Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr9 Οκτ 2009

ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ

Ο κίνδυνος τροχαίων δυστυχημάτων είναι μεγάλος ακόμη και μετά από ένα ή δύο αλκοολούχα ποτά

Εάν πιείτε έστω και ένα ή δύο ποτήρια κρασιού ή άλλου αλκοολούχου ποτού μερικές ώρες πριν πάρετε το τιμόνι για να οδηγήσετε το αυτοκίνητο σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κίνδυνος να κάνετε δυστύχημα αυξάνεται σημαντικά ακόμη και εάν τα επίπεδα αλκοόλ είναι εντός των επιτρεπτών από το νόμο ορίων.
Εάν είστε κουρασμένοι διότι δεν κοιμηθήκατε αρκετά και οδηγείτε, κινδυνεύετε περισσότερο να εμπλακείτε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Εάν πιείτε αλκοολούχο ποτό, έχετε στερηθεί τον ύπνο και οδηγήσετε τότε ο κίνδυνος για δυστύχημα αυξάνεται ακόμη πιο πολύ.
Στα συμπεράσματα αυτά που καλό είναι πάντοτε να τα θυμούμαστε και να τα μεταφέρουμε και στα παιδιά μας κατέληξαν Ιταλοί ερευνητές που εξέτασαν τις επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ και φαγητού όπως επίσης και της κούρασης στον κίνδυνο πρόκλησης ευτυχήματος.
Οι Ιταλοί γιατροί μελέτησαν τις περιπτώσεις 326 οδηγών που εισήχθησαν σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για θεραπεία μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Όλοι οι οδηγοί που ενεπλάκησαν σε δυστύχημα οδηγούσαν κατά τις 6 έως 18 ώρες που προηγήθηκαν του δυστυχήματος.
Εξετάστηκαν μεταξύ άλλων το τι είχαν κάνει οι οδηγοί προτού συμβεί το δυστύχημα. Επειδή είναι γνωστό ότι η κατανάλωση φαγητού επιβραδύνει την απορρόφηση αλκοόλ από το πεπτικό σύστημα και ότι επίσης προκαλεί υπνηλία με νύστα, οι ερευνητές εξέτασαν και τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης φαγητού πριν από την οδήγηση και κινδύνου δυστυχήματος.
Τα ευρήματα ήσαν τα ακόλουθα:
Η κατανάλωση αλκοόλ υπερδιπλασίαζε τον κίνδυνο δυστυχήματος
Ακόμη και η κατανάλωση ενός έως δύο αλκοολούχων ποτών κατά τις έξη ώρες που προηγούνταν του δυστυχήματος αύξανε κατά 2,17 τον κίνδυνο δυστυχήματος
Οι οδηγοί που είχαν καταναλώσει κατά τις έξη ώρες που προηγήθηκαν του δυστυχήματος περισσότερα από δύο ποτήρια αλκοολούχων ποτών, είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να εμπλακούν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα
Η κατανάλωση φαγητού χωρίς όμως πρόσληψη αλκοόλ μείωνε ελαφρά τον κίνδυνο δυστυχήματος. Ωστόσο η κατανάλωση φαγητού χωρίς πρόσληψη αλκοόλ από οδηγούς με στέρηση ύπνου, δηλαδή οδηγούς που κατά τις 24 ώρες που προηγήθηκαν κοιμήθηκαν λιγότερο από ότι συνήθιζαν, συνοδευόταν από διπλάσιο κίνδυνο να κάνουν δυστύχημα στις δύο ώρες μετά από το φαγητό
Οι οδηγοί που είχαν στέρηση ύπνου και που κατανάλωναν αλκοόλ πριν από την οδήγηση είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να εμπλακούν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα
Τα συμπεράσματα και οι εισηγήσεις των Ιταλών ερευνητών ήταν:
Οι οδηγοί πρέπει να αποφεύγουν εντελώς να πίνουν αλκοολούχα ποτά εάν πρόκειται να οδηγήσουν
Το να φάνε οι οδηγοί και μετά να οδηγήσουν είναι ασφαλές εάν δεν έχουν πρόβλημα στέρησης ύπνου. Εάν έχουν στέρηση ύπνου προτιμότερο είναι να ξεκουραστούν και να κοιμηθούν για λίγο και μετά να οδηγήσουν
Η μεγάλη κατανάλωση φαγητού πριν από την οδήγηση προτιμότερο είναι να αποφεύγεται

Δεν υπάρχουν σχόλια: