Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr25 Φεβ 2011

ΕΓΓΡΑΦΟ- ΔΗΜΑΡΧΟ ΡΟΔΟΥ

Προς: κ. Στάθη Κουσουρνά
Δήμαρχο Ρόδου
Κοινοποίηση
· Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
· Αστυνομική Δ/νση Δωδεκανήσου
· Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ρόδου
· Ένωση Ξενοδόχων
· Πρόεδρο ΕΒΕΔ

Αξιότιμε κε Δήμαρχε,
Το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε στον τοπικό Tύπο για τις διάφορες συζητήσεις και προτάσεις που κατατίθενται σχετικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας. Είναι κατανοητό ότι η κατάθεση μεμονωμένων προτάσεων είναι σημαντικό βήμα για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Όμως, το πώς θα αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα και πώς θα ρυθμιστεί είναι ομαδική υπόθεση και ως εκ τούτου θα πρέπει να αξιοποιηθεί όλο το επιστημονικό δυναμικό των φορέων σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, που ίσως θα πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση.
Δυστυχώς οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις έγιναν χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό. Χρειάζεται κοινωνική διαβούλευση των φορέων και την παρουσία ειδικών επιστημόνων για την επίλυση του προβλήματος. Είναι σίγουρο ότι εάν και πάλι ακολουθηθούν πρακτικές του παρελθόντος δεν θα δοθούν λύσεις και το κυκλοφοριακό θα ταλαιπωρεί τους πολίτες δημιουργώντας και προβλήματα οδικής ασφάλειας. Εμείς πιστεύουμε στην πολιτική σας βούληση για έργα γρήγορα υλοποιήσιμα, αποδεκτά από τους πολίτες, τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα τους.
Στη συνάντηση μας στις 25 του Γενάρη 2011, φεύγοντας μας δώσατε την υπόσχεση ότι θα έχουμε και άλλες επαφές προκειμένου να συνεργαστούμε για θέματα που άπτονται της οδικής ασφάλειας. Εμείς διαθέτουμε την βούληση καθώς και επιστήμονες γνώστες του θέματος και είμαστε στη διάθεσή σας για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις που θα βοηθήσουν την καθημερινότητα του πολίτη.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Για την Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. ΡΟΔΟΥ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γεν। ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
Ελένη ΚΑΡΥΔΗ Βασίλειος ΣΚΟΥΛΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: