Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















27 Σεπ 2017

Φόνος και εγκατάλειψη: οικογενειακή υπόθεση, αλλά όχι και … «αμέλεια».

Ένας «μαχητής των δρόμων» κατέρρευσε στο δικαστήριο, όταν φυλακίστηκε επειδή προκάλεσε το θάνατο του ξαδέλφου του και ενός άλλου άνδρα.
Ο Shane Kinney θα εκτίσει τεσσεράμισι χρόνια φυλάκισης και στη συνέχεια για άλλα τεσσεράμισι χρόνια θα είναι εκτός φυλακής αλλά υπό επιτήρηση   γι  αυτό που ένας δικαστής χαρακτήρισε ως «ένα τρομερό δυστύχημα σε μια σχεδόν μετωπική σύγκρουση» που είχε σαν αποτέλεσμα ένα τοπίο «καταστροφής και σφαγής».
Shane Kinney
Ο Kinney (23 ετών), από το  Armoy της Βόρειας Ιρλανδίας, κάθισε στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 στο εδώλιο στο δικαστήριο του Antrim. Είχε αποδεχτεί την ενοχή του για δύο κατηγορίες, την πρόκληση θανάτου από επικίνδυνη οδήγηση και την πρόκληση σοβαρού τραυματισμού δύο γυναικων επιβατών.
Στο εδώλιο δίπλα στον Kinney καθησαν και οι γονείς του Sharon και Kevin Kinney, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι προσπάθησαν να καλύψουν το ρόλο του γιου τους στη σύγκρουση που εγινε τον Απρίλιο του 2015.
Ο πατέρας Kevin Kinney (52 ετών) φυλακίστηκε για έξι μήνες, ενώ τους επομενους έξι  μήνες η αποφυλάκιση του να τελει υπο επιτηρηση, για παραπλάνηση της δικαιοσύνης. Είχε παραδεχτεί ότι προμηθευτηκε ανταλλακτικα και αντικατέστησε ο ιδιος τμηματα του κατεστραμμένου Volkswagen Golf του γιου του.
Η μητέρα Sharon (50 ετών) καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα μηνών, με διετή αναστολή αφου είχε προηγουμένως αποδεκτεί την ενοχή της στο ότι βοήθησε τον σύζυγό της να απομακρύνει το αυτοκίνητο του γιου της από τον τόπο της συγκρουσης.
«Ανάρμοστη  και επαίσχυντη συμπεριφορά» χαρακτήρισε τις πράξεις του ζευγαριού  ο δικαστής Desmond Marrinan.
Kevin & Sharon Kinney
Η σύγκρουση τριών οχημάτων συνέβη στα περίχωρα της πόλης Ballycastle στις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Απριλίου 2015. Αρχικά θεωρήθηκε ότι συμμετείχαν δύο αυτοκίνητα μια και ο Kinney εγκατέλειψε το σημείο αλλα σύντομα η αστυνομία σχημάτισε την πεποίθηση ότι εμπλέκονταν και τρίτο αυτοκίνητο, ένα μπλε Golf. Δυο μερες μετά ο Kinney ειχε ανακριθει αλλα δεν βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του σημαδια από τρακάρισμα…Συντομα όμως αποκαλύφθηκε η αλήθεια.
Από την σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους ο 26χρονος Robin Wilson ξαδέλφος του Kinney, με τον οποίο έκαναν κόντρες, και ένας δεύτερος νεος άνδρας, ο 19χρονος Johnny Black, που οδηγούσε προς την παραθαλάσσια πόλη το αυτοκίνητό του μάρκας Peugeot.
Συνολικά επτά επιβάτες τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων η Clodagh Arbuckle και η  Denise Dunlop.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο δικαστής Marrinan είπε ότι οι Kinney και Wilson συναγωνίζονταν κανοντας κόντρες  για περίπου 0,86 μίλια σε αυτό που χαρακτήρισε ως «υψηλής επικινδυνότητας δραστηριότητα» όταν το VolkswagenBora του Robin Wilson συγκρούστηκε με το πίσω μέρος του Volkswagen Golfτου Shane Kinney».
Στη συνέχεια το Bora βγήκε στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου, συγκρουόμενο σχεδόν μετωπικα με το αυτοκίνητο του Johnny Black, ο οποίος ερχόταν κανονικα απο την αντίθετη κατεύθυνση.
Ο δικαστής είπε ότι οι φωτογραφίες των συνεπειών της σύγκρουσης προκαλούσαν “πραγματική παγωμάρα”
«Δείχνουν μια σκηνή απόλυτης καταστροφής, ενός σφαγείου. Και τα δύο αυτά αυτοκίνητα, το VW Bora και το Peugeot που οδηγούσε ο Johnny Black, μετατράπηκαν σε συντρίμμια«, δήλωσε. «Είναι από τυφλή τύχη ότι δεν υπήρξαν σοβαρότερα τραυματίες από αυτό το σενάριο εφιάλτη».
Απευθυνόμενος στον Shane Kinney είπε: «Έχετε μια ουσιαστική ευθύνη για την πρόκληση αυτού του ατυχήματος καθώς συμμετείχατε σε υψηλου κινδύνου κόντρες. Ο Johnny Black ήταν εντελώς αθώος και δεν είχε την παραμικρή ευθύνη για αυτο που συνέβη. Αν δεν κάνατε κόντρες, δεν θα υπήρχε αυτό το δυστύχημα.»
Ο δικαστής κος Marrinan δήλωσε ότι είχε διαβάσει μια δήλωση της Maureenν Black μητέρας του θύματος για τις επιπτώσεις του συμβάντος την οποία χαρακτήρισε «σπαρακτική» η οποία έδειχνε την οδύνη της οικογένειάς της.
Ο δικαστής δήλωσε ότι ήταν σαφές ότι ο Johnny Black ήταν «ένας εξαιρετικός νέος που ήταν αφοσιωμένος στους γονείς του, την αδερφή του και το κορίτσι του».
Πρόσθεσε: «Η καταστροφή και το βαθύ πένθος στο οποίο βυθίστηκε η οικογένεια είναι εμφανή από τη δήλωση. Όσοι απο μας έχουμε την τύχη να μην έχουμε υποστεί μια τέτοια απώλεια είναι δύσκολο να συναισθανθούμε την καταστροφή και την απώλεια  που έχουν βιώσει».
«Αυτή η αίσθηση της απώλειας, αυτή η αίσθηση της καταστροφής, δεν μπορεί να μαλακώσει απο οποιαδήποτε ποινή επιβληθεί από αυτό το δικαστήριο στον κατηγορούμενο. Δεν υπήρχε κανένας λόγος και καμιά ανάγκη να πεθάνουν συτοί οι άνθρωποι και να τραυματιστουν οι υπόλοιποι.”
Ο δικαστής δήλωσε ότι η Clodagh Arbuckle  (επιβάτης  στο αυτοκίνητο του Johnny Black) υπέστη πολλαπλά κατάγματα, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, πνευμοθώρακα, ρήξη ήπατος και ρήξη σπληνός, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να υποβληθεί σε θεραπεία στο νοσοκομείο για αρκετούς μήνες.
Παρόλο που είχε κάνει μια «αξιοσημείωτη ανάκαμψη», ο δικαστής δήλωσε ότι η ζωή της σημαδεύτηκε για πάντα, καθώς έπρεπε να βάλει στην άκρη τα σχέδια για να πάει στο πανεπιστήμιο αφου το δυστύχημα είχε «βαθιά επίδραση στη ζωή της».
Η Denise Dunlop υπέστη επίσης πολλαπλά κατάγματα στο σώμα και το πρόσωπό και παραμένει «βαθιά επηρεασμένη» από την τρομακτικη σύγκρουση  με «συνέπειες που αλλάζουν τη ζωή της».
Στις δηλώσεις για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στα θύματα, η οικογένεια του Robin Wilson περιέγραψε τη ζωή της σήμερα ως «εφιάλτη».
Ο δικαστής είπε στον Shane Kinney, ο οποίος έκλαιγε, ότι οι επιβαρυντικοί παράγοντες ήταν ότι συμμετείχε στις κόντρες με τον Wilson και ότι υπήρξαν περισσότεροι από ένας θάνατοι και τραυματισμοί.
Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας ήταν ότι ο Kinney εγκατέλειψε τον τόπο της σύγκρουσης  έκρυψε το αυτοκίνητό του, συνέστησε σε άλλο πρόσωπο να μην πάει στην αστυνομία και έλεγε ψέματα στην αστυνομία. Η γεμάτη αίθουσα συνεδριάσεων άκουσε ότι ο Kinney είχε ισχυριστεί αργότερα ότι είχε πιει τρία μπουκάλια blue WKD (μπλε βότκα), αλλά η αστυνομία φυσικά δεν στάθηκε δυνατον να του κάνει αλκοτεστ αμέσως μετά τη σύγκρουση.
Ο δικαστής δήλωσε ότι δεν δέχθηκε την εξήγηση του Kinney ότι «πανικοβλήθηκε» μετά τη σύγκρουση, λέγοντας ότι «ήταν αποφασισμένος να ξεφύγει και το έκανε. Αυτό σήμαινε ότι η κατανάλωση αλκοόλ δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί».
Ο κ. Marrinan αποδέχτηκε ότι ο Shane Kinney, που έκλαιγε στο δικαστήριο, ένιωθε τώρα «πραγματικές τύψεις».
Πρόσθεσε: «Η αιτιολογιμένη από τις πράξεις του ποινή που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος είναι αυτή των εννέα χρόνων, με τεσσερα και μισό χρόνια να εκτιθούν στην φυλακή και άλλα τέσσερα και μισό χρόνια να είναι ελεύθερος υπο επιτήρηση.»
Όσον αφορά τους γονείς του, ο δικαστής δήλωσε ότι ήταν «και οι δύο έτοιμοι να προστατεύσουν το γιο τους με κάθε κόστος, αντί να ανησυχήσουν για τους νεκρούς ή τους τραυματίες«.
Πρόσθεσε:  «Αν είχατε  επιτύχει το στόχο σας, το αδίκημά του θα είχε καλυφθεί και δεν θα έπρεπε ποτέ να δώσει λόγο  για τα εγκλήματά του».
«Σε κάθε περίπτωση, αυτή ήταν αισχρή και ντροπιαστική συμπεριφορά

Δεν υπάρχουν σχόλια: