Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr13 Αυγ 2009

AΒΑΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ

………………
………………………..

Μόνο ως ανέκδοτο ηχεί η προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας ενός πεζού στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ζίγκ ζαγκ γύρω από σταθμευμένα αυτοκίνητα ή ξεχειλισμένους κάδους απορριμμάτων, υπερπήδηση πάσης φύσεως εμποδίων, σκύψιμο κάτω από διαφημιστικές ταμπέλες ή απλά πάμε από τον δρόμο επειδή κατά μήκος έχει τραπεζοκαθίσματα.
όταν τα αυτονόητα δικαιώματα καταπατούνται, δηλαδή να μπορεί κάποιος να περπατάει ελεύθερα και με ασφάλεια, τότε κάποιοι φτάνουν να μιλούν για ένα δείγμα του σύγχρονου « πολιτισμού » της χώρας μας.
Όσο οι αρμόδιοι ασχολούνται με τα πιο «σοβαρά προβλήματα » δεκάδες χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες προασπίζονται με κάθε δυνατό τρόπο τα αυτονόητα δικαιώματά τους ως πεζών. Δεκάδες μπλοκ, γκρουπ στο facebook αλλά και οργανώσεις όπου με έξυπνες δράσεις αναδεικνύουν το πρόβλημα και προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να κάνουν την καθημερινότητα όλων λίγο καλύτερη.
Ακτιβιστές των δρόμων κρατώντας πλακάτ που γράφουν « θέλω να περάσω » προασπίζοντας διαβάσεις πεζών, σταματάνε τα αυτοκίνητα και δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς. Σε άλλες περιπτώσεις εικονικές κλήσεις που «κόβουν» οι ίδιοι οι πολίτες και ασφαλώς τα πασίγνωστα αυτοκόλλητα των streetpanthers « Είμαι γάιδαρος παρκάρω όπου γουστάρω », για τα οποία διευκρινίζουν ότι δεν αποτελούν φθορά ξένης περιουσία, αφού το κόλλημα δεν αποτελεί φθορά διότι αποκολλάται χωρίς να αφήνει ίχνη. Πρόσφατα, οργάνωση για τα δικαιώματα των πεζών κυκλοφόρησε μέχρι και τηλεοπτικά σποτ.
Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των πεζών Sreetpanthers και ΠΕΖΗ δίνουν την δυνατότητα στον καθένα να αποκτήσει τις εικονικές κλήσεις και τα αυτοκόλλητα που κολλάνε στα αυτοκίνητα των ασυνείδητων οδηγών.
Στην ιστοσελίδα http//streetpanthers.gr και http//pezh.gr μπορεί να τα κατεβάσει και να τα τυπώσει ο ενδιαφερόμενος μόνος του.

Αλέξανδρος Κυριακόπουλος. Η ΡΟΔΙΑΚΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: