Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr22 Αυγ 2010

ΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ...

Τελικά, η λεωφόρος Μαραθώνος «έβαλε τα καλά της»!
Αποκαθηλώθηκαν οι θηριωδών διαστάσεων μεταλλικές πινακίδες, που διαφημίζουν από παιδικές τροφές και εσώρουχα μέχρι την εθνική «σταρ» Τζούλια, σ' αυτό το ημιπερίλυπτο ύφος μιας αθώας παιδίσκης, που μας καλεί στο μαγικό κόσμο του τζόγου... Ετσι, δικαιώνεται νομολογιακά και το δεδικασμένο δικαστικών αποφάσεων, που ενοχοποιούν αυτές τις διαφημίσεις για θανατηφόρα αυτοκινητικά ατυχήματα, αλλά και αποκαθίσταται αισθητικά η ιστορική λεωφόρος, εν όψει της διαδρομής που θα διανύσουν, στις 31 Οκτωβρίου, περίπου 20.000 μαραθωνοδρόμοι από όλο τον κόσμο.
Και μετά την ημερομηνία αυτή, τι θα γίνει; «Από Δευτέρα βράδυ / πίκρα και σκοτάδι», που λέει και το άσμα; Θα ζήσουμε τα ίδια μασκαραλίκια με αμέτρητα έργα της Χρυσής Ολυμπιάδας του 2004, που έχουν γίνει καραγιαπιά ή κρανίου τόπος;
Προσωπικά, δεν εμφορούμαι από καμιά κακόπιστη διάθεση ν' αμφισβητήσω κάποιες καλές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας για σταδιακή αποκαθήλωση όλων αυτών των εκτρωμάτων, που μας παραπέμπουν στο ινδικό «Μπόλιγουντ». Αλλά μόλις χθες, παραλίγο να έλθω σε μετωπικό φίλημα με την... τζοκόντεια έκφραση της Τζούλιας, καθώς οδηγούσα σε κεντρική αρτηρία της Νέας Φιλαδέλφειας! Λίγο παρακάτω, ήλθα πάλι tete a tete με το κυρίαρχο τζογαδόρικο σύνθημα «Παίξε όπως είσαι», σε πονηρή παράφραση του «Ελα όπως είσαι» του Τσιτσάνη με την ολόδροση φωνή της Μαρίκας Νίνου. Και ενώ το τραγούδι εκείνο ήταν ένας ύμνος στο λαϊκό αυθορμητισμό του καλού ρεμπέτικου, η κακέκτυπη παράφρασή του καλεί τους και τις πάσης φύσεως τζογαδόρους στην πράσινη τσόχα, τη ρουλέτα και τους κουλοχέρηδες. Κάποιες κυρίες με τα μπικουτί, ένα ανδρικό κεφάλι κακοποιημένο, προφανώς σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών του υποκόσμου, ή ένα ακόμη... ευπρεπέστατο κεφάλι με το θρυλικό καπέλο «Μπορσαλίνο» του Μεσοπολέμου. Και όλα αυτά, μια «ευφυής» πρόσκληση πάντων και πασών στα ευαγή ιδρύματα του τζόγου...
Η πολιτική ηγεσία, όχι μόνο του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και των άλλων συναρμόδιων υπουργείων, ας ξεκαθαρίσει: Οι όποιοι «ευπρεπισμοί» των δρόμων μας θα γίνονται για να υποδεχόμαστε για μερικές μέρες τους ξένους, ή για ένα δικό μας οριστικό ευπρεπισμό ή, καλύτερα, για μια οριστική φυγή από την κακομοιριά;
ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: