Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr9 Ιαν 2010

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ " ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ " ΠΑΙΔΙΟΥ

Υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Νορβηγίας πραγματοποιήθηκε ημερίδα σχετικά με το Σκανδιναβικό Μοντέλο, όσων αφορά τις μετακινήσεις των παιδιών με αυτοκίνητο.
Οι δημοσιογράφοι οι οποίο προανήγγειλαν την ημερίδα τ στη ραδιοφωνική τους εκπομπή, δέχτηκαν καταιγισμό τηλεφωνημάτων από ενδιαφερόμενους γονείς που ζητούσαν πληροφορίες, δείγμα του τεράστιου κενού- και -της ασφαλούς οδήγησης.
Δεν έλειψαν επίσης τηλεφωνήματα, οπό ακροατές περιέγραψαν απίστευτες σκηνές με παιδάκια να κινούνται ελεύθερα στα μπροστινά και στα πίσω καθίσματα, άλλα να παίζουν σκαρφαλωμένα στην εταζέρα ή βρέφη στην αγκαλιά της μαμάς τους χωρίς καμία προστασία και πάντα στο κάθισμα του συνοδηγού.
Καθημερινές σκηνές που οφείλονται στην πλήρη άγνοια των δραματικών συνεπειών.
Ειδικά για την ασφάλεια των παιδιών, θα πρέπει να ξεκινήσουμε στην κυριολεξία από το άλφα, δηλαδή από τα έμβρυα! Στις ΗΠΑ δεν διανοούνται να χρησιμοποιήσουν τις γνωστές καλαθούνες ούτε καν για τη διαδρομή από το μαιευτήριο στο σπίτι, αλλά αρχίζουν αμέσως με τα βρεφικά καθίσματα ανάποδης φοράς (Reboard) . Αντίστοιχα λειτουργούν οι πολίτες και στα υπόλοιπα κράτη με υψηλό δείκτη κοινωνικής συνειδητοποίησης, όπου το ίδιο το περιβάλλον δεν επιτρέπει να αφήνεις ένα βρέφος ή ένα παιδί απροστάτευτο μέσα στο αυτοκίνητο. Το παιδί δεν είναι σε θέση να αμυνθεί μόνο του, ΄αρα πρέπει να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες ώστε να θωρακίσουμε απέναντι σε όσους το βάζουν σε κίνδυνο. Ιδιαίτερα οι...εύθικτοι γονείς, που δεν παίρνουν από λόγια με τη λογική " δικό μου παιδί είναι και το κάνω ότι θέλω " χρειάζονται μερικές ημέρες κοινωνικής εργασίας σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή σε κάποια οργάνωση προστασίας του παιδιού και θα γίνουν σίγουρα σοφότεροι
ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΤΣΙΝΗΣ
autoNEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: