Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr26 Απρ 2010

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2009-2010

Παρουσίαση Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Δωδεκανήσου σχολικού έτους 2009–2010: «Εκπαίδευση και τοπική κοινωνία ως φορείς προαγωγής υγείας: καινοτόμες δράσεις μαθητών»

Η παρουσίαση - προσυνεδριακή εκδήλωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με Διεθνή Συμμετοχή «Τοπικές Κοινωνίες &Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Συνύπαρξη για Αειφορική Ανάπτυξη» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Ροδίνι ημέραΤρίτη 20 Απριλίου 2010 και ώρες 9:00πμ.- 2:00μμ.
Η εκδήλωση αποτελείτο από δύο μέρη.
Στο πρώτο μέρος χαιρέτησαν οι κ.κ. Κόνσολας Μάνος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ροδίων και Πρόεδρος Επιτροπής Συνεργασίας Δήμου Ροδίων με Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Παπαδομαρκάκης Γιάννης, Αναπληρωτής Διευθυντής Δ/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου και Στέφος Στάθης, Πρόεδρος ΕΛΜΕ Δωδ/σου. Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων προαγωγής της υγείας στη Ρόδο, οι οποίοι συνεργάζονται με το τμήμα Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το «Κέντρο Πρόληψης Δίοδος» εκπροσώπησε η επιστημονικά υπεύθυνη κα Μαρίνου Ιωάννα, το ΙΝ.ΚΑ Ρόδου, ο πρόεδρός του Καζουλλάκης Ιωάννης, την Ομάδα Αγρο-περιβαλλοντικής Έρευνας και Δράσης «Αιθρία», η κα Σεραφείμ Κυριακή, την Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.ΡΟΔΟΥ ο Αντιπρόεδρος κος Βλάσσης Ναπολέων, το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου, ο κος Κωνσταντάκης Απόστολος και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, ο ειδικός γραμματέας του, κος Δημήτρης Παρίσης.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οι ομάδες των μαθητών από τα σχολεία του νομού παρουσίασαν τις δράσεις τους και συγκεκριμένα:
Το Γυμνάσιο Καλυθιών παρουσίασε ένα τραγούδι με τίτλο «Όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, επάρκεια τροφής, νερού και στην ειρήνη», το Μουσικό Γυμνάσιο Ρόδου ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα «Σέβομαι», το Γυμνάσιο Σύμης την εργασία του «Προβληματισμοί νέων σε θέματα διατροφής» , το Γυμνάσιο Χάλκης τις δράσεις του σε τρία προγράμματα με τίτλους «Καθαρισμός των παραλιών της νήσου Χάλκης», «Νέοι και εξαρτήσεις», και «Αειφορία στα τρόφιμα για τους ανθρώπους του πλανήτη», το Γυμνάσιο Ιαλυσού το πρόγραμμα «Η διατροφή των εφήβων στο γυμνάσιο» και στο πλαίσιο του προγράμματος «Ατυχήματα- Πρώτες βοήθειες», οι μαθητές έκαναν αναπαράσταση διαφόρων τεχνικών πρώτων βοηθειών. Το ΓΕΛ Αρχαγγέλου με θεατρικό δρώμενο παρουσίασε το πρόγραμμά του «Διαπροσωπικές Σχέσεις», το ΓΕΛ Σορωνής μίλησε για την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία και το Γυμνάσιο Αφάντου παρουσίασε με σκετς τον τρόπο που προσέγγισε το θέμα «Προστατεύοντας τον εαυτό μας και τους γύρω μας- Η1Ν1». Το 2ο ΕΠΑΛ Ρόδου μίλησε για τις Αλυκές Δωδεκανήσου, το 6ο Γυμνάσιο Ρόδου παρουσίασε τα κόμικς που δημιούργησαν οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Φτιάχνω ένα κόμικς με θέμα το ρατσισμό», το 2ο Γυμνάσιο Ρόδου παρουσίασε το πρόγραμμα «Μια ζωή την έχουμε. Ας την προσέξουμε» καθώς και την εμπειρία του από το ταξίδι που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξιδεύω με τον αθλητισμό», και τέλος το 1ο ΕΠΑΛ Παραδεισίου μίλησε για «Μνημεία, έργα και Αρχαίο-ελληνικούς χώρους» αναφορικά με την υγεία.
Επίσης παρουσιάστηκαν οι δουλειές των μαθητών που βραβεύτηκαν στον περσινό διαγωνισμό Οδικής Ασφάλειας, που είχε διεξαχθεί σε συνεργασία με την Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΡΟΔΟΥ, και συγκεκριμένα το 2ο Βραβείο Βίντεο από τους μαθητές 1ο ΓΕΛ Ρόδου, το 1ο Βραβείο Βίντεο από τους μαθητές του 3ου ΓΕΛ Ρόδου (περσινούς μαθητές του 6ου Γυμνασίου Ρόδου) και το Πρόγραμμα του Γυμνασίου Έμπωνα «Ασφαλώς …κυκλοφορώ!», που συμμετείχε με αφίσες και βίντεο.
Στην εκδήλωση επιβεβαιώθηκαν οι στόχοι της Αγωγής Υγείας που είναι η ανάδειξη της προσωπικότητας και των κοινωνικών δεξιοτήτων του εκπαιδευτικού προσωπικού και των μαθητών του σύγχρονου δημόσιου σχολείου.
Ταυτόχρονα η στήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση απέδειξε ότι η συνεργασία φορέων μεγιστοποιεί το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα και συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της τοπικής κοινωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: