Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr21 Δεκ 2016

Επιστροφή πινακίδων: τώρα και για όσους οδηγούν κάνοντας χρήση κινητού…

Με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΔΩ) αλλά και του Δήμου της Αθήνας (ΕΔΩ) επιστρέφονται για μια ακόμη χρονιά οι πινακίδες και οι άδειες οδήγησης που είχαν αφαιρεθεί απο την Τροχαία και την Δημοτική Αατυνομία «εν όψει των εορτών». Οι αποφάσεις αυτές που εκδίδονται κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα, της Παναγίας και στις μεγάλες εορτές των εκλογών έχουν αποκτήσει χαρακτήρα Εθιμικού Δικαίου στη χώρα μας. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα και στις επιπτώσεις του η κυριότερη των οποίων είναι η καλλιέργεια της νοοτροπίας πως οι παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. δεν είναι και κάτι το σημαντικό.
Είναι εντυπωσιακό ότι φέτος η Τροχαία έβγαλε, για πρώτη φορά ίσως ένα ιδιαίτερα καλό τηλεοπτικό σποτ σε σχέση με την οδική ασφάλεια το οποίο ξεκινά με τα παρακάτω λόγια: «Η χρήση κινητού τηλεφώνου ήταν η αιτία που οδηγός αυτοκινήτου στα Γιάννενα παρέσυρε και σκότωσε μητέρα και το παιδί της» … 

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως σε πλήρη αντίθεση με το παραπάνω προτασσόμενο μήνυμα, οι χρήστες κινητού κατά την οδήγηση είναι απ αυτούς που θα ξαναπάρουν άδειες οδήγησης και πινακίδες πίσω μια και η παράβαση τους αυτή τη φορά δεν θεωρείται από τις «σοβαρές» για τις οποίες δεν θα επιστραφούν άδειες και πινακίδες. Καταργείται έτσι χωρίς λόγια το μήνυμα της ίδιας της καμπάνιας που κάνει η Τροχαία ενάντια στη χρήση κινητού κατά την οδήγηση.
Οι παραβάσεις αυτές περιορίζονται αυτή τη φορά κατά την Τροχαία: «στην οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης, παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη, κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, οδήγηση για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων».
Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και πάρα πολλές άλλες σοβαρότατες παραβάσεις (αν και όλες οι παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. είναι σοβαρές) αλλά σταματάμε εδώ. Όχι μόνο γιατί η χρήση κινητού κατά την οδήγηση είναι η ανερχόμενη μάστιγα για την οποία επιβάλλονται σε άλλες χώρες ποινές που είναι αδιανόητες στην Ελλάδα και εξετάζεται επιπλέον η επαύξηση τους αλλά και γιατί αυτή η ιστορία δείχνει πως το κράτος μας έχει ειδικευτεί στο να υποσκάπτει την όποια θετική πρωτοβουλία παίρνει.
Δυστυχώς απέχουμε μάλλον αιώνες από την κατάργηση του προνομίου Υπουργών και Δημάρχων να «χαρίζουν» ποινές και να «σβήνουν» παραβάσεις. Φαίνεται ότι αντί του Κ.Ο.Κ. στη χώρα είναι σε ισχύ κάποιου τύπου Σαρία, ομόφωνα αποδεκτή απο ευρωπαϊστές και αντιευρωπαιστές,  ριζοσπάστες και φιλελεύθερους, δημάρχους και υπουργούς. Γιατί πέρα απο τις διαφορές όλοι αυτοί αναγνωρίζουν τα ενοποιητικά στοιχεία: είμαστε όλοι οδηγοί, είμαστε όλοι παραβάτες. Εμπρός αδέρφια, τις πινακίδες και στους δρόμους!

Αναρτήσεις στο TVXS στις 11 και στις 18 Αυγούστου.
Αναρτήσεις στο TVXS στις 11 και στις 18 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: