Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr31 Μαρ 2012

Θετικές Δράσεις για τον περιορισμό των τροχαίων-Εκδήλωση στην Αθήνα
  • Θετικές Δράσεις για τον Περιορισμό των τροχαίων – Εκδήλωση στην Αθήνα

  • Την Δευτέρα 2 Απριλίου στις 7μμ, στην αίθουσα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο (Ερμού 134 – 136, απέναντι από το σταθμό του ΗΣΑΠ) θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα: “Θετικές Δράσεις για τον Περιορισμό των τροχαίων” με εισηγητές:

  • Μανώλη Ανδριωτάκη, σκηνοθέτη/δημοσιογράφο, και μέλος της ΔΕ του SOSTE,

  • την δημοσιογράφο Μαρία Ψαρά και

  • την Χριστιάνα Βλαχάκη, μέλος της ΔΕ του SOSΤΕ.

Οι εισηγήσεις θα μας μεταφέρουν στοιχεία από τις παγκόσμιες δράσεις που πραγματοποιούνται με στόχο τον περιορισμό των τροχαίων εγκλημάτων (δεκαετία δράσης για την οδική ασφάλεια 2011 -2020) θα αναλύσουν την πολιτική χωρών όπως η Σουηδία που όχι μόνο κατόρθωσε να έχει το μικρότερο αριθμό θανάτων και τραυματισμών από τροχαία στην Ευρώπη αλλά επιδιώκει τον μηδενισμό τους και θα μας ενημερώσουν για πρακτικά μέτρα που υιοθετήθηκαν σε μια σειρά χώρες με αποτέλεσμα την δραστικό περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων.
Η προεκλογική περίοδος έχει ουσιαστικά ξεκινήσει. Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας θα έχει κάποια θέση σ αυτήν. Στόχος μας είναι η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων με τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου και όσους ενδιαφερόμενους για το “ασήμαντο” αυτό θέμα που έχει οδηγήσει την Ελλάδα στην χειρότερη θέση της Ευρώπης σε αριθμό θυμάτων από τροχαία εγκλήματα.
40.000 νεκροί και πολλαπλάσιοι βαριά τραυματισμένοι στα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα δεν είναι αποτέλεσμα ούτε της μοίρας ούτε του DNA μας. Ας γνωρίσουμε καλύτερα πώς περιόρισαν την αιματοχυσία σε άλλα μέρη και ας συζητήσουμε πως θα το κάνουμε και ΕΔΩ.
Την εκδήλωση οργανώνει ο σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα“ Η αίθουσα είναι προσβάσιμη σε όλους/ες.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: ΕΔΩ


http://www.soste.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: