Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr9 Δεκ 2012

Στον Δρόμο του Σπύρου…

                                          
10/3/2012
Ο Σπύρος Παπαγιάννης χτυπήθηκε από ΙΧ που παραβίασε το κόκκινο φανάρι στην διασταύρωση των οδών Ηλιουπόλεως και Καφαντάρη. Έχασε τον τελευταίο αγώνα του μετά από 34 ημέρες στην εντατική στις 14/4 Μεγάλο Σάββατο.                Από  την σελίδα στο facebook “Σπύρος Παπαγιάννης και φίλοι“ αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο για την δωρεά 12 ποδηλάτων στην “Κιβωτό”.
Γεια σε όλους.
Ένας από τους λόγους που δημιουργήθηκε αυτή η σελίδα ήταν για να ενημερωθείτε για το πως θα διατεθούν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αντί στεφάνων.
Έτσι λοιπόν αγοράστηκαν 12 αρκετά καλά ποδήλατα ώστε να παρέχουν ασφάλεια στα παιδιά και να είναι ανθεκτικά. Η επιλογή του ιδρύματος που θα τα διαθέταμε δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς κάποια ιδρύματα είχαν ήδη ή προτιμούσαν χορηγίες άλλου είδους. Καταλήξαμε στην Κιβωτό του κόσμου καθώς από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι εκεί αγκάλιασαν με ενθουσιασμό τη χειρονομία μας.
Να σας πω ενημερωτικά ότι η Κιβωτός φιλοξενεί 100 παιδιά και έχει άλλα 300 υπό την προστασία της στηρίζοντας τις οικογένειές τους ώστε να μην απομακρυνθούν από αυτές. Δε λαμβάνει χρηματική βοήθεια από κρατικούς ή άλλους φορείς, στηρίζεται στην εθελοντική εργασία και όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο πατερ Αντώνιος (el capitano όπως έλεγε το ταμπελάκι στο γραφείο του) η Κιβωτός λειτουργεί χάρη στη συνδρομή απλών φτωχών ανθρώπων. Συναντήσαμε παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων και όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως παιδιά που ξέρουν να σέβονται, να εκτιμούν και να λένε ευχαριστώ από καρδιάς. Από τα περίπου 50 παιδιά που μιλήσαμε όλα ήξεραν ποδήλατο αλλά μόνο 3 είχαν δικό τους.
Πως μοιράζονται όμως 12 ποδήλατα σε 400 παιδιά; Μας απασχόλησε πολύ αυτό το ερώτημα και καταλήξαμε στο ότι είναι καλύτερα να μείνουν τα ποδήλατα στο χώρο για όλα τα παιδιά, ενώ παράλληλα μπορούμε να φτιάξουμε μια ποδηλατική ομάδα που στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της να έχει και βόλτες με τα ποδήλατα εκτός της Κιβωτού. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα…
PAPAΓια την υλοποίηση αυτού του σχεδίου χρειαζόμαστε άμεσα κράνη, γι’αυτό αν κάποιος από εσάς μπορεί να προσφέρει ποδηλατικά κράνη (για ηλικίες 10-18 ετών) είναι ευπρόσδεκτα. Επιπλέον όποιος θέλει να συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο στις δράσεις αυτής της ομάδας είναι καλοδεχούμενος.
Κλείνοντας, να ευχαριστήσω τον Κώστα για την πολύτιμη βοήθειά του καθ’όλη τη διάρκεια αυτού του εγχειρήματος, τον Τζόνυ που για άλλη μια φορά μας διέθεσε το φορτηγάκι του, τη Μαρία και τον Άκη για τη χείρα βοηθείας και τον τόνο ευθμίας που έδωσαν στο πρωινό της προηγούμενης Κυριακής,τη Σοφία που είναι πάντα παρούσα και που οι ευχαριστίες μου είμαι σίγουρη ότι εκφράζουν και εκείνη, και τέλος όλους εσάς που συνεισφέρατε και δώσατε χαρά σε αυτά τα παιδιά.
Είμαι σίγουρη ότι ο Σπύρος θα χαιρόταν πολύ με αυτή μας την ενέργεια. Η μάλλον θα ενθουσιαζόταν με το δικό του μοναδικό, παθιασμένο τρόπο χωρίς να παραλείψει να κάνει και μερικές σούζες με τα παιδιά, εαν τα πράγματα γίνονταν παραπάνω σοβαρά απ’όσο έπρεπε.Καλό βράδυ και καλές ορθοπεταλιές.
Εύη
PAP
 Δείτε τη σελίδα στο facebook: ΕΔΩ
Περισσότερα για τον Σπύρο σε προηγούμενες αναρτήσεις μας και στο  http://www.soste.gr στη σελίδα Πρόσωπα.
Δείτε επίσης: 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: