Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr11 Φεβ 2010

ΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΑΣ..

Προκήψει πρόβλημα στη λειτουργία του αυτοκινήτου και πρέπει να σταματήσετε, ανάψτε αμέσως τα αλάρμ και προσπαθήστε να φτάσετε στο πλησιέστερο πάρκινγκ ή βενζινάδικο με οποιοδήποτε κόστος.
Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τοποθετήστε το αυτοκίνητο έξω από το οδόστρωμα και μακριά από αρχή στροφής ή αμέσως μετά από αυτή.
Τοποθετήστε όσο γίνεται γρηγορότερα το τρίγωνο ασφαλείας σε απόσταση τουλάχιστο 100 μέτρων πριν από το αυτοκίνητο αν είστε σε αυτοκινητόδρομο ή δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Προσοχή ! αν είναι νύχτα πριν κινηθείτε για να τοποθετήσετε το τρίγωνο να φορέσετε το ανακλαστικό γιλέκο και αν δεν έχετε ανοιχτόχρωμο ρούχο
Αν παρατηρήσετε διακοπές στη λειτουργία του κινητήρα.
Ελέγξτε το σύστημα ανάφλεξης του κινητήρα, το οποίο είναι πολύ ευαίσθητο στην υγρασία. Έτσι το χειμώνα, δυνατή βροχή ή νερά του δρόμου μπορούν να προκαλέσουν διακοπές στη λειτουργία ή ακόμα και "σβήσιμο" του κινητήρα.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ανοίξτε το καπό και ψεκάστε με ένα σπρέι κατά της υγρασίας τα μπουζί, τα μπουζοκαλώδια, τον πολλαπλασιαστή και εσωτερικά το καπάκι του διανομέα.Τα μπουζοκαλώδια να τα βγάζετε ένα - ένα από τα μπουζί και αφού ψεκάζετε να τα επανατοποθετείτε αμέσως.
Έτσι θα αποφύγετε το λάθος να τα μπερδέψετε.Στην περίπτωση που δεν έχετε σπρέι κατά της υγρασίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πετρέλαιο.
Αν η θερμοκρασία του κινητήρα παραμένει πολύ χαμηλή. Θα έχετε μειωμένη απόδοση του κινητήρα, αλλά παράλληλα και μειωμένη απόδοση του καλοριφέρ. Μπορεί να συμβεί λόγω βλάβης του θερμοστάτη, ή λόγω πολύ χαμηλής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.Για να λύσετε το πρόβλημα πρέπει να καλύψετε ένα μέρος του ψυγείου μειώνοντας έτσι την επιφάνεια ψύξης. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με ένα κομμάτι χαρτόνι, η με μία νάιλον σακούλα, τοποθετώντας την μπροστά στην μάσκα του αυτοκινήτου.Πόση από την επιφάνεια του ψυγείου πρέπει να καλύψετε, θα το βρείτε δοκιμάζοντας.
Ξεκινήστε από το 1/4 και συνεχίστε το ταξίδι σας παρακολουθώντας τακτικά το όργανο θερμοκρασίας του αυτοκινήτου. Έτσι θα διαπιστώσετε αν η επιφάνεια του ψυγείου που καλύψατε είναι αρκετή ή όχι για να λυθεί το πρόβλημα.
Χωρίς αντιψυκτικό μην πάτε πουθενά.
Αν δεν έχετε αντιψυκτικό στο κύκλωμα ψύξης του κινητήρα και δεν μπορείτε να βρείτε για να συμπληρώσετε, χρησιμοποιήστε οινόπνευμα.
Να θυμάστε ότι ο κινητήρας μπορεί να σπάσει χωρίς αντιψυκτικό.
Οινόπνευμα για να μη παγώσει μπορείτε να προσθέσετε και στο νερό για τον καθαρισμό του παρμπρίζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: