Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr3 Φεβ 2010

EΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ

Την άμεση εφαρμογή του νόμου, ο οποίος αφορά στην παράνομη ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων στο οδικό δίκτυο και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος εκείνων που παρανομούν, ζητεί με παραγγελία που έστειλε χθες στην Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος.

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου αναφέρει στο σχετικό έγγραφό του τα εξής:«Σας δίδουμε την εντολή όπως άμεσα δια των υπηρεσιών που προϊστασθε, προβείτε στον έλεγχο νομιμότητας της τοποθέτησης πινακίδων-επιγραφών στο οδικό δίκτυο των νήσων Ρόδου, Σύμης, Τήλου και Μεγίστης και σε περίπτωση τοποθέτησης κατά παράβαση των οικείων διατάξεων που προβλέπουν τις προϋποθέσεις της τοποθέτησης τους, να εφαρμόζεται κατά των υπαιτίων την αυτόφωρη διαδικασία των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ.

Περαιτέρω σας επισημαίνουμε ότι το ανωτέρω έγκλημα θεωρείται διαρκές (Α.Π> 4422/εγκ.9/13-11-2009 εγκυκλίου του κ Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου).

Την εφαρμογή της παρούσας θα εποπτεύσουμε προσωπικά».Αφορμή για την Εισαγγελική παρέμβαση, που συμπίπτει χρονικά με όμοια που έγινε προχθές από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ Χάρη Καστανίδη, αποτέλεσαν σχετικές καταγγελίες της Εταιρείας Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.).

Ο κ. Καστανίδης σε παραγγελία του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, επεσήμανε πως παρατηρείται ολιγωρία σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για τις παράνομες πινακίδες αλλά και ουσιαστική αδυναμία επιβολής κυρώσεων και τονίζει ότι «διατηρείται μια παράνομη κατάσταση η οποία προσβάλλει κυρίως το έννομο αγαθό της ασφάλειας των οδηγών και πεζών και εκθέτει την πολιτεία».

Ο Υπουργός ζήτησε εξάλλου οι αρμόδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί να προχωρούν στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των παραβατών αλλά και να ζητούνται ευθύνες από τα αρμόδια όργανα που παραβιάζουν το καθήκον τους και δεν εφαρμόζουν το νόμο κάνοντας ελέγχους και αφαιρώντας τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.Ομοιου χαρακτήρα παρέμβαση που στοχεύει στην πλήρη και άμεση αποκατάσταση των δρόμων και των κεντρικών οδικών αρτηριών στο νησί της Ρόδου και αποσκοπεί στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και στην εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών οδήγησης για τους κατοίκους έκανε την 2 Νοεμβρίου 2009 ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Με "προειδοποιητική" επιστολή του είχε θέσει συγκεκριμένα προ των ευθυνών τους όλους τους αρμόδιους για τον έλεγχο του οδοστρώματος, την αποκατάσταση αυτού, τη λήψη μέτρων για την προστασία των οδηγών αλλά και την ανάθεση οδικών έργων.Στην επιστολή ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:«Η ασφάλεια των οδηγών και των χρηστών των οδών πρέπει να θεωρείται ύψιστη προτεραιότητα των υπηρεσιών που προϊσταστε και για το λόγο αυτό πρέπει οι ενέργειές σας να είναι άμεσες και αποτελεσματικές και να μην θέτετε την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις καλένδες της γραφειοκρατίας που μαστίζει τη δημόσια διοίκηση».Η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου είχε καταγράψει τα επικίνδυνα για την πρόκληση ατυχημάτων σημεία στις οδικές αρτηρίες επισημαίνοντας με την αναφορά της ότι τα έργα που εκτελούνται με μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ στη λεωφόρο Ρόδου-Λίνδου και τη Λεωφόρο Καμείρου είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.Η ΕΥΘΥΤΑ απευθύνθηκε επανειλημμένα στους αρμόδιους δήμους, και τη Νομαρχία και οι απαντήσεις που έλαβε, όπως τονίζεται στην αναφορά ήταν πως όλα τα έργα κατασκευάστηκαν κατόπιν μελετών που εγκρίθηκαν αρμοδίως.

Στην αναφορά, περιγράφονται οι "δέκα πληγές" των δρόμων του νησιού και συγκεκριμένα:

1. Ανεπαρκείς Λωρίδες κυκλοφορίας και ερείσματα με ανεπαρκές πλάτος.

2. Μικρό πλάτος μεσαίων διαχωριστικών νησίδων.

3. Μικρές ακτίνες οριζόντιας και κατακόρυφης χάραξης.

4. Κακή διαμόρφωση κόμβων.

5. Ολισθηρά οδοστρώματα με ανεπαρκή αποστράγγιση.

6. Κακή μελέτη, τοποθέτησης παρόδιων στοιχείων: στύλων, στηθαίων, δένδρων, κρασπέδων και τάφρων.

7. Κακή οργάνωση στάθμευσης παρά την οδό.

8. Πλήρης έλλειψη ή ανεπάρκεια (περισσότερος ή ολιγότερος) φωτισμού.

9. Σκόνες και χώματα στο οδόστρωμα, ολισθηρό οδόστρωμα.

10. Κακή σήμανση (οριζόντια και κάθετη) ΚΑΟ.

11. Ανεξέλεγκτη τοποθέτηση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων (οροφές, κατά μήκος του οδικού δικτύου, στέγαστρα στάσεων κ.λπ.).

Μεταξύ άλλων κατήγγειλε ως κακότεχνα τα έργα που εκτελούν:

√ Το ΥΠΕΧΩΔΕ: Περιμετρική οδός πόλης Ρόδου.

√ Οι Δήμοι Ροδίων και Καλλιθέας επί της Εθνικής οδού Ρόδου-Λίνδου και της επαρχιακής οδού Ρόδου-Φαληράκι.

√ Ο Δήμος Ιαλυσού, επί της επαρχιακής οδού Ρόδου-Καμείρου.

√ Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην επαρχιακή οδό Κολύμπια-Ελεούσα.

√ Ολες οι παρόδιες συνδέσεις στην Ε.Ο. Ρόδου-Λίνδου και στην επαρχιακή οδό Ρόδου-Καμείρου.
η δημοκρατική της Ρόδου ΤΕΤΑΡΤΗ 3.2.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: