Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr4 Αυγ 2009

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ κατα τη διάρκεια των διακοπών

"ΜΑΜΑ, ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ; "

Αν την προτίμή σας για τις φετεινές διακοπές έχει κερδίσει ένας μακρινός προορισμός, ο τρόπος που θα απασχοληθούν τα παιδιά στη διάρκεια της πολύωρης διαδρομής, πρέπει να αποτελέσει βασικό σας μέλημα.
Είτε καταφεύγοντας στις χιλιάδες επιλογές των έτοιμων παιχνιδιών είτε σε πιο παραδοσιακές και απ΄λες μεθόδους, από τα ακριβά badgets μέχρι το κλασσικό χαρτί και μολύβι, ένα παιδί μπορεί να περάσει πραγματικά καλά την ώρα του σε ένα μεγάλο ταξίδι.

Καθοριστικό ρόλο στις επιλογές σας θα παίξουν πολλοί παράγοντες.
 • Το μέσο με το οποίο θα ταξιδεύετε: αλλιώς προετοιμάζεται κανείς όταν πρόκειται να ταξιδεύσει με το αεροπλάνο-ευτυχώς, τα παιδιά αποτελούν βασική μέριμνα σχεδόν όλων των αεροπορικών εταιρειών-και αλλιώς όταν πρόκειται να ταξιδεύψει με το αυτοκίνητο ή το καράβι.
 • Η ηλικία του παιδιού: σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί 6 ετών να παραμείνει ακίνητο πάνω από μισή ώρα, αντίθετα με ένα παιδί 11 ετών που θα " ξεχαστεί " εύκολα με ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι π.χ
 • Η επιλογή του χρόνου: η ταλαιπωρία ενός μακρινού ταξιδιού μπορεί να μειωθεί κατά πολύ με ένα νυχτερινό δρομολόγιο. Ο βραδυνός ύπνος σας γλιτώνει από πολλά βάσανα.

Λιγότερο ή περισσότερο δημιουργικός, ο χρόνος του ταξιδιού, με μεγαλύτερη ή μικρότερη συμμετοχή από τη δική σας πλευρά, είναι απαραίτητο να έχει οργανωθεί σωστά.

Όσο για τα οφέλη; Ολόκληρη η οικογένεια ταξιδεύει με καλή διάθεση, ο οδηγός- αν η μετάβαση γίνεται οδικώς-παραμένει ψύχραιμος, η ταλαιπωρία των παιδιάν ελαχιστοποιείται.

Και το κυριότερο: η γκρίνια παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα!

ΑΠΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ:

 • Ηλεκτρονικά παιχνίδια
 • Portable DVD player
 • MP3, i-Pod
 • Ηλεκτρονικό Notebook ή laptop με pc games( εκπαιδευτικά-ψυχαγωγικά)
 • View master
 • Sudocu
 • Βιβλία ή μπλοκ με σχέδια για ζωγραφική, σετ με ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους
 • Μαγνητικά επιτραπέζια παιχνίδια ( σε μέγεθος πόκετ)
 • Μαγνητικά παζλ
 • Πίνακες " γράφω -σβήνω"
 • Πίνακας με μαγνητικά γράμματα ή αριθμούς για " κρεμάλα", " πρώτες λέξεις ή πράξεις" κ.λ.π
 • Σετ με επαναχρησιμοποιούμενα αυτοκόλλητα ( που δημιουργούν τοπία, βυθό, κ.λ.π, ή barbie, Spiderman κ.α ή ακόμη και σχετικά μπλόκ που δημιουργούν αστεία πρόσωπα)
 • Βιβλία (λογοτεχνικά για τα μεγαλύτερα , πρώτης ανάγνωσης για τα μικρότερα)
 • Βιβλία δραστηριοτήτων ( λαβύρινθος, βρες τις διαφορές, 'ενωσε τις τελείες κ.λ.π )
 • Βιβλιά -οδηγοί πόλεων ή βιβλία μα χρήσιμες πληροφορίες, σύμφωνα πάντα με τον τόπο προορισμού: από αξιοθέατα και σημαντικές προσωπικότητες που έζησαν στο συγκεκριμένο μέρος, μέχρι παραδοσιακές φορεσιές ή συνταγές του τόπου.
 • Παιχνίδια μνήμης με κάρτες τύπου " βρίσκω τα όμοια ", φτιάχνω τις οικογένειες".
 • Χαρτί και μολύβι για παιχνίδια τύπου " όνομα-ζώο-φυτό....", " κρεμάλα" κ.λ.π
 • Παιχνίδια ερωτήσεων μεταξύ γονέων και παιδιών ή παιδιών μεταξύ τους.
 • Μικρό σακίδιο με μερικά αγαπημένα παιχνίδια ( λίγα αυτοκίνητια,μια-δύο barbie ή κούκλα μωρό κ.λ.π)

Τέλος, είναι σημαντικό για τα παιδιά να χαλαρώνουν στη διάρκεια ενός πολύωρου ταξιδιού.Το να βγάλουν τα παπούτσια τους για να τα αντικαταστήσουν με ένα ζευγάρι μαλακά καλτσάκια, σίγουρα θα τα ξεκουράσει.

Όπως και ένα παραμύθι ή μια ιστορία που θα του πεί χαμηλόφωνα-ίσως, μια " προσωπική " ταξιδιωτική εμπειρία από τότε που η ίδια ήταν παιδί.

Εξίσου χαλαρωτικό μπορεί να είναι το μικρό κουκλάκι με το οποίο συνήθως κοιμούνται αγκαλιά: θα τα βοηθήσει να πάρουν ένα μικρό -και για όλους ευεργετικό-υπνάκο.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΣΩ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

Τα παιδιά στο πίσω κάθισμα, με τη ζώνη ασφαλείας ή με το παιδικό κάθισμα ανάλογα με την ηλικία του και το βάρος του, φυσικά και οι γονείς με τις ζώνες ασφαλείας τους.

Καλές διακοπές. Οδηγούμε με ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: