Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr2 Μαρ 2012

Βουλή: STOP στην παραγραφή των τροχαίων εγκλημάτων.Η σημερινή ημέρα συνέπεσε να είναι η ημέρα γενεθλίων του Βαγγέλη Ντουντουνάκη 15χρονου από τα Χανιά που χάθηκε στις 8/11/2005 όταν μεταφέροντας με το μηχανάκι τον αδερφό του χτυπήθηκε από οδηγό μικρού φορτηγού που έστριψε μέσα στο αντίθετο ρεύμα.
Οτι έγινε μπορεί και να είναι ένα δώρο στο Βαγγέλη, ή ένα δώρο του Βαγγέλη σε μας.
Share this:


“Βουλή: STOP στην παραγραφή των τροχαίων εγκλημάτων.”
Πραγματικά μια αχτίδα φωτός στη συννεφιασμένη Ελλάδα! Οι υπογραφές που κατατέθηκαν, αλλά και η παρουσία των μελών του SOS Tροχαία Εγκλήματα στη Βουλή, δυο φορές μέσα σε μια εβδομάδα, είναι η απόδειξη πως η δράση φέρνει αντίδραση.

Σήμερα 1 Μαρτίου 2012, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαιωάννου έκανε αποδεκτά τα βασικά σημεία της τροπολογίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ (Δείτε την εδώ: ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ) με την οποία ζητούσε την κατάργηση του αρθρου 31 παρ.1 του νόμου 3904/2010, με το οποίο μια σειρά παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. υποβιβάστηκαν από πλημμελήματα σε πταίσματα αναμεσα τους η οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ και τοξικών ουσιών και η μη τήρηση μέτρων ασφαλείας στους αγώνες ταχύτητος και η παρανομη τοποθέτηση διαφημιστικων πινακίδων με αποτέλεσμα οχι μόνο την μείωση των ποινών αλλά και την ελάττωση του χρόνου παραγραφής.
Η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων όπως και η οδήγηση υπό την επίδραση αλκοόλ (πάνω από κάποιο όριο) επανέρχονται στο επίπεδο των πλημμελημάτων έτσι δεν υφίσταται γι αυτά θέμα παραγραφής στη διετία. Θα επανέλθουμε σύντομα αναρτώντας το σχετικό άρθρο του νέου νόμου όπως διαμορφώθηκε τελικά μόλις το πάρουμε στα χέρια μας.
Το σύνολο των κομμάτων τοποθετήθηκε θετικά υπέρ της ρύθμισης αυτής (από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ζητήθηκε η πλήρης κατάργηση του άρθρου 31 παρ. 1).

hΤην συζήτηση παρακολούθησε από τα θεωρεία της βουλής 11μελής αντιπροσωπεία από οικογένειες θυμάτων τροχαίων ενώ από τον εισηγητή της τροπολογίας βουλευτή Θ. Δρίτσα κατατέθηκαν στο προεδρείο 164 υπογραφές συγγενών Α βαθμού θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων και 3000 υπογραφές άλλων πολιτών που ζητούσαν την ψήφιση της τροπολογίας.

Οι παρεμβάσεις μας όλες της προηγούμενες ημέρες είναι φανερό πως έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην ανατροπή των δεδομένων.
Για μας η σημερινή ημέρα είναι μόνο η αρχή. Το ζήτημα Τροχαία Εγκλήματα και Δικαιοσύνη έχει πάρα πολλές πλευρές που πρέπει να φωτίσουμε. Για την συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών των θυμάτων η δικαστική διαδικασία είναι ένα δεύτερο μαρτύριο που υφίσταται μετά το ανεπανόρθωτο συμβάν της απώλειας.
Μια μικρή αχτίδα φωτός φάνηκε σήμερα: Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Η αυτοοργάνωση των οικογενειών των θυμάτων και των ευαισθητοποιημένων πολιτών, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός είναι ο δρόμος. Από δω και μπρος τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά. Με τις μικρές δυνάμεις που έχουμε σήμερα ο “SOS Τροχαία Εγκλήματα”, η ΕΥΘΥΤΑ- Ρόδου, η You Are What U Do- Κώστας Κουβίδης και ο ΠΡΟΤΑ – Χανίων πέτυχαν κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο.
40.000 άνθρωποι (βασικά νέοι) έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 20 χρόνια από τροχαία εγκλήματα στην Ελλάδα (και υπερδιπλάσιοι έχουν μείνει ανάπηροι). Αν κατορθώσουμε να πείσουμε ενα μικρό ποσοστό των οικογενειών αυτών των ανθρώπων να συμμετάσχει στην κοινή μας προσπάθεια για την υπεράσπιση των θυμάτων και την ασφάλεια στις μετακινήσεις τότε θα αρχίσουμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα. Αυτό θέλουμε.
Βουλή: STOP στην παραγραφή των τροχαίων εγκλημάτων.Βουλή: STOP στην παραγραφή των τροχαίων εγκλημάτων.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί τον εισηγητή της Ν.Δ κο Κ. Τζαβάρα και τους βουλευτές των κομμάτων που τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ρύθμισης αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: