Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr22 Νοε 2010

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Επιμνυμόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό " Εισόδια της Θεοτόκου Χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ.Κυρίλλου
Εστάλει εγκύκλιος από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ Κύριλλο, να τελεστεί Τρισάγιο για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Τροχαίων Δυστυχημάτων σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ρόδου.
Όχι στους αιματοβαμμένους δρόμους
«Η ΔΡΑΣΙΣ »
22/11/2010
Δεκάδες συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν χθες στο κάλεσμα της Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. και συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Δημαρχείου για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή του σε τροχαία δυστυχήματα. Η 3η Κυριακή του Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων και όπως κάθε χρόνο, η Διοίκηση της ΕΥΘΥΤΑ επέλεξε ένα ξεχωριστό τρόπο να τιμήσει τις ζωές που χάθηκαν στην άσφαλτο και να ευαισθητοποιήσει παράλληλα τους πολίτες να οδηγούν συνετά.
Το τοπικό παράρτημα της ΕΥΘΥΤΑ για πρώτη φορά διοργάνωσε εκδηλώσεις τη συγκεκριμένη μέρα σε πανελλήνιο επίπεδο. Αργότερα ακολούθησαν και κάποιες άλλες ελληνικές πόλεις. Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων έχει αναγνωρισθεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όχι όμως και στην Ελλάδα. Εδώ και χρόνια, η Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ και τα μέλη της Διοίκησης παλεύουν για να αναγνωρισθεί η συγκεκριμένη μέρα επίσημα, χωρίς όμως να υπάρξει η αναμενόμενη ευαισθητοποίηση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα. Παρόλα αυτά, δεν εφαρμόζονται από την Πολιτεία πολιτικές για την ευαισθητοποίηση των οδηγών. Πέρυσι, η κ. Καρύδη έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας να αναγνωρισθεί στην Ελλάδα η 3η Κυριακή του Νοεμβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων. Στο συγκεκριμένο αίτημα δεν ήλθε ποτέ απάντηση. Έτσι εστάλη φέτος νέα επιστολή και αναμένεται ακόμη η απάντηση.
«Η 3η Κυριακή του Νοέμβρη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων. Έχουν προσέλθει αρκετοί συμπολίτες μας να τιμήσουμε τις ζωές που χάθηκαν στους δρόμους. Με ένα λουλούδι και ένα κερί τιμάμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και παράλληλα ζητάμε από όλους τους συμπολίτες μας να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους συνανθρώπους τους. Να είναι πιο συνετοί οδηγοί. Το μήνυμα της σημερινής μέρας είναι: Η ζωή αλλάζει σε δευτερόλεπτα, τα μάτια μας τα έχουμε ανοιχτά και οδηγούμε προσεκτικά και Φαντάσου να μην έχεις την ευκαιρία να πεις αντίο σε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Έτσι ακριβώς συμβαίνει στο τροχαίο δυστύχημα.
Είμαστε εδώ, περνάμε το μήνυμα της μνήμης. Αυτό ζητάμε από τους συμπολίτες μας, να είναι προσεκτικοί, να χαίρονται τη ζωή τους και αν οδηγούν με ασφάλεια, για να είναι κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα, σε όσους τους αγαπούν και τους περιμένουν. Το μήνυμά μας ελπίζουμε να φθάσει εκεί που πρέπει», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, Ελένη Καρύδη.
Ανάμεσά σε όλους τους πολίτες που συγκεντρώθηκαν χθες στην Πλατεία Δημαρχείου, ήταν η οικογένεια, καθώς επίσης και πολλοί φίλοι του 26χρονου Στέργου Μανωλά, ο οποίος πριν από δύο μήνες περίπου έχασε τη ζωή του μετά από τροχαίο δυστύχημα που είχε στη λεωφόρο Λίνδου στο ύψος των Αφάντου, όπου δηλαδή εκτελούνται έργα.
Η θλίψη ήταν ζωγραφισμένη στα μάτια των γονιών της αδελφής, των συγγενών και των φίλων του αδικοχαμένου Στέργου. Το συναίσθημα της θλίψης συνοδεύεται όμως από έντονο θυμό για την κακή κατάσταση που επικρατεί στη λεωφόρο Λίνδου, όπου λόγω των ημιτελών έργων ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι να προκληθούν τροχαία ατυχήματα.
«Πρέπει επιτέλους κάποιοι να πληρώσουν. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, οι κακοτεχνίες στους δρόμους και η ανύπαρκτη σήμανση να κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς, εδώ στην Ελλάδα δεν πληρώνει κανείς για τα τραγικά λάθη που γίνονται. Την πληρώνουν μόνο οι πολίτες. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Ο γιος μας έφυγε άδικα», δήλωσε ο πατέρας του Στέργου, Δημήτρης Μανωλάς.
«Ας φροντίσουν επιτέλους κάποιοι να τελειώσουν αυτό που ξεκίνησε εδώ και χρόνια. Δεν είναι μόνο ο Στέργος ήταν και άλλοι και θα είναι και άλλοι αν συνεχισθεί αυτό το χάλι. Όταν παίρνουν κάποιες αποφάσεις να κάνουν έργα, ας τα ολοκληρώνουν», δηλώνουν οι φίλοι του Στέργου. Δεν ήταν βέβαια μόνο η οικογένεια του 26χρονου Στέργου που έχει βιώσει το χαμό του πολυαγαπημένου συγγενικού τους προσώπου. Μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, έχει βρεθεί σε αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη θέση, καθώς τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν μία μεγάλη πληγή για την περιοχή μας. Τα ποσοστά των νεκρών της ασφάλτου είναι δραματικά υψηλά. Σε πολλές περιπτώσεις, οι κακοτεχνίες στους δρόμους έχουν κοστίσει τις ζωές των οδηγών και των συνοδηγών των οχημάτων. Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια και ο ανθρώπινος παράγοντας στα τροχαία ατυχήματα.
Αυτό όμως που ζητούν οι πολίτες είναι το οδικό δίκτυο να μην κρύβει επιπλέον κινδύνους για τους οδηγούς να εμπλακούν σε τροχαία ατυχήματα ή να τραυματισθούν σε μία σύγκρουση. Για μία ακόμη φορά οι πολίτες έστειλαν το μήνυμά τους, ευελπιστώντας να το λάβουν οι ιθύνοντες και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να είναι όλοι οι δρόμοι ασφαλείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: