Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr29 Απρ 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κου Ρέππα Δημήτρη 14 Απριλίου 2010

Στη Συνέντευξη Τύπου μετείχαν οι Υφυπουργοί Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης και Γιάννης Μαγκριώτης, Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χάρης Τσιόκας, Σωκράτης Κάτσικας, Γιάννης Οικονομίδης και Σέργιος Λαμπρόπουλος και ο Γ. Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος.
“ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας σε αυτήν τη Συνέντευξη Τύπου. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την εθνική μας μάστιγα, την απώλεια της ζωής ανθρώπων σε τροχαία ατυχήματα. Κάθε χρόνο χάνεται από την ελληνική κοινωνία, ένας σημαντικός αριθμός πολιτών, περίπου 1.500. Αφανίζεται δηλαδή μια κωμόπολη. Πρόκειται για νεοελληνική τραγωδία.Θα έλεγα για να είμαστε ειλικρινείς, ότι ως πολίτες, ως πολιτικοί, ως κοινωνία δεν έχουμε αποδείξει ότι συναισθανόμαστε τη βαρύτητα αυτού του προβλήματος. Συμφιλιωνόμαστε με την απώλεια της ζωής συνανθρώπων μας κι ανάμεσά τους τόσων πολλών νέων. Συμφιλιωνόμαστε με την ενασχόληση για θέματα τα οποία δεν καθορίζουν τη ζωή μας, δεν την επηρεάζουν καθόλου, έχουν εφήμερη αξία και διάρκεια, την ίδια ώρα που είμαστε παντελώς αδιάφοροι για άλλα σημαντικά προβλήματα και θέματα, τα οποία όχι απλώς επηρεάζουν, καθορίζουν τη ζωή μας, έως και την αφαιρούν.
Έχουμε συμφιλιωθεί με την ανομία και την παρανομία, είτε ως οδηγοί, είτε ως πεζοί. Δεν πάει άλλο λοιπόν.
Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι είμαστε εδώ, με ισχυρή βούληση και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να δώσουμε οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία.Να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους φορείς της Πολιτείας, του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, για την ευθύνη που έχουμε όλοι μας, προκειμένου να αποδείξουμε στην πράξη ότι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί.
Ένα μήνυμα, θα μου επιτρέψετε να πω και στα μέσα ενημέρωσης και σε σας και σας ευχαριστώ και πάλι για τη σημερινή παρουσία σας, που μπορείτε να συμβάλλετε καθοριστικά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, προκειμένου αυτό το τόσο σημαντικό θέμα να είναι ψηλά στην ατζέντα της καθημερινής ζωής του κάθε πολίτη, έτσι πρέπει να είναι.
Και γι’ αυτό ακριβώς ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος των παράνομων πινακίδων με συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες αναλαμβάνονται εντός των επόμενων ημερών.
Προχωρούμε στην αποξήλωση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων σε μεγάλο τμήμα της Λεωφόρου Κηφισίας. Προχωρούμε στην εφαρμογή και πιστή τήρηση των διατάξεων για την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων.
Έχουμε κάνει αρκετές συναντήσεις, συσκέψεις, συνεργασίες με τους φορείς της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης που έχουν λόγο στο μεγάλο αυτό θέμα.
Η συνεργασία αυτή που οικοδομούμε, θέλουμε να διευρυνθεί, ώστε κάθε πολίτης να αισθάνεται ότι είναι και δικό του θέμα να ενημερώσει, να προτείνει και να συμβάλει στην αποξήλωση παράνομων πινακίδων.
Με βάση αυτό, λοιπόν, πιστεύω ότι μπορούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαμορφώσουμε μια άλλη εικόνα για την πόλη μας.
Μετά, θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε πως κατακλύζει τη ζωή μας αυτό το αίσχος των παράνομων πινακίδων με τους κινδύνους που εγκυμονεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις πινακίδες ήθελα να ρωτήσω το εξής. Πέρα από το λεκανοπέδιο και το βασικό οδικό δίκτυο που αναφερθήκατε, σκοπεύετε να κάνετε παρεμβάσεις και στις τουριστικές περιοχές; Υπάρχει τεράστιο θέμα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε όλη την Ελλάδα, με έναν τρόπο προγραμματισμένο, συστηματικό και εφόσον το μήνυμα αυτό περάσει στην κοινωνία, στην ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.Πρέπει να σας πω ότι η λειτουργία της Διυπουργικής και του Εθνικού Συμβουλίου, πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα δώσει ρόλο και στους φορείς σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε νομό, σε κάθε επαρχία και νησί, προκειμένου και εκεί να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: