Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















14 Δεκ 2010

ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙΣ









Όταν ο πατέρας μου έχει να μού ανακοινώσει μία δυσάρεστη είδηση αλλάζει ο τόνος της φωνής του. Είναι κάπως επιφυλακτικός και περισσότερο τρυφερός από ό,τι συνήθως

Τότε, μου κόβονται τα πόδια γιατί καταλαβαίνω ότι πρόκειται να ακούσω κάτι πολύ πολύ άσχημο.
Έτσι έγινε και πέρσι όταν χτύπησε το τηλέφωνο και μου είπε πως δύο παιδιά με τα οποία είχα μεγαλώσει στην ίδια πολυκατοικία, δεν ήταν πια μαζί μας...Ήταν μαζί σε ένα αυτοκίνητο με δύο φίλους τους και άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, όχι πολύ μακριά από το σπίτι τους.
Μετά τα δάκρυα ήρθε η αγανάκτηση, η απορία, η θλίψη αλλά και αγωνία για το πόσες φορές θα ακούσω αυτή την επιφυλακτική φωνή του πατέρα μου ή κάποιου δικού μου που θα μου ανακοινώνει έτσι ψυχρά και από το τηλέφωνο πως κάποιος δεν είναι πια μαζί μας.
Δεν έχω μεγαλύτερο ταμπού από το θάνατο. Ο θάνατος με παγώνει, με ακυρώνει, με κάνει να παρανοώ πως επειδή ένας άνθρωπος έφυγε θα φύγουν όλοι. "Μα αυτή είναι η πραγματικότητα. Ό,τι και να κάνεις κάποια στιγμή όλοι θα φύγουμε, αλλά η ζωή συνεχίζεται". Έτσι μου λέει ο πατέρας μου κάθε φορά που βλέπει πως αντιδρώ στο θάνατο.
Tα 4 αυτά παιδιά που χάθηκαν σε τροχαίο στην τρυφερή ηλικία των 20 ετών με έκαναν να αναρωτιέμαι αν τελικά μπορούμε να κάνουμε κάτι κι εμείς, εμείς που "μένουμε πίσω" να ζούμε με το κενό που άφησαν οι αγαπημένοι μας άνθρωποι...
Κάθε χρόνο, 1.300.000 στον κόσμο, πάνω από 2.000 στην Ελλάδα, 6 άνθρωποι κάθε μέρα χάνουν την ζωή τους στην άσφαλτο. Άδικα, βίαια, τραγικά, όπως μαρτυρά και η "πρωτοβουλία να σταματήσουμε τα τροχαία εγκλήματα" που τίμησε χτες την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων.
Εμείς, τι μπορούμε να κάνουμε;Άραγε, παίρνουμε πάντα τα απαραίτητα μέτρα; Οδηγούμε πάντα νηφάλιοι; Φοράμε ΠΑΝΤΑ ζώνη και κράνος; Για ΟΛΕΣ τις αποστάσεις; Τηρούμε τον ΚΟΚ; Σεβόμαστε αρκετά τη ζωή μας και τη ζωή των συνεπιβατών μας;
Το κράτος, άραγε, κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους πολίτες;Έχει κοιτάξει ποτέ κανείς στη Μεσογείων, για παράδειγμα, πως τα φανάρια κρύβονται από τους φουντωμένους θάμνους και τις παράνομες ταμπέλες; Έχει φροντίσει ποτέ κανείς για την σωστή οδηγική παιδεία; Η Τροχαία δεν θα έπρεπε να νοιάζεται μόνο για τα ραντάρ και τα αλκοτέστ. Οι δρόμοι δεν θα έπρεπε να είναι γεμάτοι κακοτεχνίες. Οι νόμοι θα έπρεπε να είναι πιο αυστηροί. Και να τηρούνται.
Σήμερα το βράδι, γίνεται μία συναυλία στη μνήμη των παιδιών του Χολαργού που χάθηκαν σε τροχαία ατυχήματα, και θα μιλήσει ο Ιαβέρης για την Ασφαλή Οδήγηση ενώ μετά θα εμφανιστούν πολλοί καλλιτέχνες όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Μπάμπης Στόκας.
Ενώ έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που τόσο άδικα, βίαια και τραγικά χάθηκαν αυτά τα παιδιά, και παρότι τους "ρίχνω" μία δεκαετία σε χρόνια και άρα θα έπρεπε σε ωριμότητα και ψυχραμία, δεν ξέρω αν έχω το στομάχι και την αντοχή να παραβρεθώ σε ένα τέτοιο γεγονός....
Όμως από πέρσι που έλαβα αυτό το τηλεφώνημα από τον πατέρα μου έχω δώσει όρκο πως κάθε μέρα θα είμαι όλο και πιο προσεκτική στο δρόμο, θα είμαι πάντα νηφάλια στις κινήσεις μου, θα δίνω προτεραιότητα σε αυτούς που βιάζονται πιο πολύ από μένα, σε αυτούς που έχουν προφανώς άγνοια φόβου, και φυσικά θα δίνω προτεραιότητα στη ζωή μου, και στη ζωή των ανθρώπων που αγαπώ. Και θα εύχομαι κάθε μέρα να αργήσει πολύ το επόμενο τηλεφώνημα που θα μου μαυρίσει τηνψυχή.
Την επόμενη φορά που θα δεις τον φίλο σου να οδηγεί ενώ έχει πιεί, να μιλά στο κινητό και να μην κοιτά μπροστά του, να έχει το παιδάκι του να χοροπηδά στο πίσω κάθισμα και όχι δεμένο στο ειδικό καρεκλάκι με ασφάλεια...βάλτου μία φωνή, θύμισέ του πως η ζωή είναι πολύτιμη.
Πηγή: myself

Δεν υπάρχουν σχόλια: