Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr20 Οκτ 2012

Συνέντευξη τύπου: 18 Οκτωβρίου 2012, Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα, Συνεργασία με την educartoon

Παρουσία όλων των ΜΜΕ, η Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ Ελένη Καρύδη, παρεχώρησε συνέντευξη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 18 /10/ 2012, σχετικά με την δράση της Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα που θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο στις 20/10/2012 στη Ρόδο, για τη συνεργασία της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ  με την educartoon και  το Ρόδιο γελοιογράφο Μ. Κουντούρη και για την υποστήριξη δράσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του Τομέα Κοινωνικής Μέριμνας με την παρουσία της Περιφερειακής Συμβούλου κας Δέσποινας Μουτάφη.
Η Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευχαρίστησε όλα τα ΜΜΕ της Ρόδου για την υποστήριξη εκ μέρους τους στην προσπάθεια που καταβάλει η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας, ανταποκρινόμενα πάντα σε κάθε κάλεσμα της.
Στη συνέχεια η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έδωσε κάθε πληροφορία  ποιός ο στόχος της Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα.   Σε συνεργασία με τρία μπαρ της Παλιάς Πόλης, το Paffuto, το L’aperitivo, και τη Ρωγμή του χρόνου, εθελοντές της ΕΥΘΥΤΑ, μαζί με τους εθελοντές διασώστες του Ερυθρού Σταυρού,  το Σύλλογο αιμοδοτών Ρόδου, τον Φαρμακευτικό σύλλογο,  το Σύλλογο ιδιοκτητών ταξί   και τη Τροχαία Ρόδου,  θα προσπαθήσουν όλοι  να πείσουν τους διασκεδαστές πως οδήγηση και αλκοόλ δεν μπορούν να συνυπάρξουν.
Μήνυμα της βραδιάς: όλοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει ...Ο Οδηγός της Παρέας
Η κα Δέσποινα Μουτάφη Περιφερειακή Σύμβουλος υπεύθυνη του Τομέα Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε ότι η  Περιφέρεια Ν.Αιγαίου  στηρίζει τη δράση της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ που αφορά την εκτύπωση και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων "Παιδικό κάθισμα, γιατί να το χρησιμοποιείς" και την ανάγκη να χρησιμοποιείται το κάθισμα του αυτοκινήτου για τα μικρά παιδιά, τα οποία θα δοθούν σε μαιευτικές κλινικές, σε παιδιάτρους κ.λπ. όλης της Περιφέρειας, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς  για να χρησιμοποιούν το παιδικό κάθισμα.
Η Πρόεδρος ανέπτυξε τη συνεργασία της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ με την educartoon , δίδοντας το λόγο στο Μ. Κουντούρη προκειμένου να εξηγήσει τη συνεργασία με θέμα την Κυκλιφοριακή Αγωγή  " Η Γελοιογραφία στην Εκπαίδευση"  και  στη συνέχεια πήρε το λόγο η Δ/ντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρεμαστής κα Κατερίνα Σοκορέλου. Η  κ. Κατερίνα Σοκορέλου  αναφέρθηκε στο σχέδιο που έχει  εκπονηθεί από το σχολείο, το οποίο είναι ένα από τα  προγράμματα που θα υλοποιηθούν. Όπως τόνισε η ίδια είναι ένα πρωτότυπο σχέδιο που πληρεί δύο άξονες. Ο ένας είναι η κυκλοφοριακή αγωγή, ενώ ο άλλος είναι η συνεργασία του σχολείου με την Educartoon με τη γελοιογραφία, την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ και   λαμβάνει μια νέα διάσταση στην εκπαίδευση. «Τώρα η μάθηση στα σχολεία δεν μένει στα βιβλία, είναι ολιστική» κατέληξε η κ. Σοκορέλου. 
Στο τέλος η Πρόεδρος ανέφερε  ότι θα αποσταλούν στα 240 Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Δωδεκανήσου συγκεκριμμένα, από το Αγαθονήσι ως τη Ρόδο το Βιβλίο "Κυκλοφορώ και τραγουδώ" για τη βιβλιοθήκη των δασκάλων προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στο μάθημα της Κυκλοφοριακής Αγωγής μαζί με το φάκελο που απευθύνεται στους γονείς " Δεν θέλω τα παιδιά μου να είναι θύματα της επιθετικότητας του δρόμου" 
Προσφέρθηκαν σε όλους τους δημοσιογράφους το βιβλίο "Κυκλοφορώ και τραγουδώ", τετράδια με τα τρία  σκίτσα του Μ. Κουντούρη και όλα τα νέα έντυπα καθώς και αλκοτέστ μιας χρήσης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: