Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr4 Φεβ 2010

ETSC-TOYOTA-3M
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών ETSC (www.etsc.eu) σε συνεργασία με την Toyota και την 3M στοχεύοντας στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας του ευρωπαϊκού οδικού δικτύου μέσω δράσεων σε τοπικό επίπεδο σπουδαστών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, για δεύτερη φορά διοργάνωσε το πρόγραμμα “Roads to Respect” όπου αυτή τη φορά πήραν μέρος 63 φοιτητές 16 πανεπιστημίων από Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία, και Σλοβενία.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2009, ο Petar Krasic, από το πανεπιστήμιο του Novi Sad (Σερβία), ο Πέτρος Σέκερης, από το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης και ο Μάριος Φιλίππου από το πανεπιστήμιο Κύπρου έλαβαν το 3ο, 2ο, και 1ο αντίστοιχα βραβείο «Roads to Respect» (R2R) για την εξαιρετική εργασία τους που αφορούσε την βελτίωση περιοχών υψηλού κινδύνου οδικής ασφάλειας μέσω μέτρων χαμηλού κόστους στις πατρίδες τους.
Η απονομή έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού κας Ines Ayala Sender, και με την παρουσία της κας Isabelle Kardacz, προϊσταμένης της μονάδας οδικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η κα Ayala Sender τόνισε τη σημασία της βελτίωσης των ευρωπαϊκών δρόμων για την επίτευξη του στόχου της μείωσης κατά το ήμισυ του αριθμού θανάτων από τροχαίο ατύχημα το 2010. Από αυτή την άποψη, η κα Kardacz συνεχάρη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) για την ανάπτυξη ενός τέτοιου καινοτόμου και αποτελεσματικού προγράμματος για να μειώσει τις περιοχές υψηλού κινδύνου (μελανά σημεία) από τους ευρωπαϊκούς δρόμους και ιδιαίτερα, για την ανάμειξη των νέων σπουδαστών στο κοινό στόχο για την προώθηση της οδικής ασφάλειας.
Η κα Kardacz τόνισε ότι οι τρεις νικητές προήλθαν από ένα κράτος μέλος ΕΕ των 15 (Ελλάδα), ένα νέο κράτος μέλος (Κύπρος) και μια χώρα που στο μέλλον θα προσχωρήσει πιθανώς στην ΕΕ (Σερβία). Η παρουσία αυτών των τριών σπουδαστών δείχνει τη σημασία μιας πανευρωπαϊκής συνεργασίας στο χώρο της οδικής ασφάλειας.
Η κα Ayala Sender, η κα Kardacz και ο κος Antonio Avenoso, εκτελεστικός διευθυντής του ETSC, ευχαρίστησαν την Toyota και την 3M, χορηγούς του προγράμματος R2R, για την ανεκτίμητη υποστήριξή τους σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Μετά από την παραλαβή των βραβείων τους, οι τρεις νικητές του προγράμματος R2R παρουσίασαν τις εκστρατείες τους για να βελτιώσουν την οδική υποδομή στις πατρίδες τους. Οι παρουσιάσεις τους είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ETSC http://www.etsc.eu/R2R-events.php
Ο κος Μάριος Φιλίππου, από το πανεπιστήμιο της Κύπρου λαμβάνει το 1ο βραβείο R2R από την κα Isabelle Kardacz, προϊστάμένη της μονάδας οδικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
O κος Πέτρος Σέκερης από το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης λαμβάνει το 2ο βραβείο R2R από την κα Inge Huijbrechts, της Toyota.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3Μ ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: