Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr27 Φεβ 2011

ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ " STOP"

Ένας πραγματικά μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι οδηγοί πρόσεχαν το σήμα “stop” και δεν το παραβίαζαν.
Όμως μοιάζει μεγάλη η ανάγκη να εκφραστώ, να μιλήσω για αυτή την τόσο σημαντική πινακίδα κυκλοφορίας. Γιατί το σήμα “stop”, εκτός από το δρόμο, θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο εάν το βάζαμε και στην καθημερινή μας ζωή σε όλους, ακόμη και στην ίδια μας την οικογένεια.
Να δείχνει ότι πριν κανείς προσπαθήσει να διαβεί δρόμους επικίνδυνους, καλό θα ήταν να σταματήσει και να ελέγξει δεξιά κι αριστερά εάν τον παίρνει να διασχίσει το δρόμο κι αν όχι να αλλάξει δρομολόγιο για να μην προκληθούν δυσάρεστα ατυχήματα, μοιραία ίσως για όλους.Με τη σειρά μας, βέβαια κι εμείς οφείλουμε να σεβόμαστε και να τηρούμε τα “stop” που έχουν βάλει οι άλλοι, γιατί ο σεβασμός δεν μπορεί παρά να είναι αμφίδρομος. Όπως εμείς βάζουμε τις δικές μας πινακίδες, έτσι βάζουν και οι άλλοι τις δικές τους.Σε κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, έχουμε όλοι μας συναντήσει δρόμους χωρίς σήμανση. Εκεί συμβαίνουν τα περισσότερα δυστυχήματα και όλοι μας αμέσως κατηγορούμε τους άλλους, την Τροχαία, το Δήμο, την Πολιτεία που δεν φρόντισε να γεμίσει το δρόμο με σήμανση. Κανείς δεν κατηγορεί τον εαυτό του που αδιαφόρησε για τα ανύπαρκτα σήματα. Ε, εγώ τον εαυτό μου κατηγορώ γιατί κανείς δεν οφείλει να ξέρει ποιός δρόμος είναι μονόδρομος, ποιός αδιέξοδος και σε ποιόν πρέπει κανείς να σταματήσει πριν περάσει απέναντι. Για το λόγο αυτό βάζω από εδώ και πέρα τα δικά μου “stop” εκεί που δεν τα είχα και αντικαθιστώ τις φθαρμένες “stop” πινακίδες με καινούριες, ώστε κανείς να μην ισχυρίζεται πως δεν τις βλέπει καλά.Και όπως οι πινακίδες της κυκλοφορίας ισχύουν από τον πιο απλό πολίτη της χώρας αυτής μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έτσι και οι δικές μας πινακίδες πρέπει να ισχύουν για τον καθένα, ακόμη και για τον ίδιο μας τον εαυτό, ο οποίος είναι αυτός που τις πιο πολλές φορές τις χρειάζεται περισσότερο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: