Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr1 Δεκ 2016

Εντονος προβληματισμός και δυσαρέσκεια στην ΕΥΘΥΤΑ για την απόφαση της Θ. Φωτίου

Την απορία αλλά και την έντονη δυσαρέσκεια της προέδρου της ΕΥΘΥΤΑ κ. Ελένης Καρύδη προκάλεσε η απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα πιστοποίησης της Εταιρείας Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων (ΕΥΘΥΤΑ) Ρόδου.
Όπως έγραψε η «δ», η υπουργός, αποφάσισε την μη ανανέωση της πιστοποίησης της  Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α Ρόδου – Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας με διακριτικό τίτλο «Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΡΟΔΟΥ» με έδρα στην Ρόδο, διότι σύμφωνα με γνωμοδότηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), παρά το γεγονός ότι ο φορέας επιτελεί σημαντικό έργο στον τομέα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, ωστόσο δεν έχει αναπτύξει σημαντικές δράσεις κοινωνικής φροντίδας στον τομέα πρόληψης ή κάλυψης των κοινωνικών αναγκών των μελών ευπαθών ομάδων όπως π.χ. δράσεις στήριξης των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων!
Μιλώντας στην «δ» η κ. Ελένη Καρύδη έκανε γνωστό ότι άμεσα, πιθανότατα σήμερα, θα αποστείλει επιστολή στην υπουργό ζητώντας επαρκή αιτιολόγηση για την απόφασή της ξεκαθαρίζοντας ότι «η ΕΥΘΥΤΑ θα εξακολουθήσει να υπάρχει και να προσφέρει το έργο της».
Όπως είπε η κ. Καρύδη, στο τέλος Μαΐου παρέλαβε την σχετική φόρμα που θα έπρεπε να συμπληρώσει, προκειμένου να λάβει την σχετική πιστοποίηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 η ΕΥΘΥΤΑ είχε λάβει την πιστοποίηση ακολουθώντας την ίδια διαδικασία και παρουσιάζοντας τις ίδιες δράσεις, και είχε εγγραφεί στο εθνικό μητρώο ΜΚΟ του υπουργείου Υγείας.
«Τους στείλαμε όλα τα έντυπα που έχουμε εκδώσει και διανείμει, συμπεριλάβαμε όλες τις δράσεις που έχουμε πραγματοποιήσει, όλες τις εκδηλώσεις που έχουμε διοργανώσει και όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει η ΕΥΘΥΤΑ, όπως η ενημέρωση, η ψυχολογική και νομική υποστήριξη σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων κ.ά. Ενημερώσαμε για την συνεργασία μας με τους τοπικούς φορείς, την διοργάνωση ημερίδων, τις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαμε όπως αυτή στο Ζάππειο με τη συμμετοχή των υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οικονομική στήριξη που προσφέρουμε από το “Δέντρο της Αγάπης” σε συμπολίτες μας θύματα τροχαίων, τις επαφές σε παγκόσμιο επίπεδο με ΜΚΟ, για την πρόσκληση από την διακομματική επιτροπή της Βουλής, για τις ενημερώσεις στα σχολεία, περίπου 90 στα δύο χρόνια, και τόσα άλλα που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα. Τους στείλαμε όλες τις διακρίσεις, όλους τους επαίνους μας… Δεν λαμβάνουμε καμία κρατική επιχορήγηση, στηριζόμαστε μόνο σε προσφορές, δεν έχουμε κανέναν αμειβόμενο εργαζόμενο, είναι όλοι εθελοντές και μάλιστα όλων των ειδικοτήτων, όπως δικηγόροι, γιατροί, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτές, νοσηλευτές, ειδικοί νοσηλευτές, παιδαγωγοί, γραφίστες, φωτογράφοι, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι. Μετά από όλη αυτή την δράση, πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοούν όταν λένε ότι δεν έχουμε αναπτύξει δράση για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να ανοίξουμε μια κλινική; Μα εμείς παρέχουμε πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα. Να τοποθετήσουμε εμείς φανάρια; Να φοράμε εμείς στους οδηγούς τα κράνη ή τις ζώνες ή να τους παίρνουμε τα κινητά από το χέρι; Η στήριξη των θυμάτων δεν είναι κοινωνική δράση;», αναρωτήθηκε η κ. Ε. Καρύδη.
«Εμενα αυτά δεν με φοβίζουν, δεν θα σταματήσω. Θα συνεχίσω μαζί με τους εθελοντές μας αυτό πού ξεκινήσαμε. Η ΕΥΘΥΤΑ είναι το παιδί μου, το έχω πει και θα συνεχίσω να το λέω μέχρι να….», είπε η κ. Ελένη Καρύδη εμφανώς συγκινημένη. Η ΕΥΘΥΤΑ στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , με πρωτοβουλία της κ. Καρύδη η οποία έχασε τον γιο της Δημήτρη 19 ετών, σε τροχαίο δυστύχημα στις 12 Φεβρουαρίου του 2002. Στο πλευρό της στέκονται εθελοντές από όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες αλλά και γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους σε τροχαία δυστυχήματα με κοινό σκοπό τον περιορισμό των τροχαίων δυστυχημάτων, την ενημέρωση, την ανάπτυξη της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και την αντιμετώπιση των κακώς κειμένων του οδικού δικτύου.
Η απόφαση της κ. Θ. Φωτίου έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην τοπική κοινωνία, λίγες ημέρες πριν στολιστεί ξανά το «Δέντρο της Αγάπης» που θα ενισχύσει οικονομικά ακόμα ένα θύμα τροχαίου. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από το «Δέντρο της Αγάπης» πέρυσι, διατέθηκαν στον Ρόδιο αθλητή Μιχάλη Σεΐτη, θύμα τροχαίου, που διέπρεψε στους παραολυμπιακούς αγώνες.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr


 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: