Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr18 Αυγ 2009

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΟΥΤΙΑ


Η FEVR ( Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων – Μέλος η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ) προωθεί την εγκατάσταση των μαύρων κουτιών στα αυτοκίνητα.
Τα μαύρα κουτιά ή ( EDR ) χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια καταγράφοντας πως οδηγούνται τα αυτοκίνητα. Στην πιο απλή τους μορφή καταγράφουν τις αλλαγές στην ταχύτητα, στην επιτάχυνση και στην κατεύθυνση του ταξιδιού. Μερικά μαύρα κουτιά χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να ενεργοποιήσουν συστήματα ασφαλείας όπως αερόσακους και φρένα με σύστημα αντι-μπλοκαρίσματος. Άλλα, που εγκαθίστανται μετά την κατασκευή του αυτοκινήτου, χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για την εκπαίδευση των οδηγών για την αναπαράσταση μιας σύγκρουσης αλλά και για την πρόληψή τους.
Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν τα μαύρα κουτιά στα εταιρικά αυτοκίνητα για να μειώσουν τα κόστη των ατυχημάτων. Γονείς στη Β. Αμερική και ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη τα χρησιμοποιούν για να προστατεύσουν τους νέους οδηγούς.
Τα μόνα που χρειάζονται για την αναπαράσταση και την πρόληψη μιας σύγκρουσης είναι τα δεδομένα από το αυτοκίνητο μόλις λίγο πριν και μετά για περίπου ένα λεπτό.
Για την εκπαίδευση και την επίβλεψη των νέων οδηγών, τα μαύρα κουτιά μπορούν να παρέχουν συνεχή παρακολούθηση. Μπορούν επίσης να ενσωματώνουν αυτόματα ειδοποίηση σύγκρουσης (e-call ) με τη χρήση GPS ώστε η τροχαία και οι υπηρεσίες διάσωσης να ειδοποιούνται άμεσα για το γεγονός, το τόπο και τη σοβαρότητα του.
Τα μαύρα κουτιά είναι μικρά και φθηνά σε σύγκριση με την οικονομία που μπορεί να πετύχουν.
Σε τιμές 250-400 € για αυτά που εγκαθίστανται από γονείς και ασφαλιστικές εταιρείες, κοστίζουν όσο περίπου οι απλές συσκευές GPS.
Εκτιμάται ότι αν εγκατασταθεί ένα μαύρο κουτί σε κάθε επιβατηγό αυτοκίνητο στην Ευρώπη, αυτό θα βγάλει τα έξοδά του μέσα σε τρία χρόνια προλαμβάνοντας τις απώλειες σε ζωές και τις λοιπές αποζημιώσεις.

http://www.tanea.gr/AutoNEA/?aid=4776558

Ερχεται το μαύρο κουτί στα αυτοκίνητα. Μπορεί στη μακρινή Αμερική ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να άναψε πριν από λίγες ημέρες το πράσινο φως για την τοποθέτηση του μαύρου κουτιού στα αυτοκίνητα, όμως στη γειτονική Ιταλία περισσότερα από 1 εκατομμύριο έχουν τον... Μεγάλο Αδελφό στον εξοπλισμό τους με δέλεαρ τις εκπτώσεις στα ασφάλιστρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: