Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr13 Απρ 2010

ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΖΙΜΙΩΣΗΣ ΛΟΓΩ ΗΘΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Των Δικηγόρων Αθηνών:
1.ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, κατοίκου Αθηνών, οδός Παξών 30.
2.ΚΩΛΕΤΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ, κατοίκου Αθηνών, οδός Στουρνάρη 35
3.ΚΟΥΤΡΕΤΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, κατοίκου Αθηνών, οδός Ζωοδόχου Πηγής 3
4.ΖΟΥΡΑ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ κατοίκου Αθηνών, οδός Παξών 30,
ως μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του υπό ίδρυση σωματείου με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΘΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΥΜΒΑΝ» , που εδρεύει στην Αθήνα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ 5474/2009 απόφαση του ΜΠρΑθ, όπως διορθώθηκε με την υπ αριθμ 383/2010 απόφαση του ΜΠρΑθ, μη εισέτι δημοσιευθείσα .

Ως δικηγόροι και μέλη του σωματείου «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΘΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΥΜΒΑΝ», δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς απέναντι στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο και ειδικότερα την πρόθεση της Κυβέρνησης να επιβάλλει φόρο με κλίμακα σε κάθε αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση από ηθική βλάβη των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα. Ειδικότερα στο άρθρο 5 περ. 6 του ως άνω προς ψήφιση φορολογικού σχεδίου νόμου με τίτλο « Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης – τροποποιήσεις συντελεστών » προβλέπεται φόρος που υπολογίζεται με βάση την αναφερόμενη εκεί κλίμακα « και κάθε αποζημίωση ή χρηματική ικανοποίηση, που συμφωνείται ή επιδικάζεται σε οποιονδήποτε για λόγους ηθικής βλάβης».
Η φορολόγηση της αποζημίωσης και της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης, είναι αν μη τι άλλο ένα μέτρο υπέρμετρα άδικο, ανήθικο και βάλλει ανθρώπους που έχασαν το στήριγμά τους, ανθρώπους μόνιμα ανάπηρους που είναι αδύναμοι να επιβιώσουν χωρίς την προστασία και τη συμπαράσταση της Πολιτείας και των στοιχειωδών κανόνων ενός κράτους δικαίου και όχι έχοντας αντίπαλο το πιο σκληρό πρόσωπό της,. Με την επιβολή τέτοιων μέτρων, οι άνθρωποι που έχασαν το παιδί ή το σύζυγό τους από ατύχημα, ή που έμειναν μόνιμα ανάπηροι αντί να προστατεύονται και να στηρίζονται από το Κράτος, αντιμετωπίζονται ως μια ακόμα «πηγή εσόδων». Η χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης έχει ως στόχο την άμβλυνση του ψυχικού πόνου των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα, δεν αποτελεί "εισόδημα" ακόμη και με την πιο διασταλτική ερμηνεία του νόμου, με παγιωμένη στο ζήτημα αυτό την Νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας μας. Με ποιά λογική, με ποια ερμηνεία πρέπει να επιβληθεί φορολογία στον πόνο που θα νοιώσουν οι στενοί συγγενείς από το θάνατο του παιδιού τους; Με ποια προσέγγιση του νομοθέτη θα πρέπει να φορολογηθεί ο σωματικός και ο ψυχολογικός πόνος ενός αναίτιου θύματος σε ένα τροχαίο ατύχημα που έχει ακρωτηριασθεί, έχει καταστεί τετραπληγικό, παραπληγικό, επιληπτικό και μόνιμα ανίκανο να ανταπεξέλθει πέραν της κοινωνικής απομόνωσης και της καθημερινής επιβίωσής του ;
Επίσης και η αποζημίωση για θετική ζημία, δηλαδή όσον αφορά νοσήλια, διαφυγόντα κέρδη κ.ο.κ. που καταβάλλεται στους παθόντες, ούτε δίκαιο ούτε ορθό είναι να φορολογηθεί, ιδίως διότι τα ποσά αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των ανθρώπων αυτών και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους.
Η ειρωνεία είναι ότι η διάταξη του φορολογικού νόμου προβλέπει κλίμακα που ανεβάζει το ποσοστό της φορολόγησης ουσιαστικά όσο μεγαλώνει το ποσό της συμφωνηθείσας ή επιδικασθείσας αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης, αγνοώντας το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όσο αυτά αυξάνονται τόσο μεγαλώνει και η σωματική αναπηρία του θύματος!!!
Τελικά μήπως ο νόμος αυτός που προβλέπει τη φορολογική επιβάρυνση του ανθρώπινου πόνου, έρχεται και επίσημα με τη βούλα του Κράτους να ολοκληρώσει την πλήρη απαξίωση των θυμάτων τροχαίων ατυχη-μάτων και από την πλευρά της Πολιτείας;
Η Πολιτεία λοιπόν ΤΙΜΩΡΟΣ αντί για ΑΡΩΓΟΣ!! Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ως λειτουργοί της Δικαιοσύνης στην οποία έχουμε δώσει όρκο ζωής οφείλουμε να αντιδράσουμε, αφού τέτοια μέτρα αν μη τι άλλο θίγουν εξώφθαλμα κάθε έννοια περί Δικαίου αισθήματος και τις βασικές αρχές της Κοινωνικής Δικαιοσύνης που η Πολιτεία – που στην Εισηγητική της Εκθεση επικαλείται - πρέπει να προστατεύει και όχι να περιορίζει και μάλιστα των πλέον αδύναμων κρίκων της ελληνικής κοινωνίας, αυτής των θυμάτων και των μόνιμα αναπήρων από τροχαία ατυχήματα.
Για όλους αυτούς τους λόγους σας καλούμε να ζητήσετε με τροπολογία της εν λόγω γενικότατης διατυπωθείσας διάταξης του σχεδίου νόμου, την ρητή εξαίρεση της αποζημίωσης και της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα.
Μετά τιμής

Από τη στιγμή που ενημερώθηκε η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ σχετικά για το υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο στην επιτροπή οικονομικών θεμάτων στη ΒΟΥΛΗ ξεκίνησε ένα μαραθώνιο προκειμένου να ενημερώσει εκπροσώπους του κοινοβουλίου, ζητώντας τη τροπολογία της εν λόγω διάταξης του σχεδίου νόμου και να εξαιρεθεί η αποζημίωση και η χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης των θυμάτων των τροχαίων δυστυχημάτων.
Έγινε αποδεκτό από τον Υπουργό Οικονομικών και στις αλλαγές του φορολογικού νομοσχεδίου συμπεριλήφθει η εξαίρεση της αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ ευχαριστεί όσους συνετέλεσαν στη τροπολογία της εν λόγω διάταξης του φορολογικού νομοσχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: