Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr9 Μαρ 2013

Η γυναίκα της καρδιάς και της χρονιάς

Γράφει ο
αρχιτέκτονας μηχανικός
Aγαπητός Ξάνθης


 

Την άκουσα στην τηλεόραση να εκθέτει μέσα από την ψυχή της την οικογενειακή τραγωδία με το χαμό του μοναχογιού της από αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Από τότε δίνει την μάχη της ευαισθητοποίησης, της εγρήγορσης, της πρόληψης, της πληροφόρησης για τέτοιου είδους λυπηρά γεγονότα. Μια μάχη χωρίς ήρωες, χωρίς υπερβολές αλλά με κοινωνική διάσταση, με σεμνότητα και αυτογνωσία.

Το πρόβλημα το έκανε εφαλτήριο δράσης και απαρχή προσφοράς. Σπάνιο για την εποχή μας. Την εποχή της μιζέριας και της εσωστρέφειας υπάρχουν ανάχωματα εθελοντισμού και υπέρβασης. Ο σεβασμός της ανθρώπινης υπόστασης περνάει και μετά το θάνατο.
Ο «εσώκλειστος» άνθρωπος φοβάται τον κοινωνικό περίγυρο και είναι καχύποπτος ότι κάποιος μπορεί να είναι δημιουργικότερος. Αδρανεί, υποχωρεί, απορρίπτει, δεν αναγνωρίζει το θάρρος, την υπέρβαση, τον εμπλουτισμό των συναισθημάτων. Αυτό τον χαρακτήρα η κ. Καρύδη τον απορρίπτει, τον κατατροπώνει με την γενναιότητα των πράξεων προβάλλοντας την προσωπικότητα που δοκιμάζει, που μπορεί, που ανατρέπει καθεστηκυίες αντιλήψεις.

Οφείλουμε να προσπαθήσουμε, να κτίσουμε ιδανικά. Οφείλουμε να πιστέψουμε, να φτιάξουμε νέες ουτοπίες. Να οραματιστούμε σε κάτι. «Κανένας νεκρός από τους τροχούς» είναι το πηγαίο σύνθημα από την κ. Καρύδη. «Όλοι μαζί διασκεδάζουμε, ο ένας δεν πίνει. Αυτός είναι ο οδηγός της παρέας», διατυπώνει με δύναμη ψυχής. Οι 1.200 νεκροί στους δρόμους είναι το «πιστοποιητικό» της αγωνίας και της θλίψης

Η οδική ασφάλεια έγινε το τρίτο παιδί της. Μέσα από την κινητικότητα της ξεπερνάει την απώλεια του παιδιού της. Η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου γίνεται το αποκούμπι μια μάνας που θέλει να πιαστεί από κάτι. Το γεννάει, το μεγαλώνει και το παραδίδει ως καλή μάνα στην κοινωνία. Είναι το δικό της κομμάτι που το διαχέει περίτεχνα σε όλους μας. Και είναι ηθική υποχρέωση για εμάς να το ενστερνιστούμε και να το νταντέψουμε περισσότερο.
Η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου έγινε πανελλήνια γνωστή από την ίδια σε πείσμα της εποχής των μονόπλευρών ενδιαφερόντων. Μακριά από αυτοπροβολή και επίπλαστη διαφήμιση, εργάτρια της κοινωνικής ανάτασης, προσπαθεί να περάσει μηνύματα και νοήματα που αγγίζουν τους γονείς, τα ίδια τα παιδιά, όλους μας παρακαλώντας τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια να υιοθετήσουν διάφορα σλόγκαν υπέρ της οδικής ασφάλειας.

Στην επίκληση ότι το αυτοκινητιστικό δυστύχημα μπορεί να τύχει στο καθένα προσπαθεί να συνειδητοποιήσει και να θερμάνει το ενδιαφέρον του κοινού σε μια στροφή προς την προσεκτική οδήγηση. Το αυτοκίνητο εκτός από μέσο μπορεί να γίνει και όπλο καταστροφής και θανάτου. Ο χειρισμός του είναι η ανθρώπινη ικανότητα και πάνω σε αυτό πρέπει να υπάρξει παιδεία και «οδικός πολιτισμός». Αυτόν τον πολιτισμό απλόχερα μας τον παρέχει η κ. Καρύδη και οφείλουμε να τον υιοθετήσουμε αντικρούοντας τα «κελεύσματα» ενός μέθυσου οδηγού, ενός επιθετικού οδηγού, ενός ψευτόμαγκα…
Το τιμόνι είναι χαρά αλλά και θρήνος. Ας διαλέξουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: