Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr11 Οκτ 2012

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ: ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ


 
 
 
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
εκ μέρους των παρακάτω συλλόγων και κινήσεων
Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα»      
Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. –Ρόδου (μέλος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων)
You Are What U Do –Κώστας Κουβίδης (μέλος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων)
Σύλλογος για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων (ΠΡΟ.Τ.Α.) - Χανιά
Μαμάδες στο δρόμο
 που υπερασπίζονται τα θύματα των τροχαίων συγκρούσεων (στα οποία η χώρα μας κατέχει την Ευρωπαική πρωτιά)
και αγωνίζονται για την Οδική Ασφάλεια σας ζητάμε να καταψηφίσετε την απαράδεκτη και προσβλητική για την μνήμη των θυμάτων των τροχαίων
τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας και θα συζητηθει στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Η απόσυρση της (οπως συνεβει και πριν ενα χρόνο) ειναι η μόνη επιλογή.
Σας στέλνουμε: Κοινή ανακοίνωση των παραπάνω φορέων και για περαιτέρω ενημερωσή σας
την απόφαση της ολομέλειας των Προέρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και επιστολή τους προς των Υπουργό Οικονομικών και τους Αρχηγούς των κομμάτων.


ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Στις 4/10 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αιφνιδιαστικά κατέθεσε σαν τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο μια ρύθμιση που αφορά τις αποζημιώσεις θυμάτων τροχαίων από το Επικουρικό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών. Αποτελεί επανάληψη (σε χειρότερη για τα θύματα εκδοχή) μιας τροπολογίας που πριν ένα χρόνο επιχείρησε να περάσει το υπουργείο Οικονομικών αλλά τελικά την απέσυρε μπρος στην γενική κατακραυγή. Με την τροπολογία αυτή στο όνομα της σωτηρίας των ασφαλιστικών εταιριών περιορίζεται δραστικά το ποσό της αποζημίωσης των θυμάτων τροχαίων που καλύπτει το επικουρικό (για θύματα ανασφάλιστων οδηγών αλλά και οδηγών που είχαν ασφαλιστεί σε εταιρίες που κήρυξαν πτώχευση). Η αποζημίωση υποβιβάζεται νομοθετικά στο 1/10 (!) της σήμερα ισχύουσας, καταργείται η υποχρέωση  αποζημίωσης για ψυχική οδύνη ενώ η ισχύς της (αν ψηφιστεί) αφορά και τις υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια αλλά δεν έχουν τελεσιδικήσει..
-Η προκλητική αυτή ρύθμιση που προωθείται από τον κ. Στουρνάρα αποτελεί απόρροια μονομερούς συζήτησης  αποκλειστικά με τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιριών μια και τα θύματα των τροχαίων εκτός από ζωή δεν έχουν και λόγο. Περίεργο βέβαια  θα ήταν να είχε ζητηθεί η γνώμη των οικογενειών των θυμάτων ή των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία.
-Αλλά εκτός των θυμάτων ο υπουργός Οικονομικών «παρέλειψε» να συζητήσει το θέμα και με συναρμόδιους υπουργούς όπως της Δικαιοσύνης  και της Υγείας συνεχίζοντας την παράδοση ότι για τα ζητήματα των θυμάτων τροχαίων και της οδικής ασφάλειας ο κάθε υπουργός κάνει ότι επιθυμεί με τραγικές στην συντριπτική πλειοψηφία επιπτώσεις. Εκτός των υπουργών φυσικά για ένα τέτοιο θέμα θεωρήθηκε περιττό να ερωτηθεί η «Ειδική μόνιμη επιτροπή οδικής ασφάλειας της Βουλής».
-Σοβαρό θέμα τέλος τίθεται μια και η επιχειρούμενη ρύθμιση παραβιάζει ανοιχτά τόσο το Σύνταγμα όσο και την (με καθυστέριση πραγματοποηθείσα) εναρμόνιση της χώρας μας με την υπόλοιπη ΕΕ στο ζήτημα του ύψους της αποζημίωσης των θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων.
Είναι γνωστο πως στη χώρα μας οι επιδικαζόμενες αποζημειώσεις στα θύματα των τροχαίων και τις οικογένειες τους παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις είναι κατά πολύ κατώτερες των προβλεπομένων. Επίσης είναι γνωστό ότι όταν οι αποζημιωσεις τις καταβάλουν οι ασφαλιστικές  εταιρείες είναι κατά πολύ μικρότερες απ αυτές που καταβάλει το δημόσιο ή ένας ιδιώτης. Σε συνέχεια αυτής της «ειδικής» συμπεριφοράς  η τροπολογία Στουρνάρα επιχειρεί να φορτώσει την κριση των ασφαλιστικών εταιρειών στα θύματα των τροχαίων. Το Επικουρικό Κεφάλαιο  έχει αναλάβει όλες τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών  που έκλεισαν αφήνοντας ακάλυπτους τους ασφαλισμένους τους και πετώντας στο δρόμο τους εργαζόμενους τους. Αντί να πληρώσουν οι μεγαλόσχημοι ιδιοκτήτες τους, χαιδεμένα παιδιά μέχρι χθες  του συστήματος που σήμερα κανείς δεν θέλει να τους ξέρει ( μονο στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ του κ. Ψωμιάδη-το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο χώρο είχαν ασφαλιστεί 838.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων), αντί να λειτουργήσουν οι υποτιθέμενοι μηχανισμοί ασφαλείας όπως το Επικουρικό Κεφάλαιο επιλέγετε η περικοπή των αποζημιώσεων από τα θύματα για να διασφαλίσει την βιωσιμότητα και την κερδοφορία των εταιριών. Χωρίς καμιά υπερβολή ο τίτλος αυτής της τροπολογίας θα μπορούσε να είναι «ο θάνατος σου η ζωή μου».

-Ζητάμε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας.
- Αν αυτό δεν συμβεί καλούμε βουλευτές και κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια και να την καταψηφίσουν.  Το ότι ο  υπουργός οικονομικών είναι εξωκοινοβουλευτικός δεν θα αποτελέσει άλλοθι για κανένα. Η τροπολογία πρέπει να περάσει από την Βουλή. Κάθε σηκωμένο χέρι βουλευτή σ αυτή την ψηφοφορία σημαίνει μια συνειδητή απόφαση περιφρόνησης των θυμάτων των τροχαίων.
-Τέλος αλλά όχι τελευταίο: αν το κράτος και οι ασφαλιστικές επιθυμούσαν να καταβάλλονται λιγότερα ποσά για αποζημειώσεις ένας είναι ο δρόμος. Μια συστηματική μακρόχρονη πολιτική για την οδική ασφάλεια, τον περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και την ελαχιστοποίηση των θυμάτων.
Αλλά αυτός ο δρόμος από πουθενά δεν προκύπτει ότι τους ενδιαφέρει.

9/10/2012
Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα»
Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΡΟΔΟΥ (Μέλος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων - FEVR)και Ιδρυτικό Μέλος του «SOS  Τροχαία Εγκλήματα»
You Are What U Do –Κώστας Κουβίδης (Μέλος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων - FEVR)

Σύλλογος για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων (ΠΡΟ.Τ.Α.) - Χανιά

Μαμάδες στο δρόμο


Δεν υπάρχουν σχόλια: