Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr27 Οκτ 2009

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΑΣ και ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

1 Κάντε σέρβις στον κινητήρα
Γνωρίζατε ότι, σε ένα αυτοκίνητο με κακή συντήρηση η κατανάλωση καυσίμων μπορεί να μαυξηθεί έως και κατά 50%; Η αντικατάσταση των παλιών μπουζί μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε έως και 5% από τα έξοδα για καύσιμα.
2 Φροντίστε τα λάστιχα να έχουν πάντα τη σωστή πίεση
Ένα λάστιχο ξεφούσκωτο κατά μόλις 1psi σημαίνει ότι η απόδοση καυσίμων μειώνεται έως και 3%. Για αυτό να φουσκώνετε τα λάστιχα μία φορά την εβδομάδα ή όποτε επισκέπτεστε ένα πρατήριο καυσίμων.
3 Αποφύγετε το υπερβολικό βάρος
Για κάθε επιπλέον 45 κιλά, η απόδοση των καυσίμων μειώνεται 1-2%. Για αυτό να αδειάζετε το αυτοκίνητο από τα περιττά αντικείμενα που απλώς προσθέτουν βάρος.
4 Αφαιρέστε τη σχάρα οροφής
Εάν δεν χρησιμοποιείτε τη σχάρα οροφής, τότε αφαιρέστε την. Η σχάρα οροφής επηρρεάζει την αεροδυναμική του αυτοκινήτου και δημιουργεί τριβή, που έχει αποτέλεσμα την κατανάλωση 5% περισσότερου καυσίμου
5 Ελέγξτε τα φίλτρα αέρα
Τα φίλτρα αέρα αποτρέπουν τις ακαθαρσίες το να καταστρέψουν τον κινητήρα σας. Θυμηθείτε να ελέγξετε και να αντικαταστήσετε το φίλτρο αέρα, αν έχει βουλώσει.
6 Χρησιμοποιήστε το σωστό λιπαντικό
Η χρήση του λιπαντικού που συνιστά ο κατασκευαστής μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης καυσίμων κατά 1-2%. Λιπαντικά κινητήρα υψηλότερης ποιότητας μπορούν επίσης να συνεισφέρουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του κινητήρα. Αν χρησιμοποιείτε αμόλυβδη βενζίνη Shell, τα λιπαντικά Shell Helix πρoσφέρουν ακόμα πιο ομαλή λειτουργία του κινητήρα.
7 Ελέγξτε το λάστιχο στεγανοποίησης στο καπάκι του ρεζερβουάρ
Τα καύσιμα εξατμίζονται κάθε φορά που ανοίγετε το ρεζερβουάρ. Βεβαιωθείτε ότι το καπάκι είναι πάντα καλά κλεισμένο μετά από την επίσκεψη στο πρατήριο.
8 Προγραμματίστε τις διαδρομές σας
Η μείωση του χρόνου που οδηγείτε είναι ο καλύτερος τρόπος για εξοικονόμηση καυσίμων. Για να μειώσετε το χρόνο που οδηγείτε, συνδυάστε όλες τις μικρές διαδρομές σε μία μεγάλη και φροντίστε να αποφεύγετε τις περιττές διαδρομές.
9 Να μην είσαστε αφυδατωμένοι
Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό. Όταν είστε πλήρως ενυδατωμένοι συγκεντρώνεστε πιο εύκολα. Να έχετε ένα μπουκαλάκι νερό όταν οδηγείτε και να πίνετε συχνά για να είστε πάντα ξεδιψασμένοι και συγκεντρωμένοι όταν οδηγείτε. Εάν νιώσετε ότι νυστάζετε, κάντε στην άκρη και ξεκουραστείτε με την πρώτη ευκαιρία.
10 Να είστε πάντα ήρεμοι
Έτσι θα οδηγείτε πάντα ομαλά και θα έχετε την προσοχή σας στο δρόμο. Όταν είστε ήρεμοι, διατηρείτε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ του δικού σας αυτοκινήτου και των άλλων.
10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ
1 Να οδηγείτε ομαλά
Η επιθετική οδήγηση καταναλώνει 1/3 περισσότερα καύσιμα, από ότι η ομαλή και αργή οδήγηση. Αποφύγετε την απότομη επιτάχυνση και το συχνό πάτημα του φρένου, και φροντίστε να κρατάτε όσο το δυνατόν πιο ίσιο το τιμόνι.
2 Να χρησιμοποιείτε μεγάλες ταχύτητες στο κιβώτιο ταχυτήτων
Όταν οδηγείτε αργά με μεγάλη ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων, τότε καίτε λιγότερα καύσιμα. Αλλάζετε ταχύτητες όσο συχνότερα μπορείτε.
3 Κρατήστε κλειστά τα παράθυρα
Αέρας που φυσάει μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην ταχύτητα. Για να το αντιμετωπίσετε αυξάνετε την πίεση πάνω στο γκάζι, με αποτέλεσμα τη χρήση μεγαλύτερης ποσότητας καυσίμων. Έτσι, αντί ν' ανοίξετε ένα παράθυρο, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε το εσωτερικό σύστημα αερισμού του αυτοκινήτου αντί του κλιματισμού
4 Χρησιμοποιήστε τον έλεγχο ταξιδίου
Όποτε μπορείτε αλλάζετε προς υψηλότερη ταχύτητα. Η χρήση του αυτόματου πιλότου στις εθνικές οδούς εξασφαλίζει τη διατήρηση σταθερής ταχύτητας και σας βοηθά να επωφεληθείτε και από την τελευταία σταγόνα.
5 Αποφύγετε το ρελαντί
Κολλήσατε στο μποτιλιάρισμα; Με τον κινητήρα στο ρελαντί δεν πάτε πουθενά, απλώς σπαταλάτε καύσιμα. Σβήστε τον κινητήρα σας όταν βρίσκεστε και μποτιλιάρισμα. Αν σταματήσετε για πάνω από 10 δευτερόλεπτα, είναι καλύτερα να σβήσετε τον κινητήρα.
6 Αποφύγετε το μαρσάρισμα
Όποτε μπορείτε αλλάζετε προς υψηλότερη ταχύτητα. Η χρήση του αυτόματου πιλότου στις εθνικές οδούς εξασφαλίζει τη διατήρηση σταθερής ταχύτητας και σας βοηθά να επωφεληθείτε και από την τελευταία σταγόνα.
7 Αποφύγετε τις υψηλές ταχύτητες
Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αντίσταση που συναντάτε και όλο και περισσότερα καύσιμα καταναλώνει το όχημα μόνο και μόνο για να διατηρήσει την ίδια ταχύτητα. Η οδήγηση μόνο με ταχύτητα κατά 12 χλμ μεγαλύτερη του ορίου ταχύτητας μπορεί να επηρεάσει την οικονομία καυσίμων για έως και 23%. Έτσι διατηρείται χαμηλή ταχύτητα.
8 Μην χρησιμοποιείτε συχνά τον κλιματισμό
Κάποιες φορές είναι δύσκολο να αποφύγετε τη χρήση του κλιματισμού, αλλά να θυμάστε ότι επιβαρύνει τον κινητήρα. Επιπλέον, αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου έως και κατά 8%. Τις μέρες με μέτρια θερμοκρασία, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το εσωτερικό σύστημα αερισμού αντί για τον κλιματισμό.
9 Αποφύγετε τις ώρες αιχμής
Αν μπορείτε να οδηγείτε εκτός των ωρών αιχμής, δεν θα αναγκάζεστε να καθυστερείτε σε κυκλοφορική συμφόρηση και, επομένως, θα χρησιμοποιείτε λιγότερες σταγόνες καυσίμων.
10 Διατηρήστε σταθερή ταχύτητα
Όταν φτάσετε σε κατηφορικό δρόμο, διατηρείτε σταθερές στροφές του κινητήρα. Μ' αυτόν τον τρόπο, το αυτοκίνητο επανακτά ταχύτητα αν στη συνέχεια θα οδηγήσετε σε ανηφορικό δρόμο, πράγμα που θα δώσει σημαντική κεκτημένη ταχύτητα.

SHELL

Δεν υπάρχουν σχόλια: