Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr25 Οκτ 2012

Τροποποιημένη ρύθμιση περί Επικουρικού Κεφαλαίου-Αντίδραση Προέδρου Ολομέλειας

Κατηγορίες:
Τροποποιημένη ρύθμιση περί Επικουρικού Κεφαλαίου-Αντίδραση Προέδρου Ολομέλειας
           ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αθήνα, 24-10-2012

Οι τροποποιήσεις που εισηγείται σήμερα, 24-10-2012, ο Υπουργός Οικονομικών επί της τροπολογίας για τη μείωση ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου, οι οποίες υποτίθεται θα λάμβαναν υπόψη τις δριμύτατες και επικριτικότατες παρατηρήσεις των Βουλευτών όλων των κομμάτων συμπεριλαμβανομένων και των Βουλευτών της συγκυβέρνησης, οι οποίοι τοποθετήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της 17-10-2012 της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής οπότε συζητήθηκε η σχετική τροπολογία, όχι μόνο δεν βελτιώνουν την αρχική τροπολογία, αλλά αντίθετα την καθιστούν ακόμη χειρότερη και ακόμη πιο επικίνδυνη για τους ασφαλισμένους και τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων.
Οι τροποποιήσεις αυτές δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο Υπουργός Οικονομικών τείνει ευήκοα ώτα μόνο προς την πλευρά της Διοίκησης του Επικουρικού Κεφαλαίου και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, επιχειρώντας να εξασφαλίσει τα δικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας παντελώς για τα νόμιμα δικαιώματα τής πιο ευάλωτης κατηγορίας των συμπολιτών μας που έπεσαν ή θα πέσουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων.
Είναι φανερό πλέον και μετά τις τροποποιήσεις αυτές ότι γίνεται συνολική προσπάθεια, με άλλοθι τα προβλήματα του Επικουρικού Κεφαλαίου, να αλλάξει όλο το νομικό καθεστώς που αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση της αστικής ευθύνης εκ τροχαίων ατυχημάτων εισάγοντας ρυθμίσεις που αποτελούν προάγγελο αντίστοιχων μελλοντικών ρυθμίσεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Ειδικότερα, με τις τροποποιήσεις επί της αρχικής τροπολογίας που προτείνει ο Υπουργός Οικονομικών όχι μόνο δεν βελτιώνονται οι αρχικές διατάξεις, όχι μόνο δεν ευθυγραμμίζεται η τροπολογία με τις συνταγματικές ρυθμίσεις, το κοινοτικό δίκαιο και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αλλά αντίθετα γίνεται προσπάθεια να εισαχθεί και, μάλιστα, με υπουργική απόφαση, ερήμην της Βουλής και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση των αρμόδιων φορέων, σύστημα αντικειμενικοποίησης των αποζημιώσεων επί των σωματικών βλαβών, επεμβαίνοντας κατ’ ουσίαν σε θέματα της δικαστικής εξουσίας και βάζοντας στο περιθώριο την Ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς μόνο αυτή είναι συνταγματικώς αρμόδια να επιλύει κατά τρόπο αυθεντικό θέματα αποζημιώσεων.
Επιπλέον, ορίζεται για όλες τις περιπτώσεις ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου (άγνωστα οχήματα, ανασφάλιστα οχήματα, ανάκληση άδειας ασφαλιστικής εταιρείας) το εντελώς συμβολικό και εξευτελιστικό ποσό των 10.000 ευρώ ως ανώτατο όριο για «χρηματικές ικανοποιήσεις λόγω ψυχικής οδύνης για το σύνολο των δικαιούχων», ευτελίζοντας ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό το θεσμό της ψυχικής οδύνης και το δικαίωμα στην προστασία της αξίας του ανθρώπου, το οποίο, όπως δέχεται η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προστατεύεται με το θεσμό της ηθικής βλάβης και της ψυχικής οδύνης.
Επίσης, θεσμοθετείται επ’ αόριστον αναστολή εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων σε βάρος του Επικουρικού Κεφαλαίου, η δε πρωτοβουλία παύσης της σχετικής αναστολής ανατίθεται στον Υπουργό Οικονομικών, γεγονός που καθιστά τις δικαστικές αποφάσεις ουσιαστικά ανεκτέλεστες, η δε τήρηση των δικαστικών αποφάσεων επαφίεται πλέον αποκλειστικά και μόνο στη διάθεση της Διοίκησης του Επικουρικού Κεφαλαίου.
Οι τροποποιήσεις αυτές αποτελούν εμπαιγμό προς την Ελληνική Βουλή και προς την ελληνική κοινωνία. Θα περίμενε κανείς ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών θα λάμβανε υπόψη του τις θέσεις και παρατηρήσεις των Βουλευτών, θα έδειχνε ενδιαφέρον για τις απόψεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, την οποία μάλιστα η Βουλή έκρινε αναγκαίο να την καλέσει να εκφραστεί επί του νομοσχεδίου, και, το κυριότερο, θα περίμενε κανείς ότι θα έδειχνε ευαισθησία για τα προβλήματα των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν μία ανθρώπινη τραγωδία.
Αντίθετα με αυτά, ο Υπουργός Οικονομικών εισηγείται αυθαίρετες τροποποιήσεις, δίνοντας τελικώς την εντύπωση ότι οι Έλληνες Βουλευτές δεν ακούγονται ούτε από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό και ότι τελικώς νομοθετούν μυστικοσύμβουλοι και εκπρόσωποι μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Προκειμένου δε να μειωθούν οι όποιες αντιστάσεις, βαφτίζονται αυθαίρετα ως «μνημονιακές υποχρεώσεις» νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται με μοναδικό στόχο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα αυτά.
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων καταδικάζει την τροπολογία και τις τροποποιήσεις επ’ αυτής, που αφορούν στη μείωση της ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου και καλεί τους Έλληνες Βουλευτές να αντισταθούν μέχρι τέλους στις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να τις καταψηφίσουν, επιδεικνύοντας τη δέουσα ευαισθησία στα δικαιώματα της πλέον ευάλωτης κατηγορίας των Ελλήνων πολιτών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: