Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr22 Οκτ 2019

3η Παγκόσμια Διυπουργική Συνάντηση για την Οδική Ασφάλεια. Να ακουστεί η φωνή αυτών που παλεύουν!Στις 19 και  20 Φεβρουαρίου 2020 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας θα πραγματοποιηθεί η τρίτη Παγκόσμια Διυπουργική Συνάντηση για την Οδική Ασφάλεια. 1.350.000 άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο στους δρόμους του κόσμου από τροχαίες συγκρούσεις. Και αυτοί αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου αν αναλογιστεί κανείς πόσοι περισσότεροι είναι οι σοβαρά τραυματίες.
Αποφασιστικά, συστηματικά μέτρα απαιτούνται αν θέλουμε να αντιστρέψουμε την πορεία προς τον όλεθρο. Η χώρα μας απείχε και από την πρώτη (2009 -Μόσχα) και από την δεύτερη (2015 -Μπραζίλια) παγκόσμια διυπουργική συνάντηση. Λες και το θέμα δεν την αφορά.
Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα και η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ  όπως στις προηγούμενες συναντήσεις έτσι και σ αυτήν καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς,Υγείας, Δικαιοσύνης και Μεταφορών να συμμετάσχουν ουσιαστικά και να συντονιστούν με το παγκόσμιο ρεύμα που προσπαθεί να επιβάλει μια πολιτική δραστικού περιορισμού των τροχαίων υιοθετώντας και υποστηρίζοντας τις θέσεις που οι οργανώσεις των θυμάτων και όσων αγωνίζονται για την οδική ασφάλεια θα εκφράσουν στη Στοκχόλμη μέσω της Παγκόσμιας Συμμαχίας μη κυβερνητικών οργανώσεων για την Οδική Ασφάλεια. O SOS Τροχαία Εγκλήματα ενεργό μέλος της Global Alliance of NGOs for Road Safety  και  η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, ενεργό μέλος της FEVR και της Global Alliance of NGOs for Road Safety,  θα είναι εκεί και ελπίζουμε αυτή τη φορά να συναντήσουμε και κάποιον υπουργό και από τη χώρα μας.
Η Παγκόσμια Συμμαχία μη κυβερνητικών οργανώσεων για την Οδική Ασφάλεια δημοσιοποίησε ένα κείμενο που μπορούν να υπογράψουν πολίτες και οργανώσεις για να κάνουν πιο δυνατή τη φωνή μας. Τα βασικά του σημεία αναφέρονται παρακάτω.
ΔΗΛΩΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ
Ζητάμε από τους κυβερνητικούς ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο να αναλάβουν την ευθύνη να θέσουν σε προτεραιότητα τους ανθρώπους έναντι των οχημάτων και να δεσμευτούν δραστικά για να σώσουν ζωές στους δρόμους του κόσμου, με:

•   Έγκυρους και Ισχυρούς νόμους που με σεβασμό τοποθετούν την ανθρώπινη ύπαρξη πάνω από τα οχήματα
   Όρια Ταχύτητας και Αλκοόλ, τα οποία σώζουν περισσότερες ζωές
• Υποχρεωτική χρήση Ζώνης, Υποχρεωτικά Καθίσματα/Αξεσουάρ Αυτοκινήτων με προδιαγραφές διάσωσης. Υποχρεωτική Κατασκευή Μοτοσυκλετών με προδιαγραφές υψηλής ποιότητας.
•  Ισχυρούς περιοριστικούς νόμους για το Κινητό Τηλέφωνο που θα βοηθούν τους οδηγούς να παραμένουν απερίσπαστοι
•  Ασφαλείς Δρόμους και Αυτοκίνητα που ελαχιστοποιούν τις συνέπειες του ανθρώπινου λάθους
•  Πρόσβαση σε Άμεση Βοήθεια και ακολούθως σε επανεκτίμηση και ιατρική περίθαλψη.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση ΕΔΩ (διαθέσιμη σε Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά). Προσθέστε την φωνή σας και υπογράψτε τη ΔΗΛΩΣΗ συμπληρώνοντας την σχετική φόρμα ΕΔΩ 
Δεν υπάρχουν σχόλια: