Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr19 Αυγ 2009

ΣΕ ΑΛΛΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΝΙΟΙΩΘΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ, ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΙΟΙΩΘΕΙΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΣ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι νέες οδικές αρτηρίες αναβαθμίζουν κατακόρυφα την οδική ασφάλεια. Δυστυχώς όμως στην προσπάθειά μας να φτιάξουμε δρόμους υψηλών προδιαγραφών και ταχυτήτων, παραμελήσαμε το υπόλοιπο οδικό δίκτυο.
Όποιος ταξιδεύει στην περιφέρεια διαπιστώνει πανεύκολα την εγκατάλειψη των επαρχιακών δρόμων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους χωρίς καμία συντήρηση, αφού τα χρήματα επενδύονται στους νέους αυτοκινητόδρομους.
Για κάποια χιλιόμετρα νοιώθεις Ευρωπαίος και για άλλα τριτοκοσμικός.
Είναι ξεκάθαρο ότι η σωστή συντήρηση του επαρχιακού δικτύου είναι πολύ σημαντική παράμετρος για τις ασφαλείς μετακινήσεις μας., αφού δεν μπορεί να φτάνουν σε κάθε χωριό αυτοκινητόδρομοι.
Μάλιστα η Ε.Ε επεξεργάζεται μία οδηγία με την οποία θα καθορίζονται με ακρίβεια τόσο ο χρόνος όσο και οι προδιαγραφές συντήρησης και αναβάθμισης τέτοιων δρόμων, διαφορετικά θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές στις χώρες που δεν θα συμμορφώνονται.
Μια άλλη τάση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται, όσο επεκτείνουμε το δίκτυο των αυτοκινητόδρομων μας, είναι η …………….μετανάστευση των σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων. Ασφαλώς παρατηρείται κάποια μείωση των θυμάτων των τροχαίων .
Όχι όμως στον βαθμό που θα υπέθετε κάποιος, αφού ο οδηγός υφίσταται ένα σκοτσέζικο ντους πότε με άθλιους και πότε με τέλειους δρόμους.
Αυτό δημιουργεί νέες συνθήκες οδήγησης και αλλάζει τον χάρτη με τα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, τα ………οποία μετακομίζουν αλλού χωρίς όμως να εξαλείφονται.
Η δημιουργία μοντέρνων αυτοκινητόδρομων με πολυάριθμες σήραγγες, γέφυρες, σύγχρονες σημάνσεις, εξόδους και εισόδους, απαιτεί ειδική εκπαίδευση-και μετεκπαίδευση-των οδηγών, αρχίζοντας από τους επαγγελματίες και συνεχίζοντας με τις ομάδες υψηλού κινδύνου ( ηλικιωμένοι, νέοι, άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις , μοτοσικλετιστές κ.λ.π )
Ο παράγοντας άνθρωπος θα συνεχίσει να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο και την κύρια αιτία των τροχαίων ατυχημάτων και όσο δεν επενδύουμε στην εκπαίδευση και στον έλεγχό του, δεν πρόκειται να μας σώσουν ούτε δέκα Εγνατίες.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΤΣΙΝΗΣ
αuto ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: