Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr4 Σεπ 2009

Π.Ο.Υ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ.Κ.Ο ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

7 και 8 Μαΐου 2009 στο ξενοδοχείο Thon στις Βρυξέλλες, Βέλγιο


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τη χαρά να διοργανώσει την πρώτη «Παγκόσμια Συνάντηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων υπέρ της Οδικής Ασφάλειας» στην οποία θα συμμετάσχουν πάνω από 100 εκπρόσωποι από 70 οργανώσεις για την οδική ασφάλεια και για τα θύματα τροχαίων, από περισσότερες από 40 χώρες.

Οι ΜΚΟ υπέρ της οδικής ασφάλειας και των θυμάτων τροχαίων, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως εκπρόσωποι και ως καταλύτες για δράση. Σε πολλές χώρες έχουν επιτυχώς επιστήσει την προσοχή στο θέμα κι έχουν προωθήσει τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας. Αν και οι ΜΚΟ διαφέρουν μεταξύ τους, πολλές έχουν ως κοινό το ότι δημιουργήθηκαν από γονείς, συγγενείς και φίλους μετά τον θάνατο κάποιου αγαπημένου προσώπου σε τροχαία σύγκρουση. Μετά το τραγικό γεγονός, πολλά από τα θύματα τροχαίων ή οι συγγενείς τους, που εκπροσωπούνται από τις ΜΚΟ, έχουν βρεθεί μπροστά σε κοινές δυσκολίες και εμπόδια στην αναζήτηση νομικής, κοινωνικής αρωγής και απονομής δικαιοσύνης.

Ο σκοπός της «Παγκόσμιας Συνάντησης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων υπέρ της Οδικής Ασφάλειας» είναι η διευκόλυνση μιας καλύτερης κατανόησης της τεχνογνωσίας και των αναγκών τους καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και προσεγγίσεων υπέρ της οδικής ασφάλειας και της στήριξης των θυμάτων τροχαίων. Οι συμμετέχοντες θα ετοιμάσουν επίσης ένα ψήφισμα το οποίο θα παρουσιαστεί, εκ μέρους των ΜΚΟ, στη Μόσχα τον Νοέμβριο του 2009 στην Πρώτη Παγκόσμια Υπουργική Σύσκεψη για την Οδική Ασφάλεια.

Η Συνάντηση θα δώσει έμφαση σε προσπάθειες που γίνονται σε εθνικό επίπεδο στην κατεύθυνση συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων, σε παραδείγματα καμπάνιας, ανάπτυξης εκπαιδευτικών υλικών και προσφοράς υπηρεσιών στα θύματα τροχαίων.

Κάθε χρόνο περίπου 1.3 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους του κόσμου και περίπου 50 εκ. άλλοι τραυματίζονται. Πολλά από τα θύματα είναι πεζοί, μοτοσυκλετιστές, ποδηλάτες και χρήστες δημόσιων μέσων μεταφοράς. Συνήθως, είναι από χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα και η ηλικία τους συνήθως κυμαίνεται μεταξύ των 10 και των 24 χρόνων. Οι συνέπειες αυτών των συγκρούσεων όμως ξεπερνούν κατά πολύ αυτά τα στατιστικά. Επηρεάζουν ολόκληρες οικογένειες και κοινότητες για πολλά χρόνια. Σε πολλές χώρες δε, οι υπηρεσίες για τη στήριξη των θυμάτων και των συγγενών τους υπολοίπονται πολύ από το επιθυμητό και χρειάζονται μεγάλη ανάπτυξη.

«Αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί» δηλώνει ο Δρ Ετιέν Κρουγκ, Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρόληψης Βίας, Τραυματισμών και Αναπηρίας του ΠΟΥ. «Υπάρχουν τρόποι για να αποφεύγονται οι τροχαίες συγκρούσεις και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στα θύματα και τις οικογένειές τους. Οι ΜΚΟ για την οδική ασφάλεια και τη στήριξη των θυμάτων, που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αποτελούν το κίνητρο και την υπενθύμιση για τις κοινωνίες και όλους εμάς ξεχωριστά, ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Τόσες πολλές ζωές κινδυνεύουν και η αδράνεια δεν είναι επιλογή».

ΣΥΜΕΤΕΙΧΑΝ: οι ΜΚΟ από ΕΛΛΑΔΑ /ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΒΙΔΗΣ και Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: