Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr25 Σεπ 2009

ΣΗΜΑΝΣΗ ΟΔΩΝ και ΑΡΙΘΜΗΣΗ ΟΙΚΙΩΝ

Κύριε Δήμαρχε Δήμου Ροδίων

Απευθύνομαι σε εσάς, γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας χαρακτηρίζει στην διαχείριση κοινωνικών θεμάτων του τόπου μας.
Στόχος της επιστολής μου είναι να αντιμετωπισθεί ένα πρόβλημα, που ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνεται ασήμαντο, μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες σε καταστάσεις ανάγκης.
Αφορμή αποτέλεσε η τουλάχιστον 10λεπτη ταλαιπωρία μου, προκειμένου να εντοπίσω ένα διαμέρισμα επί της οδού Δαμαγήτου, όπου είχε το παιδί μου μια συνάντηση με συμμαθητές του.
Διερωτήθηκα λοιπόν πόσο πολύτιμο χρόνο θα έχανε μια ομάδα διάσωσης, σε περίπτωση που ένας συμπολίτης μας είχε πρόβλημα υγείας (π.χ. καρδιακό επεισόδιο) ή έπεφτε θύμα εγκληματικής ενέργειας.

Παρατήρησα ότι:
1) στους περισσότερους δρόμους της πόλης μας οι πινακίδες σήμανσης δεν περιλαμβάνουν το διάστημα αρίθμησης οικιών στο οικοδομικό τετράγωνο
2) σε ορισμένα σπίτια δεν υπάρχουν καν αριθμοί ή είναι τοποθετημένοι σε μη εμφανή σημεία της πρόσοψης

Στην προσπάθεια να συμβάλω και εγώ στην επίλυση αυτού του προβλήματος θα κάνω δύο προτάσεις, που πιστεύω θα βοηθήσουν:

1) Όπως γνωρίζω από προσωπική εμπειρία στη Γερμανία και ιδιαίτερα στη περιοχή Nürtigen του κρατιδίου Baden- Wüttenberg , η σωστή αρίθμηση των σπιτιών, θεωρείται τόσο σημαντική, ώστε κάθε δύο εβδομάδες υπενθυμίζεται στους πολίτες δια μέσου του τοπικού τύπου (και μάλιστα στην πρώτη σελίδα) να φροντίζουν ώστε η αρίθμηση των σπιτιών τους να είναι ευδιάκριτη και σε εμφανές σημείο της πρόσοψης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και εδώ.
2) Στην είσοδο των αποθηκών του Δήμου επί της οδού Καποδιστρίου υπάρχουν αρκετά πλακίδια με αριθμούς. Μπορεί λοιπόν να ορισθεί ένα συνεργείο προκειμένου, να ταξινομήσει και να διανείμει δωρεάν τα πλακίδια αυτά σε σπίτια που δεν έχουν αριθμούς. Θα μπορούσε επιπλέον να υποδεικνύει την θέση επικόλλησης.

Ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο που αφιερώσατε

Με εκτίμηση

Ο «επισκέπτης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: