Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr25 Οκτ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Αποτελέσματα Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα 2012

Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα 2012: 20 Οκτωβρίου 2012 στη Παλιά Πόλη: Paffuto, Ρωγμή του Χρόνου, Laperetivo,  και στον ανοιχτό χώρο του Σιντριβανιού.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργάνωσε το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 εκδήλωση σε συνεργασία με το «ΙΟΑΣ Πάνος Μυλωνάς» και «Responsible Young Drivers Βελγίου».  Η εκδήλωση έγινε σε 21 πόλεις της Ελλάδας σε περισσότερα από 36 νυχτερινά κέντρα, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα» σε 22 χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο, Αυστρία, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία, Κύπρος) και  σε 3 χώρες εκτός Ευρώπης (Κροατία, Μπενίν, Τυνησία) στοχεύοντας στην προώθηση των μηνυμάτων Οδικής Ασφάλειας και παρουσιάζοντας στους διασκεδαστές ότι το «αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί».
Όλοι διασκεδάσουν ….Ένας δεν πίνει.. Ο ΟΔΗΓΟΣ της Παρέας
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η άμεση επικοινωνία με τους διασκεδαστές  στο δικό τους περιβάλλον και η συζήτηση για την κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση.
Εθελοντές ενθάρρυναν τους επισκέπτες να ορίσουν τον «Οδηγό της Παρέας», ο οποίος  δεσμευόταν να μην καταναλώσει αλκοόλ προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια την παρέα του στο σπίτι.  Ο «Οδηγός της παρέας» φορούσε ένα ειδικό βραχιολάκι και όταν ήταν ώρα να φύγει από το club έκανε με δική του θέληση ένα φιλικό αλκοτέστ προκειμένου να φανεί εάν τήρησε την υπόσχεσή του.
Από αυτούς 96 διασκεδαστές με το βραχιολάκι  (65 άνδρες  και 31 γυναίκες) προσήλθαν για να υποβληθούν σε αλκοτέστ, με τα αποτελέσματα να δείχνουν 24 άτομα  ( 21  άνδρες και 3 γυναίκες) να έχουν καταναλώσει αλκοόλ,  πάνω από το επιτρεπόμενο όριο που ορίζει ο ΚΟΚ, με μικρές αποκλίσεις.  Αξίζει να σημειωθεί το ποσοστό των οδηγών υπό την επήρεια αλκοόλ ήταν σημαντικά μειωμένο από την έναρξη της δράσης μας.
2006- 2007- 2008
1 στους 2
2009-2010
1 στους 3
2011-2012
1 στους 4


Η εν λόγω δράση διεξήχθη με την πολύτιμη συμβολή της Τροχαίας  και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Εθελοντών της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου (χορηγία αλκοτέστ μιας χρήσης), Εθελοντών Διασωστών του ΕΕΣ, του Συλλόγου Αιμοδοτών Ρόδου, του Συλλόγου Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ Ρόδου.
Επίσης βρέθηκε ότι οι νέοι κάτω των 25 ετών εμφανίστηκαν πιο συγκρατημένοι στη κατανάλωση αλκοόλ γνωρίζοντας τις επιπτώσεις.
Από τους οδηγούς που ήταν πάνω από το όριο του ΚΟΚ, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι νέοι κάτω των 25 ετών έδειξαν πιο συγκρατημένοι στην κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με θαμώνες μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων και  ένα άλλο ενθαρρυντικό στοιχείο  είναι ότι οι νέοι προσήλθαν στα club χωρίς να πάρουν το όχημά τους. Επίσης τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνδρες είχαν καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ από το προβλεπόμενο στον ΚΟΚ, έναντι των γυναικών.
Συνολικά το ποσοστό των «ασφαλών οδηγών» στη χώρα μας από αυτή την «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» ήταν 81,41% . Τα πρώτα αποτελέσματα από τις υπόλοιπες 22 χώρες της Ευρώπης (και τις 3 εκτός) δείχνουν πως η κατανάλωση αλκοόλ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την περασμένη χρονιά ως προς τους ως προς τους οδηγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: