Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















22 Νοε 2010

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ


Της ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ
Ο 16χρονος Γιώργος Χιώτης βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος και κοιτάζει σιωπηλός τη φωτογραφία του καλύτερού του φίλου Σόλωνα Καρυδάκη. Εχει να δει το φίλο του από τις 4 Απριλίου του 2009. Του λείπει. Τον στενοχωρεί που δεν θα τον ξαναδεί, εκείνο όμως που τον πονάει είναι που ο φίλος του δεν ζει πια.
Κεριά στη μνήμη των θυμάτων τροχαίων στη χθεσινή εκδήλωση μνήμης στο Σύνταγμα Ο Σόλωνας δεν ήταν ούτε 15 χρονών το βράδυ της 4ης Απριλίου της περασμένης χρονιάς όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο στη Λ. Κηφισίας. «Ημασταν τέσσερις φίλοι που πηγαίναμε στο χορό του σχολείου μας, τον Σόλωνα χτύπησε μπροστά στα μάτια μας. Βλέπω την εικόνα συνεχώς μπροστά μου», λέει στην «Ε» ο 16χρονος Γιώργος.
Η φωτογραφία του Σόλωνα είναι μια από τις τόσες φωτογραφίες θυμάτων τροχαίων που τοποθέτησαν γονείς των θυμάτων χθες το πρωί στην πλατεία Συντάγματος: «Θελήσαμε με αυτόν τον τρόπο να υπενθυμίσουμε τόσο την απουσία τους αλλά και το ότι καθημερινά άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους», λέει στην «Ε» ο Φαίδωνας Καρυδάκης, πατέρας του Σόλωνα.
Επέλεξαν τη χθεσινή ημέρα -21 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων- γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους από τροχαίο να τα τιμήσουν αλλά και να ενημερώσουν τον κόσμο ότι η χώρα μας έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων: 130, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 69! Ανάρτησαν πανό που έγραφε: «Δεν ξεχνάμε σας τιμάμε», ενώ συμβολικά τοποθέτησαν στην πλατεία Συντάγματος κόκκινα τριαντάφυλλα και 500 κεριά, «αν και θα έπρεπε να είχαμε τοποθετήσει 2.000, αφού τόσοι είναι κάθε χρόνο οι νεκροί τροχαίων στη χώρα μας», μας είπε ο Μανώλης Σταυρουλάκης, πατέρας θύματος.
Στη χθεσινή εκδήλωση συμμετείχαν και ποδηλάτες, οι οποίοι ντυμένοι συμβολικά στα μαύρα πραγματοποίησαν «μαύρη», όπως την αποκάλεσαν, ποδηλατοπορία από τον Πεδίον του Αρεως με τελικό προορισμό την πλατεία Συντάγματος για να τιμήσουν τα θύματα της ασφάλτου που -όπως υπογράμμισαν- «το 50% είναι πεζοί και ποδηλάτες». Αναφέρθηκαν στην περίπτωση του 74χρονου Βρετανού ποδηλάτη Ιαν Χίμπελ, που γύρισε όλο τον κόσμο με το ποδήλατο και σκοτώθηκε στις 23 Αυγούστου του 2008 στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από οδηγό αυτοκινήτου που έκανε κόντρες!
Την εκδήλωση πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία «Να σταματήσουμε τα τροχαία εγκλήματα», με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων. Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν χθες -με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων- στις περισσότερες ευρωπαϊκές μεγάλες πόλεις, όπως και σε όλον τον κόσμο.
* Συναυλία στη μνήμη παιδιών του Χολαργού που σκοτώθηκαν σε τροχαία διοργανώνει σήμερα στις 8 μ.μ. στο κλειστό Γυμναστήριο Χολαργού «Α. Τρίτσης» Τσάκος η Επιτροπή γονέων και αδερφών. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μπάμπης Στόκας, Αντώνης Μιτζέλος, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Τζώννυ Βαβούρας όπως και νεανικά συγκροτήματα Χολαργού. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 22-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: