και 28-1-2009) και πριν ένα μήνα το Υπουργικό Συμβούλιο δια ρητών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού και του υπουργού υποδομών Δ.Ρέππα.
Η γενοκτονία όμως συνεχίζεται και οι αισχροκερδείς μεγαλοδιαφημιστές, εργολάβοι, εμπρηστές και καταπατητές της δημόσιας περιουσίας εξακολουθούν να εγκληματούν θρασύτατα σε βαθμό κακουργήματος.Ιδού στάδιο δόξης λαμπρόν Κύριε Πρωθυπουργέ. ΄Η θα πάρετε αμέσως μέτρα ή ο λαός αυτής της χώρας θα “σας πάρει με τίς πέτρες”, όπως προεκλογικά επανειλημμένα είχατε διαπιστώσει και δηλώσει.Εμπρός λοιπόν πάρτε τώρα τα γνωστά μέτρα που έχετε εξαγγείλει.Κάθε καθυστέρηση ισοδυναμεί με εκατόμβες θυμάτων.

΄Εχετε σαν πρωθυπουργός βαρύτατες ευθύνες: πολιτικές,ηθικές, αστικές και ποινικές.

Σταματήστε, σύμφωνα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων (και τις ως άνω αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και σύμφωνα με την 9/2009 εγκύκλιο του Αρειου Πάγου περί διαρκούς εγκλήματος) τους γνωστούς αισχροκερδείς αδίστακτους δολοφόνους που εξακολουθούν να μας σκοτώνουν στο οδικό και στο φυσικό περιβάλλον της χώρας για να ρέει ασταμάτητα μαύρο χρήμα στις τσέπες τους…
http://www.diadromi.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: